10 lucruri pe care orice copil ar trebui să le audă de la părinți pentru a-și întări stima de sine

Distribuie

InspirationIlustratii Funny10 lucruri pe care orice copil ar trebui să le audă de...

Noi, părinții, sperăm cu toții că în viitor copiii noștri vor fi adulți responsabili, de succes și fericiți.

Copilăria lor va fi momentul perfect pentru a începe să îi încurajăm și să le oferim instrumentele necesare pentru ca, în cele din urmă, să poată realiza tot ceea ce își propun.

Consolidându-le stima de sine și ajutându-i să aibă încredere în ei înșiși și să își gestioneze emoțiile, vor fi pregătiți atunci când va veni momentul să înfrunte „lumea adulților” cu curaj și determinare.

Bright Side a compilat cele mai puternice fraze de întărire pozitivă pe care le puteți folosi zilnic cu copiii dvs. pentru a-i ajuta să își dezvolte o stimă de sine de aur.

„Te înțeleg” sau „Înțeleg cum te simți”

10 lucruri pe care orice copil ar trebui să le audă de la părinți

Plânsul este un proces complet natural pe care îl experimentează atât copiii, cât și adulții în anumite situații. Nu este ales, se întâmplă pur și simplu și nu este pentru totdeauna. De îndată ce începem să ne simțim ușurați, ne oprim din plâns.

A le cere copiilor să nu plângă înseamnă a le cere să își reprime emoțiile, iar în acest fel nu vor învăța niciodată să le gestioneze.

Fraze atât de comune precum „fii curajos”, „bărbații nu plâng”, „este în regulă”, chiar dacă sunt spuse cu toate bunele intenții de a ușura durerea micuților noștri, au un efect foarte negativ.

Pentru început, primele 2 afirmații sunt minciuni: atât oamenii curajoși, cât și bărbații plâng, iar asta nu îi face mai puțin curajoși sau mai puțin masculini.

De asemenea, da, se întâmplă ceva, pentru că, dacă nu s-ar fi întâmplat nimic, copilul nu ar fi plâns. A pretinde că „nu se întâmplă nimic” atunci când ei simt contrariul înseamnă să le minimalizezi sentimentele.

Prin urmare, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să îi lăsați să se descarce, să îi ascultați și să le oferiți sprijinul dumneavoastră, căutând întotdeauna să îi ajutați să înțeleagă ceea ce simt într-un mod sănătos și constructiv.

Emoțiile și sentimentele – atât cele pozitive, cât și cele negative – vor face cu siguranță parte din viața lor de zi cu zi pentru tot restul vieții.

„Poți conta pe mine” sau „Sunt aici pentru a te ajuta”

10 lucruri pe care orice copil ar trebui să le audă de la părinți

Ori de câte ori vedeți că micuții voștri se îndoiesc de ei înșiși sau că vor să facă ceva, dar se pare că nu au curajul să o facă – fie pentru că nu știu cum să o facă, fie pentru că le este frică – amintiți-le că sunteți acolo pentru ei.

Spuneți-le că se pot baza pe dumneavoastră și că au sprijinul și ajutorul dumneavoastră dacă este nevoie. Simplul fapt de a ști că sunteți alături de ei îi va încuraja să încerce și s-ar putea să reușească, chiar dacă nu trebuie să-i ajutați.

De aceea, este de o importanță vitală pentru copii să simtă că pot conta pe părinții lor ori de câte ori au o problemă. Acest tip de frază, pe lângă faptul că întărește legătura și încrederea dintre părinți și copii, le va oferi copiilor multă siguranță și încredere în ei înșiși.

Aceste fraze îi vor ajuta să evite teama, știind că, dacă se întâmplă „ceva rău„, mama și tata vor fi acolo pentru a-i proteja sau a-i ajuta.

Învățând și exersând aceste atitudini încă din copilărie, creșterea și dezvoltarea lor vor fi mai ușoare, mai ales mai târziu în viață, când vor începe să se confrunte cu situații mai serioase.

