Uleiul de ricin: Există beneficii pentru sănătate?

Distribuie

HealthSanatateUleiul de ricin: Există beneficii pentru sănătate?

Uleiul de ricin este un ulei gros, inodor, obținut din semințele de ricin. Utilizarea sa datează din Egiptul antic, unde a fost folosit mai întâi ca combustibil pentru lămpi și mai târziu pentru tratamente medicinale și de înfrumusețare |Cleopatra ar fi crezut că uleiul îi va lumina albul ochilor.

Astăzi, cea mai mare parte a uleiului de ricin din lume este produsă în India. Cercetările moderne susțin unele dintre utilizările sale tradiționale, inclusiv efectele laxative, proprietățile antiinflamatorii și capacitatea de a ajuta la inducerea travaliului.

În timp ce studiile continuă să investigheze alte potențiale beneficii pentru sănătate, uleiul de ricin este considerat sigur dacă este utilizat conform instrucțiunilor și poate fi găsit într-o gamă de produse de îngrijire a pielii și a părului vândute în prezent. Uleiul de ricin pur este, de asemenea, disponibil în multe magazine de specialitate pentru sănătate.

Puteți pune uleiul direct pe piele sau îl puteți lua pe cale orală în cantități mici. Unii oameni fac, de asemenea, „împachetări cu ulei de ricin”. Împachetările cu ulei de ricin sunt făcute din pânză care este îmbibată în ulei de ricin și aplicată pe zonele afectate. Din cauza potenței sale, uleiul de ricin nu se folosește la gătit și nici nu se adaugă în alimente.

Informații nutriționale

O porție de o lingură de ulei de ricin conține:

  • Calorii: 120
  • Proteine: 0 grame
  • Grăsimi: 14 grame
  • Carbohidrați: 0 grame
  • Fibre: 0 grame
  • Zahăr: 0 grame

Uleiul de ricin este o sursă bună de:

  • Vitamina E
  • Acizi grași Omega-9
  • Acizi grași Omega-6

Mai mult de 90% din conținutul de acizi grași din uleiul de ricin este reprezentat de acid ricinoleic. Cercetările arată că acest omega-9 are efecte de ameliorare a durerii și antiinflamatoare. Atunci când este aplicat pe piele poate ajuta la ameliorarea unor probleme precum durerile articulare și crampele menstruale.

 

Beneficiile potențiale de sănătate ale uleiului de ricin

Uleiul de ricin este un ingredient comun în multe produse de înfrumusețare. Este bogat în acizi grași esențiali care hidratează pielea, iar cercetările continuă să studieze modul în care proprietățile lor pot fi eficiente în tratarea afecțiunilor comune ale pielii.

De asemenea, uleiul de ricin a fost folosit de secole pentru a ajuta femeile însărcinate la naștere. De fapt, un studiu din 1999 a constatat că 93% dintre moașele din SUA au folosit uleiul de ricin pentru a induce travaliul. Deși sunt necesare cercetări suplimentare, un studiu a constatat că uleiul de ricin a inițiat travaliul la 91% dintre femei, cu puține sau deloc complicații la naștere.

Alte beneficii potențiale pentru sănătate asociate cu uleiul de ricin includ:

Proprietăți laxative

Una dintre cele mai tradiționale utilizări ale uleiului de ricin este aceea de a stimula digestia, ameliorând constipația temporară. Cercetările moderne au descoperit că acest efect se datorează nivelului ridicat de acid ricinoleic din ulei, un acid gras omega-9 care acționează ca un laxativ natural.

Efecte antiinflamatorii

Studiile arată că acidul ricinoleic din uleiul de ricin reduce umflăturile și durerile cauzate de inflamații. Cercetările sugerează că, atunci când este aplicat pe piele, uleiul de ricin poate reduce simptomele artritei mai eficient decât tratamentele topice prescrise. Sunt necesare mai multe studii pentru a confirma acest efect la om.

