Bogat în vitamine, minerale și fibre, cartoful dulce este originar din America Centrală și de Sud, în prezent fiind cunoscut în lumea întreagă.
Cartofii dulci sunt extrem de sănătoși
Citeste si: CURA CU URZICI DETOXIFICĂ ORGANISMUL SI PURIFICĂ SÂNGELE
Ei conțin glutation, un compus care întărește sistemul imunitar și intervine în diferite etape ale metabolismului.
Consumând un cartof dulce pe zi, vei ține la distanta boli precum Parkinson, Alzheimer sau cancer. Cercetătorii au descoperit recent o substanţă în cartoful dulce care poate ajuta la prevenirea cancerului intestinal şi celui mamar.
Chiar dacă se cheamă „dulce”, acest cartof previne diabetul, ajută la stabilizarea nivelului optim de zahăr din sânge și la diminuarea rezistenței la insulină.
Pe lângă amidonul pe care îl conțin, cartofii dulci sunt bogați în carbohidrați complecsi, fibră dietetică, betacaroten (un nutrient echivalent vitaminei A), vitamina C și vitamina B6. Vitamina A (sub forma de betacaroten) este vedeta incontestabilă a cartofului dulce – 100 de grame asigură de trei ori necesarul zilnic al organismului pentru această vitamină.
Beneficiile cartofilor dulci
Cartofii dulci îmbunătățesc digestia
Conținutul de fibre din cartofii dulci poate ajuta la prevenirea constipației și la promovarea regularității scaunelor, pentru un tract digestiv sănătos.
Și beneficiile nu se opresc aici: cartofii dulci întăresc imunitatea, protejează sănătatea ochilor, reduc inflamațiile, sunt o sursă excelentă de mangan.
Cartofii dulci reduc stresul oxidativ
Cartofii dulci au un conțiut bogat de antioxidanți. Aceștia joacă un rol important în reducerea strestului oxidativ și în prevenirea anumitor afecțiuni ale organismului, cauzate de acesta. Cartofii dulci de culoare violet conțin cea mai mare cantitate de antioxidanți, fiind de trei ori mai mare ca cea a afinelor.
Cartofii dulci reglează glicemia și previn diabetul
Dezechilibrul nivelului de zahăr din sânge și secreția de insulină sunt principalele caracteristici ale diabetului de tip 2.
Cartoful dulce poate nu numai să scadă glicemia și nivelul de colesterol LDL (rău), dar și să crească sensibilitatea la insulină.
Cu toate acestea, datele actuale nu justifică utilizarea exclusivă a cartofilor dulci în tratamentul diabetului de tip 2. Sunt necesare cercetări și teste clinice suplimentare.
Cartofii dulci reduc riscul apariției cancerului
Studiile indică faptul că antioxidanții puternici ai cartofilor dulci pot reduce riscul de cancer. Însă este bine de ştiut că cea mai mare activitate antioxidantă o au cartofii violeţi.
Cartofii dulci mențin sănătatea inimii
Cartofii dulci conțin o cantitate mare de vitamina B6, care contribuie la întărirea arterelor și a vaselor de sânge.
Cartofii dulci sunt bogați în beta-caroten
Beta-carotenul este un important antioxidant, pe care corpul îl procesează pentru a-l transforma în vitamina A. Deoarece vitamina A joacă un rol important în funcționarea organismului, lipsa acestui nutrient esențial din dietă poate deveni o problemă majoră de sănătate. Din fericire, cartofii dulci sunt o sursă excelentă de beta-caroten foarte absorbabil.
Intensitatea culorii galbene sau portocalii a cartofului dulce este direct proporțională cu cantitatea de beta-caroten pe care o conține.
Cartofii dulci ajută la reglarea tensiunii arteriale
O cana de cartofi dulci coapte in pielea sa ofera 950 mg de potasiu. Aceasta înseamnă mai mult de două ori cantitatea dintr-o banană medie. Potasiul măsoară, în esență, excesul de sodiu și lichid din corp, ceea ce scade presiunea sângelui și reduce tensiunea asupra inimii
Potasiul ajută la reglarea ritmului cardiac și a contracțiilor musculare. Conform Studiului Național de Sănătate și Nutriție Examen, mai puțin de 2% dintre americani îndeplinesc obiectivul recomandat zilnic de potasiu de 4.700 mg.
Cartofii dulci pot ajuta la susținerea pierderii în greutate
Aproximativ 12% din amidonul din cartofii dulci este amidon rezistent , o substanță de umplutură, asemănătoare fibrelor pe care corpul nu o digeră și nu o absoarbe.
Un studiu a constatat că înlocuirea a doar 5,4% din aportul total de carbohidrați cu amidon rezistent a dus la o creștere de 20-30% a arderii de grăsimi după masă. Amidonul rezistent solicită, de asemenea, organismul să pompeze mai mulți hormoni care induc sațietatea.