„Spune-mi” sau „Te ascult”

10 lucruri pe care orice copil ar trebui să le audă de la părinți

Această propoziție este strâns legată de cea anterioară, nu putem spune „sunt aici” dacă, mai târziu, când vor să ne spună ceva, nu avem timp să ascultăm. Acest lucru transmite un mesaj complet opus: „Nu sunt aici”, „Nu am timp pentru tine„.

Momentul în care copilul tău vrea să împărtășească ceva cu tine este cel mai bun moment pentru a-i arăta că ești cu adevărat acolo.

Oprește-te din ceea ce faci, pentru tine vor fi doar câteva minute, dar pentru copiii tăi va însemna că îți pasă și că se pot baza pe tine. Ascultați cu atenție, nu râdeți de povestea lor și nu-i minimalizați importanța.

Dacă au vrut să v-o împărtășească, este pentru că este importantă pentru ei. Nu îi întrerupeți. Dacă vreți să vă dați cu părerea sau să adăugați ceva, așteptați până când ei termină.

Ceea ce puteți face este să arătați interes și entuziasm față de ceea ce vă spun: „Serios?”, „Uau”, „Uimitor”, „Uimitor”, copiilor le place asta. Aceasta este o modalitate ideală de a începe să construiți o bună comunicare cu copiii dumneavoastră și de a le întări încrederea în dumneavoastră.

Apoi, pe măsură ce vor crește, vor dori să continue să vă împărtășească experiențele și preocupările lor.

„Te înțeleg” sau „Înțeleg cum te simți”

10 lucruri pe care orice copil ar trebui să le audă de la părinți

Această frază reflectă empatie și o legătură cu sentimentele copiilor noștri și le arată clar că pot conta pe înțelegerea și sprijinul nostru. Atât pentru copii, cât și pentru adulți, faptul de a ști că cineva ne înțelege ne face să ne simțim susținuți, identificați și mai liniștiți.

Atunci când copiii simt că nu sunt înțeleși, devin frustrați, iar această frustrare îi poate duce la dezvoltarea unor sentimente foarte negative, care duc, printre altele, la un comportament inadecvat sau agresiv, la crize de furie nejustificate, plâns necontrolat și țipete.

Acesta este modul lor de a-și exprima cu disperare toată neînțelegerea pe care o adăpostesc în interior.

Un simplu și sincer „Te înțeleg” la momentul potrivit poate face toată diferența. Putem da și mai multă forță acestei fraze împărtășind o anecdotă în care am trăit o situație similară sau am simțit același lucru ca ei.

În acest fel vor vedea că nu totul este întotdeauna perfect și că tuturor li se întâmplă lucruri bune și rele, inclusiv mamei și tatălui.

„Cred în tine” sau „Am încredere în tine”

10 lucruri pe care orice copil ar trebui să le audă de la părinți

Când suntem mici, faptul că știm că mama și tata au încredere în noi și cred în noi ne face să ne simțim, ca prin magie, atotputernici, pentru că ei știu totul.

Și chiar dacă ceea ce vrem să facem nu ne iese bine de prima dată, faptul că ne bazăm în continuare pe încrederea lor ne ajută să nu ne frustrăm și să încercăm din nou.

Nu este vorba de a-i minți pe copii și de a le spune tot timpul că avem încredere în ei să facă tot ceea ce trebuie, știind că în anumite ocazii nu vor fi cu adevărat capabili să o facă.

Se poate întâmpla pentru că sarcina nu este adaptată vârstei lor, pentru că nu sunt încă pregătiți sau pentru că este pur și simplu imposibilă (cum ar fi să zboare sau să mute obiecte cu mintea, printre alte fantezii ale copiilor). Încrederea noastră trebuie să fie reală și justificată.

Având încredere în ei, îi veți ajuta să își dezvolte încrederea în sine. Ei vor crede că pot (ceea ce este primul pas pentru a fi capabili), nu vor renunța ușor și vor căuta alternative și soluții care să-i apropie de obiectivele lor, pentru că sunt siguri pe ei și au încredere că le vor atinge.

„Suntem mândri de tine.”