Poate vindeca rănile

Acizii grași din uleiul de ricin sunt umectanți naturali, substanțe folosite pentru a hidrata pielea prin prevenirea pierderii de apă. Acest efect poate promova o bună sănătate a pielii, ameliorează uscăciunea și calmează inflamațiile pielii.

De asemenea, poate avea potențialul de a accelera vindecarea rănilor. Uleiul de ricin este o trigliceridă care are proprietăți antibacteriene și antimicrobiene. Cercetările arată că, atunci când este aplicat pe piele, poate preveni infecțiile, reduce inflamația, îmbunătățește fluxul sanguin localizat și elimină celulele deteriorate ale pielii – toate acestea ajutând la procesul de vindecare a pielii.

Tratează unele afecțiuni ale pielii

Uleiul de ricin poate fi benefic pentru sănătatea generală a pielii, dar poate trata și anumite afecțiuni ale pielii. Deși există o lipsă de cercetări clinice, se crede că combinația sa de efecte antibacteriene, antiinflamatorii și hidratante ar putea ajuta la tratarea unor cauze ale acneei. Un studiu a arătat că uleiul de ricin luptă, de asemenea, împotriva infecțiilor fungice, ceea ce poate ajuta la ameliorarea acneei fungice greu de tratat.

Alte studii au constatat că uleiul de ricin este util în tratamentul melasmei, mătreții și al viermilor inelari.

Riscurile potențiale ale uleiului de ricin

Atunci când este aplicat pe piele, uleiul de ricin este considerat sigur pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, efectele sale dermatologice sunt încă în curs de studiu, așa că asigurați-vă că urmați sfatul medicului dumneavoastră atunci când tratați orice afecțiune a pielii.

Dacă îl luați pe cale internă, acizii grași puternici ai uleiului de ricin pot prezenta riscuri pentru sănătate. Uleiul de ricin este un laxativ puternic. Este recunoscut ca fiind sigur de către Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA ca modalitate de ameliorare a constipației temporare, dar nu este potrivit pentru un tratament pe termen lung. Folosiți uleiul de ricin în cantități mici și asigurați-vă că vă consultați cu medicul dumneavoastră pentru a vă asigura că este sigur pentru dumneavoastră.

Unele riscuri pentru sănătate asociate cu utilizarea uleiului de ricin includ:

Alergii

Unele persoane pot fi alergice la ricin și pot prezenta mâncărimi, umflături sau erupții cutanate atunci când utilizează ulei de ricin.

Disconfort fizic

Ingerarea unei cantități prea mari de ulei de ricin poate provoca greață, crampe, amețeli și slăbiciune musculară. Folosiți-l conform recomandărilor medicului dumneavoastră și nu-l luați pe stomacul gol.

Preocupări legate de sarcină

Deoarece uleiul de ricin poate ajuta la inducerea travaliului, femeile însărcinate ar trebui să îl evite. Există, de asemenea, o lipsă de cercetări privind efectele sale asupra sugarilor, copiilor și femeilor care alăptează.

Interacțiuni cu medicamente

Dacă este administrat împreună cu diuretice, corticosteroizi suprarenali sau rădăcină de lemn dulce, uleiul de ricin poate reduce conținutul de potasiu din organism la niveluri periculos de scăzute.

Supradozaj

Administrate pe cale orală, cantitățile mari de ulei de ricin pot fi otrăvitoare. Simptomele supradozajului includ crampe abdominale, dureri în piept și dificultăți de respirație. Utilizați uleiul de ricin conform instrucțiunilor pentru a evita supradozajul neintenționat.

Afectarea sistemului digestiv

Utilizarea laxativelor pe termen lung poate provoca daune sistemului digestiv și poate provoca chiar anomalii electrolitice sau deshidratare. În timp ce uleiul de ricin poate oferi o ameliorare ocazională a constipației, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a discuta opțiunile de tratament înainte de a-l consuma.

Sursa: Beneficii ale uleiului de ricin!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole asemănătoare

Ultimele articole