Ce ne spune Wikipedia: Decembrie este a 12-a lună a anului în calendarul Gregorian și una dintre cele șapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile.
Decembrie începe astrologic cu soarele în semnul Săgetătorului și sfârșește în semnul Capricornului.
Cu toate acestea, a fost inițial luna a 10-a a calendarului roman (până în 153 î.Hr. ). Prin urmare, „decembrie” provine din cuvântul latin decem , care înseamnă „zece”.
Luna decembrie a fost inițial de 30 de zile. Când ianuarie și februarie au fost adăugate în calendar (în jurul anului 700 î.Hr. ), decembrie a fost scurtat la 29 de zile. Apoi, în calendarul iulian ulterior, două zile au fost adăugate lunii decembrie, făcându-l 31 de zile.
Grecii numeau luna decembrie Poseidon.
În România, luna decembrie, popular, se numește Undrea. Denumirea de Undrea sau Andrea vine de la faptul că încă se păstrează amintirea Sfântului Andrei, sărbătorit pe 30 noiembrie.
Calendarul lui Decembrie
- 6 decembrie este ziua Sfântului Nicolae. Sfântul Nicolae, patronul copiilor, inspiră tradiții din întreaga lume, de la vânătoare de cadouri până la ciorapi sau pantofi umpluți cu dulciuri.
- 21 decembrie este Solstițiul de iarnă – prima zi astronomică de iarnă în emisfera nordică și prima zi de vară în emisfera sudică.
- 25 decembrie este ziua de Crăciun , o sărbătoare creștină care comemorează nașterea lui Iisus Hristos.
- 31 decembrie – Anul nou!
România
Luna Decembrie este cunoscută în întreaga lume ca o perioadă de sărbătoare în familie care onorează culturi, religii și tradiții care au fost alături de umanitate timp de sute de ani.
- În România, luna decembrie, popular, se numește Undrea. Denumirea de Undrea sau Andrea vine de la faptul că încă se păstrează amintirea Sfantului Andrei, sărbătorit pe 30 noiembrie. De asemenea este si luna in care incepe sa ninga, dand startul sarbatorilor.
- 1 Decembrie este ziua în care românii de pretutindeni sărbătoresc drept Ziua Națională a României, cel mai important moment din istoria românilor. În urmă cu 104 ani, la 1918, la Alba Iulia a avut loc Marea Adunare ce a votat unirea Transilvaniei cu România, și a consfințit ceea ce acum numim România Mare.
- Târgul de Crăciun din Sibiu – Sibiul este un oraș despre care turiștii au doar cuvinte la superlativ, indiferent de sezon, ceea ce înseamnă că noi, cei care suntem la câteva sute sau chiar zeci de kilometri de unul dintre cele mai frumoase și mai apreciate orașe din România. Îți poți petrece sărbătorile în sibiu vizitând unul dintre cele mai mari târguri de Crăciun.
Pretutindeni
Luna Decembrie este cunoscută în întreaga lume ca o perioadă de sărbătoare în familie care onorează culturi, religii și tradiții care au fost alături de umanitate timp de sute de ani.
- Din punct de vedere astronomic, iarna își are începutul pe 21 decembrie.
- Decembrie este luna cu cele mai puține ore de lumină din zi în emisfera nordică și luna cu cele mai lungi ore de lumină în emisfera sudică. Ziua de 22 este ziua cea mai scurtă în emisfera nordică și invers, cea mai lungă în cea sudică.
- În luna decembrie era Ziua Internațională a Îmbrățișărilor (acum sărbătorită în ianuarie), când străini și cunoscuți își oferă câte o îmbrățișare într-un gest de prietenie și iubire.
- Cântecele cele mai iubite ale iernii și Crăciunului – White Christmas, Winter Wonderland – au fost create de către evrei (acestia nu sărbătoresc Crăciunul).
- Luna începe întotdeauna în aceeași zi din săptămână cu luna septembrie din acel an, sfârșindu-se în fiecare an în aceeași zi din săptămână ca luna aprilie.
- Imaginea lui Moș Crăciun care zboară cu sania a început în 1819 și a fost creată de Washington Irving, același autor care l-a visat pe Călărețul fără cap.
- Ziua de 6 Decembrie îl sărbătorește pe Sfântul Nicolae. Crescut în spiritul poveţei creştine “să împarţi averea săracilor”, Sfântul Nicolae şi-a dat întreaga moştenire pentru a-i ajuta pe nevoiaşi.
- Pe data de 10 decembrie se sărbătorește în fiecare an Ziua Internațională a Drepturilor Omului, această dată comemorând proclamarea declarației universale a drepturilor omului de pe 10 decembrie 1948 în cadrul Națiunilor Unite.
- Pe data de 14 decembrie, în unele zone din lume se sărbătorește o nouă sărbătoare amuzantă: Ziua Maimuței (Monkey Day), începută ca o glumă, dar continuată.
- Vrei să știi o modalitate utilă de a-ți recicla bradul de Crăciun? Unele grădini zoologice iau pomi de Crăciun donați și îi folosesc ca hrană pentru animale.
- În 1914, în timpul Primului Război Mondial, a existat un armistițiu de Crăciun celebru în tranșeele dintre britanici și germani. Au făcut schimb de cadouri într-o zonă neutră a nimănui, au jucat fotbal împreună și și-au decorat adăposturile. (Citiți mai multe despre asta în cartea „Silent Night: The Story of the World War Prime Christmas Trece” de Stanley Weintraub.)
