Sfantul Andrei sau Halloween-ul romanesc!
Sf Andrei este o sarbatoare crestin ortodoxa pe care o sarbatorim in fiecare an in data de 30 Noiembrie. Sf Apostol Andrei este considerat ocrotitorul Romaniei deoarece se pare ca a propovaduit Evanghelia si cuvantul Domnului pe aceste meleaguri!
Desi este o sarbatoare crestina se pare ca de ea se leaga nenumarate obiceiuri si traditii cu incarcatura mistica, unele dintre ele datand inca de pe vremea dacilor. Cu mult timp inainte , in popor, ziua de Sfantul Andrei purta denumirea de Ziua Lupului.
Acesta era o sarbatoare pagana precrestina in care stramosii nostri se pare, comunicau cu spiritele celor morti. Aceste spirite ieseau in lume luand infatisare de lup, varcolac sau strigoi. Aceasta credinta a ramas valabila si in zilele noastre.
Traditii de Sfantul Andrei:
- In noaptea de Sfantul Andrei se crede ca lupii incep sa vorbeasca. Oamenii care ii aud vor afla secrete groaznice, insa putini sunt cei care reusesc sa scape pentru ca acesti oameni vor fi atacati de lupi. Aceasta este plata. Pot muri sau pot fi transformati in varcolaci.
- Nici animalele nu sunt scutite de primejdie, oamenii nu fac nimic prin gospodarii pentru ca animalele de prada sa nu le atace. Animalele pot fi protejate de o cruce confectionata din ceara de albine.
- Pana la Sarbatori, femeile nu mai tes si nu mai torc, ca sa nu starneasca mania Maicii Domnului.
- Ca mijloc de protectie impotriva strigoilor, oamenii folosec usturoi. Acesta trebuie sfintit in biserica si tinut la icoane. Apoi se tine o ceremonie cu fetele si flacai din sat pentru a pazi usturoiul in vreme ce acesta capata calitati pentru protectie.
- Apoi, usturoiul se foloseste tot anul ca tratament pentru diverse boli, ca mijloc de protectie fata de duhurile malefice si pentru a atrage ursitul.
- In hrana animalelor din gospodarie li se pune busuioc sfintit si agheasma.
- Fetele nemaritate isi pun busuioc sfintit sub perna pentru a li se arata ursitul in vis.
Acestea sunt doar cateva dintre obiceiuri. Depinde mult de zona tarii. Fiecare in parte au propriile traditii si obiceiuri in ceea ce priveste pregatirile pentru seara de Sfantul Andrei.