Vă dorim un Crăciun liniștit și plin de bucurie

Distribuie

LifestyleVă dorim un Crăciun liniștit și plin de bucurie

Cum a început Crăciunul?

Miezul iernii a fost mult timp un moment de sărbătoare în întreaga lume. Cu secole înainte de sosirea omului numit Isus, primii europeni sărbătoreau lumina și nașterea în cele mai întunecate zile ale iernii. Multe popoare s-au bucurat în timpul solstițiului de iarnă, când nopțile mai grele din iarnă erau în urmă și puteau aștepta cu nerăbdare zile mai lungi și ore prelungite de lumină solară.

Decoruri de Crăciun care îți luminează privirea

Cine l-a inventat pe Moș Crăciun

Legenda lui Moș Crăciun poate fi urmărită până la un călugăr pe nume Sfântul Nicolae, care s-a născut în Turcia în jurul anului 280 d.Hr. Sfântul Nicolae a dat toată averea moștenită și a călătorit prin țară ajutându-i pe cei săraci și bolnavi, devenind cunoscut drept protectorul copiilor și al marinarilor.

Sfântul Nicolae a intrat pentru prima dată în cultura populară americană la sfârșitul secolului al XVIII-lea la New York, când familiile olandeze s-au adunat pentru a onora aniversarea morții lui „Sint Nikolaas” (olandeză pentru Sfântul Nicolae) sau „Sinter Klaas” pe scurt. „Moș Crăciun” își trage numele din această abreviere.

Crăciunul la Ortodocși

Nașterea Domnului Iisus Hristos este sărbătorită în zilele de 25, 26 și 27 decembrie, iar seara de 24 decembrie este cunoscută și sub denumirea de Ajunul Crăciunului. Sărbătoarea Crăciunului datează încă din secolul al IV-lea, când Biserica Creștină a stabilit această dată nu întâmplător, ci pentru a concura cu nașterea zeului Soare din tradițiile păgâne. Mulți istorici ai religiei sunt însă de părere că Nașterea Domnului ar fi avut loc spre sfârșitul iernii. De altfel, există unele discrepanțe între datele la care se sărbătorește Crăciunul: creştinii ortodocşi de rit vechi îl sărbătoresc pe 7 ianuarie, după calendarul iulian, care este decalat cu 13 zile față de cel oficial.

Obiceiul colindatului

Una dintre cele mai îndrăgite tradiții de Craciun este mersul cu colindul. În prima zi de Crăciun, colindătorii merg din casă în casă cu steaua în mână și le vestesc oamenilor nașterea lui Iisus prin cântece și poezii. Se spune că acela care nu le deschide poarta colindătorilor va avea parte de un an neroditor și de ghinioane în casă, cauzate de zgârcenia de care a dat dovadă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole asemănătoare

Ultimele articole