Carbohidrații au primit o reputație proastă de-a lungul timpului. Ei sunt frecvent asociați cu creșterea în greutate, diabetul de tip 2 și alte probleme de sănătate.
Este adevărat că alimentele procesate cu mult zahăr și cerealele rafinate adesea lipsesc de vitamine și minerale vitale. Cu toate acestea, o mulțime de alimente care sunt pline de nutrienți și fibre pot fi de fapt foarte bune pentru dvs.
Deși unele persoane pot beneficia de o dietă săracă în carbohidrați, nu există niciun motiv pentru a evita complet alimentele bogate în carbohidrați.
Acestea sunt douăsprezece alimente care conțin o cantitate mare de carbohidrați și sunt extrem de benefice pentru sănătate.
Quinoa
Consumatorii preocupați de sănătate iubesc Quinoa, o sămânță sănătoasă.
Este clasificată ca pseudocereală, adică o sămânță care este preparată și consumată ca cereală.
Quinoa este un aliment bogat în carbohidrați, deoarece are 70% carbohidrați atunci când este gătită. Dar are și fibre și proteine bune.
Quinoa, bogată în multe minerale și compuși vegetali, a fost asociată cu o varietate de beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea gestionării zahărului din sânge și sănătatea inimii.
Nu conține gluten, așa că este o alegere populară pentru cei care urmează o dietă fără gluten.
Quinoa are o cantitate mare de fibre și proteine, ceea ce o face sățioasă. Astfel, poate ajuta la promovarea unui management sănătos al greutății, precum și a sănătății intestinelor.
Ovăz
Ovăzul este o cereală integrală excelentă care conține multe vitamine, minerale și antioxidanți.
70% din ovăz este carbohidrat. Într-o ceașcă de 81 de grame sunt 54 de grame de carbohidrați, inclusiv opt grame de fibre. Deosebit de bogate sunt în un tip de fibre numit beta glucan de ovăz.
Ovăzul are, de asemenea, o cantitate mai mare de proteine decât majoritatea cerealelor.
Studiile arată că consumul de ovăz vă poate reduce riscul de boli de inimă prin scăderea nivelului de colesterol.
În plus, consumul de ovăz poate reduce zahărul din sânge, în special la persoanele cu diabet de tip 2.
Ovăzul este, de asemenea, foarte sățios, ceea ce îl poate ajuta pe cineva să mențină o greutate sănătoasă.
Hrișcă
Hrișca este considerată pseudocereală, la fel ca quinoa. Hrișca, în ciuda numelui, nu este înrudită cu grâul și nu are gluten.
În timp ce boabele de hrișcă fierte conțin aproximativ 19,9 grame de carbohidrați la 100 de grame de hrișcă, hrișca brută conține 75 de grame de carbohidrați.
Pentru că are atât proteine, cât și fibre, hrișca este o sursă excelentă de nutriție. În comparație cu multe alte cereale, are mai mulți minerale și antioxidanți.
Potrivit studiilor pe oameni și animale, ar putea fi, de asemenea, benefic pentru sănătatea inimii și reglarea zahărului din sânge.
Banane
Bananele sunt un fruct popular care este servit în multe rețete.
O banană mare de 136 de grame conține aproximativ 31 de grame de carbohidrați de amidon sau zaharuri.
Bananele sunt, de asemenea, bogate în potasiu, vitamina B6 și vitamina C, precum și cu mai mulți compuși vegetali buni.
Banana poate reduce tensiunea arterială și sănătatea inimii datorită conținutului său ridicat de potasiu.
Bananele verzi fără coajă conțin mai mult amidon. Pe măsură ce bananele se coc, se transformă în zaharuri naturale. Prin urmare, dacă mâncați bananele când sunt mai puțin coapte, veți consuma mai mult amidon și mai puțin zahăr.
Bananele, atât cele coapte, cât și cele necoapte, conțin cantități suficiente de amidon rezistent și pectină, ambele ajutând la menținerea unei digestii bune și alimentând bacteriile bune din intestin.
Cartofi dulci
Cartofii dulci sunt o legumă rădăcinoasă delicioasă și bogată în nutrienți.
O jumătate de cană (100 de grame) de piure de cartofi dulci fierți cu coajă conține aproximativ 20,7 grame de carbohidrați care sunt compuși din amidon, zahăr și fibre.
Cartofii dulci conțin, de asemenea, cantități mari de potasiu, vitamina A și vitamina C.
În plus, sunt bogați în antioxidanți, care sunt substanțe care ajută la neutralizarea radicalilor liberi dăunători din celule, protejându-vă împotriva bolilor persistente.
Sfeclă roșie
Oamenii numesc uneori sfecla roșie o legumă cu rădăcini purpurii.
Deși nu sunt considerate legume bogate în carbohidrați, conțin o cantitate considerabilă. De la zece la sută de grame de carbohidrați, în principal zahăr și fibre, sunt prezente în sfecla crudă și gătită.