10 lucruri pe care orice copil ar trebui să le audă de la părinți

Aceasta este o altă frază puternică pe care părinții ar trebui să o folosească des cu copiii lor, dar în cunoștință de cauză și atunci când situația o justifică, pentru a lăuda momentele de efort și de autodepășire ale copilului.

Nu vă concentrați pe rezultatul pe care l-a obținut, ci pe munca depusă pentru a-l obține, pe procesul prin care a trecut, pe obstacolele pe care le-a depășit și pe faptul că nu a renunțat. Acestea sunt atitudinile care trebuie lăudate dincolo de rezultatul pe care l-au obținut.

Este ușor și normal să ne arătăm mândria pe care o simțim pentru copiii noștri în fața unor terțe persoane: „Fiul meu merge deja”, „Fiica mea a fost aleasă președintă de clasă”, „Fiul meu a trecut cursul cu note foarte bune„. Realizările lor – oricât de mici sau mari ar fi – ne fac atât de fericiți încât vrem să le împărtășim cu lumea.

Dar nu trebuie să uităm că cel mai important lucru este să le împărtășim cu copiii, pentru ca ei să știe cât de mândri suntem.

La fel ca în aproape orice, prea mult dintr-un lucru bun poate sfârși prin a fi și rău, iar lauda nu este diferită. Laudele trebuie să fie întotdeauna justificate și oferite la momentul potrivit, oferindu-le astfel copiilor dvs. mai multă încredere în sine și consolidându-le în mod pozitiv stima de sine.

Cu toate acestea, prea multă laudă fără un motiv real îl poate face pe copilul dumneavoastră să devină arogant și să se comporte bine doar pentru a primi o recompensă.

„Mulțumesc foarte mult.”

10 lucruri pe care orice copil ar trebui să le audă de la părinți

După cum spune proverbul, „fii recunoscător pentru micile binecuvântări” și ce mod mai bun de a vă învăța copilul să aprecieze acțiunile celorlalți și să fie recunoscător pentru ele decât să dați un exemplu? Nu ne referim la obișnuitul și politicosul „mulțumesc„.

Merită mult mai mult decât bunele maniere și politețea. Cu alte cuvinte, ceea ce înseamnă „mulțumesc foarte mult” este: Știu ce ai făcut, vreau să știi că apreciez și că m-a făcut fericit.

Există multe ocazii în care ne putem arăta recunoștința față de copiii noștri:

  • Zilnic: avem o infinitate de motive pentru care le putem mulțumi copiilor noștri: orice fel de ajutor pe care ni-l dau – cum ar fi să punem masa sau să ducem gunoiul – chiar dacă acel ceva este responsabilitatea lor, cum ar fi să își facă ordine în cameră.
  • Pentru răbdarea lor: de multe ori, chiar dacă noi nu observăm acest lucru, cei mici fac eforturi foarte mari pentru a avea răbdare în momentele în care se plictisesc, de exemplu, la supermarket, când așteaptă la bancă sau când stau într-un ambuteiaj care nu înaintează. Ei ar prefera să se joace, dar sunt acolo, așteptând, și ar fi un gest frumos din partea noastră să le mulțumim.

Pe lângă motivele pe care le-am enumerat mai sus, știm că copilul tău este mărul ochilor tăi, cel care îți pune bucurie și culoare în viață, cel care îți aduce zâmbetul pe față chiar și în cele mai grele momente, principalul tău motiv de mândrie și fericire, iar toate acestea merită și ele un mare „mulțumesc„.

„Opinia ta este importantă pentru mine.”

10 lucruri pe care orice copil ar trebui să le audă de la părinți

Este clar că ne dorim întotdeauna ce este mai bun pentru copiii noștri, chiar dacă de multe ori ei nu înțeleg sau nu le place. Asta nu înseamnă că „trebuie să facă ce spunem noi” și că nu îi lăsăm să aibă un cuvânt de spus sau nu le ascultăm punctul de vedere.

Includerea opiniei celor mici în anumite decizii de familie le întărește stima de sine și îi face să se simtă fericiți și să se simtă parte activă a familiei.

Viața lor de adulți se va baza pe luarea deciziilor, așa că este important ca ei să înceapă să își dezvolte această abilitate de la o vârstă fragedă.

