Păpădia este o plantă perenă rezistentă, care poate crește până la o înălțime de aproape 12 centimetri. Păpădia are frunze crestate, cu zimţi, în formă de spatulă, care sunt strălucitoare şi fără puf. Tulpinile păpădiei se termină în flori galbene şi luminoase.
Florile păpădiei se deschid dimineaţa cu soarele și se închid seara sau când este mohorâtă vremea. Rădăcinile de culoarea maro închis sunt cărnoase şi fragile şi sunt umplute cu o substanţă albă şi lăptoasă, care este amară și ușor mirositoare.
Întreaga plantă are efecte curative datorită compuşilor care se întâlnesc atât petalele, tulpina şi rădăcina. Păpădia este o sursă importantă de potasiu, sodiu, calciu, fosfor şi fier. Frunzele conţin o cantitate mai mare de vitamina A decât morcovii, de asemenea vitaminele B, C şi D.
Cel mai bine este să o consumi de la începutul primăverii, în luna aprilie, și o poti recolta din locuri care nu sunt prea poluate.
Cum puteti consuma păpădia:
Sirop de păpădie – Reteţă
- 400 flori de papadie galbene
- 4 lămâi tăiate felii
- 4 portocale felii
- 2 căni de zahăr
- 3 litri de apă
Adăuga ingredientele în apă și lasă-le astfel timp de 24 de ore. Apoi, se adaugă 2 căni de zahăr, și se fierb timp de o jumătate de minut. Când amestecul devine gros și siropos, se îndepărtează de la căldură, și se toarnă în borcane sterilizate. Folositi-l pentru a trata răceli comune, tuse persistente, și bronșită.
Reteta pentru Siropul de papadie cu zahar de cocos pentru bebelusi!
Nu uitati ca papadia este prima planta sursa de polen pentru albine, fapt care o face o data in plus necesara si eficienta ca parte din flora sponatana.
Salată de păpădie – Reteţă
Salatele de păpădie sunt foarte sănătoase şi gustoase. Secretul pregătirii unei salate este ca frunzele să fie culese de dimineaţă, înainte ca floarea să se deschidă.
Spălaţi doua mâini de frunze verzi de păpădie, adăugaţi salata verde, castraveţi, ceapa, puţin oţet de mere cu miere şi un strop de ulei de măsline. În afară de salată, frunzele verzi se pot folosi şi ca ingrediente ale sandvişurilor, împreună cu puţină sare ca substituent al salatei. Valoarea nutritivă a păpădiei constă în conţinutul ridicat de vitaminele A, B si C.
Ceai de păpădie
Ceaiul de papadie se face din radacini uscate, tocate, si de frunze de papadie mixte. Ia o jumătate de linguriță de amestec și adăuga-l la un pahar de apă pentru a prepara ceai.
Poti amesteca, de asemenea, 60 de grame de acest amestec cu 30 de grame de rădăcini de păpădie uscata. Se adaugă amestecul la 2,5 uncii de apă, și un pic de sare. Se fierbe timp de 20 de minute. Apoi se bea un pahar de trei ori pe zi.
Precauţii pentru anumite afecţiuni
În cazurile de ulcer şi gastrită, păpădia este bine să fie folosită cu precauţie deoarece poate cauza o supraproducţie de acid gastric. Sucul care se găseşte în tulpini poate provoca celor sensibili alergii. Cei care au probleme de retenţie de apă trebuie să consulte un medic înainte de a utiliza această plantă pentru a verifica nivelul de potasiu. Nu folosiţi păpădia pentru a îmbunătăţi secreţia biliară fără recomandarea unui medic, pentru că problema poate fi de fapt un blocaj sever al căilor biliare, afecţiune pentru care păpădia este contraindicată.
Infuzie pentru detoxifiere
Păpădiile sunt o bună ocazie de relaxare, dar şi de eliminare a toxinelor, pielea fiind unul din filtrele de dezintoxicare ale organismului. Se prepară mai întâi o infuzie concentrată din 300 g de păpădie uscată şi doi litri de apă. După ce a dat în clocot, fiertura se mai lasă la foc mic încă 20 de minute, se filtrează şi poate fi turnată în apa din cadă. Îmbăierea durează aproximativ un sfert de oră şi este recomandată de două – trei ori pe săptămână.