- Cele trei culori tradiționale ale majorității decorațiunilor de Crăciun sunt roșu, verde și auriu. Roșul simbolizează sângele lui Hristos, verdele simbolizează viața și renașterea, iar aurul reprezintă lumina, regalitatea și bogăția.
- Ziua de 28 este crezută a fi una dintre cele mai ghinioniste zile din an.
- Coroana de Crăciun a fost atârnată inițial ca simbol al lui Iisus. Aceasta reprezintă coroana lui de spini, iar boabele roșii sângele pe care l-a vărsat.
- Cele trei culori tradiționale ale majorității decorațiunilor de Crăciun sunt roșu, verde și auriu. Roșul simbolizează sângele lui Hristos, verdele simbolizează viața și renașterea, iar aurul reprezintă lumina, regalitatea și bogăția.
- Cei mai vechi brazi artificiali de Crăciun datează de la sfârșitul anilor 1800 și erau făcuți din rafie verde (gândiți-vă la fuste hula cu iarbă) sau pene de gâscă vopsite. Apoi, Addis Brush Company și-a folosit mașinile care țeseau perii de toaletă pentru a crea ramuri asemănătoare pinului pentru brazi artificiali de Crăciun, care erau mai puțin inflamabili și puteau ține decorațiuni mai grele.
- Nova Scoția este cel mai mare exportator mondial de pomi de Crăciun.
- Aproape 28 de seturi LEGO sunt vândute în fiecare secundă în timpul sezonului de Crăciun.
- Christkindlesmarkt din Nürnberg, Germania , a avut loc pentru prima dată în 1570 și este una dintre cele mai vechi piețe de Crăciun din Europa. Este, de asemenea, cel mai mare din Europa. Oameni din întreaga lume îl vizitează anual.
- Crăciunul este sărbătorit pe 25 decembrie , care marchează nașterea lui Isus Hristos . Cu toate acestea, data exactă și luna nașterii lui Iisus sunt necunoscute.
- Ce este interesant, deși majoritatea populației crede că Iisus s-a născut în această zi, ei petrec mai mult timp vizitând centrele comerciale decât studiind viața mesagerului.
- „Jingle Bells” – cântecul popular de Crăciun a fost compus de James Pierpont în Massachusetts , America. A fost, însă, scrisă pentru mulțumire și nu pentru Crăciun.
- Crăciunul ar putea fi o sărbătoare legală; cu toate acestea, nu este o zi sfântă biblică. Biblia nu spune nicăieri să păstrăm Crăciunul ca zi sfântă.
- Moș Crăciun din zilele noastre trebuie să călătorească cu o viteză mai mare decât viteza luminii pentru a livra cadouri tuturor copiilor din lume și ar avea la dispoziție 31 de ore (ținând cont de toate fusurile orare) în ziua de Crăciun pentru a-și îndeplini treaba.
- Coca-Cola a fost prima companie care l-a folosit pe Moș Crăciun în sezonul de iarnă pentru promovare.
- În Marea Britanie până în ziua astăzi există o lege care te obligă să mergi la biserică în ziua de Crăciun. Și nu poți merge la biserică cu un vehicul. Cu toate acestea, această lege este doar pe o bucată de hârtie și nu este respectată de fapt.
- Statuia Libertății a fost dăruită Americii de către francezi în ziua de Crăciun din 1886. Cântărește 225 de tone și, astfel, ați putea-o considera drept cel mai mare cadou de Crăciun din lume.
- Știați că primul Crăciun a fost sărbătorit pe 25 decembrie 336 d.Hr. la Roma?
- Se crede că decorarea bradului de Crăciun a apărut în secolul al XVI- lea în Germania.
- „X” în X-Mas , așa cum îl folosim cu toții astăzi, provine din semnificația greacă a „X”, adică Hristos.
- Pomii de Crăciun au fost împodobiți mai întâi cu fructe (în principal mere), iar mai târziu oamenii au început să folosească lumânări, iar apoi lumini electrice (1895) pentru a împodobi acești pomi.
- Vinerea și sâmbăta dinaintea Crăciunului sunt cele mai aglomerate zile de cumpărături și nu Black Friday.
- În Italia , cina de Crăciun poate dura mai mult de 4 ore . Da, așa e. Majoritatea familiilor italiene au mai mult de 7 feluri de mâncare pentru cină.
- Japonezii își petrec Ajunul Crăciunului mâncând în KFC . Aceasta este o tradiție populară în Japonia încât clienții trebuie să își rezerve locurile cu 2 luni în avans.
- În Guatemala , adulții nu fac schimb de cadouri de Crăciun până în ziua de Anul Nou.
- Diferitele nume de MOȘ Crăciun din întreaga lume includ: Kriss Kringle în Germania, Le Befana în Italia, Pere Noel în Franța și Deushka Moroz (Bunicul Frost) în Rusia.
- Crăciunul este sărbătorit pentru a reprezenta „spiritul dăruirii” , motiv pentru care sunt schimbate atât de multe cadouri. De asemenea, este important să ne amintim și să ajutăm oamenii care sunt mai puțin norocoși decât noi.