De asemenea, sunt bogate în vitamine și minerale, precum și în compuși vegetali și antioxidanți puternici.
Sfecla roșie conține, de asemenea, nitrați anorganici, care sunt convertiți de corp în oxid nitric. Oxidul nitric poate reduce riscul mai multor boli și scade tensiunea arterială.
Sportivii folosesc ocazional sucul de sfeclă, care este bogat în nitrați, pentru a-și îmbunătăți performanța.
În timpul exercițiilor fizice, vasele de sânge sunt relaxate de oxidul nitric, ceea ce permite oxigenului să circule mai eficient.
Portocale
Un tip popular de fructe citrice este portocala.
În fiecare 100 de grame conțin aproximativ 15,5 grame de carbohidrați. În plus, portocalele sunt o sursă bună de fibre.
Portocalele sunt bogate în potasiu, vitamina C și unele vitamine B. De asemenea, au acid citric și alte substanțe vegetale puternice și antioxidanți.
Portocalele pot îmbunătăți sănătatea inimii și pot ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi dacă sunt consumate regulat. De asemenea, pot crește absorbția fierului din alte alimente, ceea ce poate ajuta la prevenirea anemiei feriprive.
Afine
Datorită conținutului lor bogat de antioxidanți, afinele sunt frecvent promovate ca superalimente.
Ele sunt în mare parte apă, dar conțin și aproximativ 14,5 grame de carbohidrați la 100 de grame.
Afinele conțin, de asemenea, o mulțime de vitamine și minerale, cum ar fi mangan, vitamina C și vitamina K.
Studiile arată că afinele sunt o sursă excelentă de antioxidanți, care pot proteja organismul de dăunători radicali liberi. Descoperirile arată că consumul de afine poate chiar să îmbunătățească memoria la adulți în vârstă.
Grapefruit
Un grapefruit este un fruct citric care are o aromă care poate fi descrisă ca dulce, acră sau amară.
Acesta are aproximativ 8% carbohidrați și are multe vitamine, minerale și antioxidanți.
Grepfrutul ar putea îmbunătăți sănătatea inimii și gestionarea zahărului din sânge, conform studiilor atât pe oameni, cât și pe animale.
Alte studii indică faptul că anumite substanțe din grapefruit pot ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi, la scăderea nivelurilor de colesterol și chiar la încetinirea potențialului creștere și răspândire a celulelor canceroase.
Mere
Merele sunt cunoscute pentru gustul lor crocant, dulce și acrișor.
Există o varietate de nuanțe, mărimi și arome la 100 de grame, cu aproximativ 14-16 grame de carbohidrați în total.
În plus, merele conțin multe vitamine și minerale, dar de obicei în cantități mici.
Cu toate acestea, sunt o sursă excelentă de fibre, vitamina C și antioxidanți.
Merele pot ajuta, de asemenea, la sănătatea inimii și la gestionarea zahărului din sânge.
Adăugarea merelor la dieta dvs. poate chiar să vă reducă riscul de anumite tipuri de cancer. Dar mai multă cercetare este necesară.
Fasole roșie
Fasolea roșie este o varietate de fasole comună care face parte din familia leguminoaselor.
La 100 de grame de fasole boabe gătite, există aproximativ 21,5 grame de carbohidrați în formă de amidon și fibre. Această leguminoasă are multe proteine.
Multe vitamine, minerale și substanțe vegetale pot fi găsite în fasolea roșie. De asemenea, sunt bogate în antioxidanți, cum ar fi izoflavone și antociani.
O mai bună reglare a zahărului din sânge și un risc redus de cancer de colon sunt două dintre numeroasele lor beneficii pentru sănătate.
Năut
Năutul, cunoscut și sub numele de fasole garbanzo, face parte din familia leguminoaselor.
În fiecare 100 de grame de năut fiert sunt 27,4 grame de carbohidrați și aproape 8 grame de fibre. În plus, sunt o sursă excelentă de proteine vegetale.
O mulțime de minerale și vitamine, cum ar fi vitamine B, fier și fosfor, pot fi găsite în năut.
Năutul a fost legat de îmbunătățirea sănătății cardiace și digestive, dar unele studii în eprubetă indică faptul că ar putea proteja împotriva anumitor tipuri de cancer. Dar oamenii necesită mai multă cercetare.
***
Este un mit că toți carbohidrații sunt răi pentru tine. Într-adevăr, multe dintre alimentele cele mai sănătoase conțin carbohidrați.
Urmând o dietă săracă în carbohidrați, ar trebui să evitați consumul excesiv de carbohidrați. Carbohidrații rafinați, cum ar fi pâinea albă și pastele, pot fi, de asemenea, nesănătoși atunci când sunt consumați în cantități mari.
Cu toate acestea, dacă sunteți parte a unei diete bazate pe alimente integrale, vă puteți bucura de acești carbohidrați sănătoși și delicioși.