Majoritatea femeilor considera ridurile ca fiind cel mai mare dusman al frumusetii. Acestea au un rol rau, de a adauga imbatranire chipului, chiar daca varsta este frageda, adauga multi ani, chiar daca varsta biologica nu este chiar atat de inaintanta. Probabil din aceasta cauza investim sume uriase de bani pe diferite creme care promit sa dea timpul inapoi.
Daca, in cazul ridurilor de suprafata procesul este reversibil, intr-un anumit procent ridurile profunde devin ireversibile. Conteaza si predispozitia genetica, dar, ridurile apar si din multe alte cauze. Vestea buna este ca, multe dintre ele pot fi tinute sub control.
De ce apar ridurile?
Pielea este cel mai mare organ al copului si este formata din trei straturi, dupa cum bine stim: epidermul (stratul exterior), dermul (stratul din mijloc) si hipodermul. Primul este un epiteliu ce cuprinde diferite tipuri de celule. Dermul este un tesut conjunctiv format din celule cu fibre de colagen, iar hipodermul este format din tesut adipos. Celerei straturi sunt unite prin colagen, proteine si fibre de elastina.
Pe masura ce imbatranim, celulele epidermei se subtiaza si adera intre ele mai greu. Apar astfel deshidratarea si uscarea pielii. Din derm scade productia de colagem si elastina, care se traduce prin piele lasata. Pielea lasata este accentuata de scaderea masei de teut adipos din hipoderm.
Ce putem face impotriva ridurilor?
Expunerea la soare, fumatul, poluarea, alimentatia dezechilibrata dunt factori care contribuie la aparitia radicalilor liberi, principalii vinovati de aparitia ridurilor. Acestia activeaza un anumit tip de enzime care ataca fibrele de colagen.
Pentru a nu ajunge in situatia de a avea ca unica solutie chirurgia, incearca sa:
- iti protejezi pielea de soare- poarta palarii si foloseste creme solare
- alegi cosmetice cu SPF – alege cremele care blocheaza ultravioltele sa intre in piele
- iti schimbi dieta- manaca sanatos cu mult continut de vitamine ce iti pot ajuta pielea.