Unul dintre marile motive pentru relațiile nefericite este imaturitatea emoțională a unuia sau a ambilor parteneri. La început, s-ar putea să nu pară mare lucru, iar problemele ar putea fi minore, dar dacă există semne, este foarte probabil ca problemele să se agraveze. Să poți preveni toată durerea și suferința care apare din cauza imaturității cuiva este mai ușor dacă știi ce să cauți.
Am dori să vă aducem în atenție 8 semne de imaturitate emoțională.
Partenerul tău spune lucruri pe care nu le crede.
Potrivit psihologului Nick Wignall, să fii îndrăgostit este un sentiment uimitor și, din acest motiv, avem tendința de a ne concentra pe lucrurile bune și de a ignora semnalele de alarmă. Trebuie să fii capabil să vezi aceste semne de avertizare încă de la început. Iar unul dintre cele mai evidente este atunci când observi că partenerul tău spune lucruri, dar nu le crede cu adevărat. Acesta este un semn foarte clar de imaturitate emoțională.
Partenerul tău trebuie să fie liniștit în mod constant.
Deși este în regulă și complet normal să ceri sau să ai nevoie de reasigurare uneori, acest lucru poate deveni problematic dacă devine constant. Ar putea fi trimiterea neîncetată de mesaje text, analizarea privirii cuiva sau solicitarea de reasigurări goale. Iar dacă facem tot posibilul să ne liniștim partenerul, în ciuda faptului că o facem cu intenții bune, putem înrăutăți situația pentru el și pentru relație.
Partenerul tău ar putea să te tragă de limbă sau să te culpabilizeze.
Culpabilitatea este o formă de abuz emoțional și se întâmplă mai ales în relații. Oamenii te pun la lumina gazului făcându-te să îți pui la îndoială gândurile, amintirile și evenimentele care se petrec în jurul lor, încercând practic să te facă să crezi că ești nebun. Atunci când culpabilitatea devine extremă, victimele pot începe chiar să se îndoiască de propria sănătate mintală. Acesta este un semnal de alarmă major în orice relație, iar dacă se întâmplă o dată, va continua să se întâmple.
Mulți oameni folosesc sentimentul de vinovăție ca pe o armă pentru a te face să te simți prost sau pentru a te manipula să faci ceva ce nu ai vrut să faci de la bun început. Chiar dacă nu ați făcut nimic greșit, cealaltă persoană vă poate face să credeți că ați făcut-o și vă forțează să găsiți o modalitate de a remedia orice problemă ar fi. Dacă partenerul tău te face să te simți vinovată, ar trebui să știi că s-ar putea să te manipuleze, ceea ce reprezintă un semnal de alarmă clar.
Partenerul tău nu-și permite să fie vulnerabil.
Noi, ca oameni, avem capacitatea de a ne conecta cu ceilalți la un nivel profund – avem nevoie de acest lucru și suntem programați pentru asta. O mulțime de relații eșuează din cauza lipsei de vulnerabilitate. Este posibil ca oamenii să fi experimentat ceva în trecutul lor care i-a făcut să vrea să se protejeze pentru a nu fi răniți, nepermițându-și astfel să fie vulnerabili. Acest lucru înseamnă că nu-și permit, de asemenea, să iubească, să fie intimi și să se conecteze cu adevărat cu partenerul lor.
Întotdeauna trebuie să aibă ultimul cuvânt.
Acest lucru nu este o mare problemă, deoarece cu toții am mai făcut-o înainte. Oamenilor le place să aibă dreptate și să câștige disputele, dar uneori sentimentele partenerului tău sunt mai importante decât satisfacția pe care ți-o aduce „a avea dreptate”. Iar dorința de a avea întotdeauna ultimul cuvânt este aproape întotdeauna din motive de „atac” și se sfârșește sub forma unor cuvinte distructive și dăunătoare. Dacă cineva face acest lucru în mod regulat, este un mare semnal de alarmă.
Partenerul tău nu știe ce își dorește.
Poți suferi foarte mult dacă ești într-o relație cu cineva care nu știe niciodată ce vrea. Ar putea fi ceva la fel de mic ca și faptul că nu te poți decide ce să mănânci la prânz, dar ar putea fi și ceva mult mai serios, cum ar fi faptul că nu știe dacă vrea o relație cu tine sau ceva mai ocazional. În mod ideal, ai vrea ca partenerul tău să fie cineva care știe ce vrea de la această relație și este dispus să facă acest lucru să se întâmple.
Partenerul tău nu vrea niciodată să încerce lucruri noi.
Echilibrul și compromisul sunt foarte importante pentru relațiile sănătoase. A fi capabil să echilibrezi dorințele și nevoile tale cu cele ale partenerului tău necesită compromis. Sună simplu, dar mulți oameni nu sunt pregătiți să facă acest lucru. Dacă partenerul dvs. nu este dispus să încerce o nouă destinație de vacanță, să vă ajute la treburile casnice sau să schimbe anumite comportamente sau acțiuni, înseamnă că nu dorește să încerce lucruri noi și să facă compromisuri. Acestea sunt semne clare de imaturitate emoțională.
Partenerul tău nu învață din greșelile sale.
Este în regulă ca uneori să ne „pierdem cumpătul” și să ne enervăm din cauza a ceva, atâta timp cât putem recunoaște că izbucnirea noastră a fost nepotrivită, mai ales dacă a fost pentru nimic, și ne cerem scuze. Persoanele care refuză să recunoască faptul că au greșit, dar continuă să facă același lucru pentru care și-au cerut scuze, sunt imature din punct de vedere emoțional, iar aceste lucruri sunt mari semnale de alarmă.
Ce alte semne de imaturitate emoțională credeți că lipsesc din acest articol? Ați experimentat vreodată vreunul dintre comportamentele menționate mai sus într-o relație?