Dacă mama ne spune în mod constant ce ar trebui să facem -fără să ne lase să ne gândim sau să avem un cuvânt de spus- în ziua în care mama nu va mai fi, nu vom ști ce să facem.

Așadar, ori de câte ori aveți ocazia, cereți-le părerea copiilor dumneavoastră. De exemplu, întrebați-i despre ce să faceți în weekend, ce să oferiți unui membru al familiei de ziua lui sau ce film să vedeți, printre alte situații similare.

Pe lângă faptul că îi ascultăm cu atenție, îi putem invita să își argumenteze punctul de vedere și să explice de ce cred că este cel mai bun lucru de făcut. Faptul de a-i lăsa să își împărtășească opiniile nu va fi benefic doar pentru ei, ci și pentru părinți, deoarece le va oferi multe informații despre personalitatea lor.

„Te iubesc foarte mult” sau pur și simplu „Te iubesc”

10 lucruri pe care orice copil ar trebui să le audă de la părinți

Ne ocupăm de ei, avem grijă de ei, le plătim educația, le organizăm orele de after-school, le cumpărăm tot ce au nevoie și chiar nu dormim deloc atunci când suntem îngrijorați pentru ei.

Toate acestea și multe altele, pur și simplu pentru că îi iubim și pentru că sunt cel mai important lucru din viața noastră. Cu toate acestea, pentru un copil, a ajunge la această concluzie nu este la fel de simplu.

De aceea, specialiștii recomandă ca, pe lângă faptul că trebuie să le arătăm copiilor dragostea noastră prin acțiunile noastre, să o facem și verbal.

Aceste 2 fraze sunt extrem de puternice – o întărire pozitivă cu multiple beneficii:

  • Consolidează legătura dintre părinți și copii și îmbunătățește comunicarea în familie.
  • Le oferă copiilor încredere și liniște sufletească, deoarece se simt înconjurați de iubire.
  • Le întărește stima de sine și îi ajută să se iubească și să se accepte așa cum sunt.
  • Le permite să crească fericiți, transmițând și oferind această fericire întregului lor mediu.
  • Le întărește inteligența emoțională și relația cu sentimentele lor.
  • Copiii care se simt iubiți sunt pozitivi și optimiști.
  • Ei dau dovadă de politețe și de respect față de ceilalți.

Așadar, ori de câte ori puteți, profitați de ocazia de a le spune copiilor dvs. cât de mult îi iubiți, între îmbrățișări și sărutări.

„Mă ierți?”

10 lucruri pe care orice copil ar trebui să le audă de la părinți

Ca ființe umane imperfecte, cu toții facem greșeli, inclusiv mama și tata. Și ce modalitate mai bună de a-i învăța pe copiii noștri să accepte și să își asume responsabilitatea pentru greșelile lor decât să le dăm un exemplu?

Când vor vedea că noi, supereroii lor preferați, lăsăm deoparte orgoliul și ne cerem iertare, își vor da seama cât de important este acest lucru.

De multe ori, noi nu numai că nu ne cerem iertare, dar ne forțăm copiii să o facă. În aceste cazuri, le transmitem copiilor un mesaj foarte confuz.

În loc să le stimulăm empatia pentru ceilalți, forțându-i să facă ceva ce nu vor să facă, ei simt că îi victimizăm, ceea ce îi determină să se concentreze pe disconfortul lor personal și nu pe cel al adevăratei victime.

Prin urmare, ori de câte ori credeți că ați făcut o greșeală – ridicând prea tare tonul, aplicând o pedeapsă nemeritată sau fiind nedrept în orice aspect cu copiii dumneavoastrăoferiți-le scuze sincere și adaptate vârstei lor.

Explicați unde ați greșit, cum vă simțiți în legătură cu acest lucru și ce ați învățat din asta, astfel încât copiii dvs. să poată înțelege și aplica și ei.

***

Care dintre aceste fraze le folosiți cel mai des cu copiii voștri? Cum le întăriți stima de sine?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole asemănătoare

Ultimele articole