Fenomenul Bullying

Distribuie

InspirationMother 2BeFenomenul Bullying

Bullying-ul este real, el exista iar efectele pe care le are asupra celui abuzat sunt din cele mai grave. Multi dintre parinti nu stiu ce este bullying-ul , ca atare nu il recunosc si nu stiu cum sa isi ajute copiii.

Ce este  bullying-ul?

Bullying-ul  este un comportament agresiv repetat în care o persoană (sau un grup de persoane) aflată într-o poziție de putere intenționează să intimideze, să abuzeze sau să constrângă un individ cu intenția de a răni acea persoană fizic sau emoțional. Actele de agresiune pot fi fizice sau verbale. În timp ce aceste interacțiuni sunt neplăcute, există o linie clară între conflict și agresiune.

Incidentele de agresiune includ 3 caracteristici:

  1. Intentional – comportamentul a fost agresiv si intentia clara de a rani o alta persoana!
  2. Repetat – aceste acțiuni agresive apar în mod repetat, în timp,asupra aceleiași persoane sau grupuri de persoane!
  3. Dezechilibru de forte – persoana care abuzeaza are mai multă putere fizică sau socială decât copilul sau copiii care sunt agresați!

Bullying-ul are efect emoțional asupra copilului care este agresat, dar acțiunile care constituie agresiunea variază. Există patru tipuri de agresiune, care pot apărea separat sau simultan:

  • hărțuirea fizică, cum ar fi lovirea, împingerea sau distrugerea lucrurilor acelei persoane!
  • agresiune verbală, cum ar fi adresarea de cuvinte jignitoare, poreclirea, luarea in deradere!
  • hărțuirea relațională, cum ar fi excluderea sau răspândirea zvonurilor!
  • Cyberbullying care implică trimiterea mesajelor dureroase pe dispozitivele digitale precum computerele și telefoanele mobile.

Cyberbullying continuă să crească pe măsură ce mediile digitale devin tot mai răspândite în cultura socială a copiilor și adolescenților.

Bullying in scoala

Unde se întâmplă agresiunea?

Agresiunea se poate întâmpla oriunde! Se poate întâmpla în cartierul dvs, in drum spre  școală, la școală și în timp ce sunteti on-line.

Ce este Cyberbullying?

Atunci cand persoana care abuzeaza se foloseste de tehnologie-internet, e-mail, telefoane mobile, social media, poze – pentru a răni sau denigra pe altcineva.

Semne de avertizare

Există multe semne de avertizare care pot indica faptul că cineva este afectat de agresiune – fie că este hărțuit, fie că îi agresează pe alții. Recunoașterea semnelor de avertizare reprezintă un prim pas important în luarea de măsuri împotriva agresiunii.

Nu toți copiii care sunt hărțuiți sau îi hărțuiesc pe alții solicită ajutor. Este important să discutați cu copiii care prezintă semne de agresiune sau de agresivitate!

Aceste semne de avertizare pot indica și alte probleme cum ar fi depresia sau abuzul de substanțe. Discuția cu copilul poate ajuta la identificarea rădăcinii problemei.

Urmariti schimbarile la copil. Cu toate acestea, aveți în vedere că nu toți copiii care sunt agresați prezintă semne de avertizare.

Unele semne care pot indica o problemă de agresiune sunt:

  • Leziuni inexplicabile, haine, cărți, electronice sau bijuterii distruse.
  • Frecvente dureri de cap sau dureri de stomac, stare de rău sau de falsă boală.
  • Modificări ale obiceiurilor alimentare, cum ar fi săritul peste mese sau refuzarea unor alimente.  Copiii pot veni acasă de la școala înfometați pentru că nu au mâncat masa de prânz.
  • Dificultăți de somn sau coșmaruri frecvente!
  • Scăderea notelor, pierderea interesului pentru școală, lipsa de concentrare, refuzul de a mai merge la scoala!
  • Pierderea bruscă a prietenilor sau evitarea situațiilor sociale!
  • Sentimente de neajutorare sau scaderea respectului de sine!
  • Comportamente auto-distructive, cum ar fi fuga de acasă, rănire sau vorbire despre sinucidere!

Dacă știți pe cineva care suferă de primejdie sau pericol grav, nu ignorați problema.

Semne ca un copil este agresor

Ar putea fi agresor daca:

  • Intră mereu in conflicte fizice sau verbale!
  • Au prieteni care fac parte din anturaje dubioase si prieteni care agreseaza pe alții!
  • Sunt din ce în ce mai agresivi!
  • Au foarte des probleme de comportament la scoala si sunt atentionati de profesori si chiar directiune!
  • Au bani inexplicabili în plus sau lucruri noi!
  • Dau mereu vina pe altii pentru problemele si esecurile lor!
  • Nu isi asuma responsabilitatea pentru actiunile lor!
  • Sunt competitivi si isi fac mereu griji privind reputatia si popularitatea lor!

Efectele agresiunii

Infracțiunile de agresiune pot afecta pe toți – pe cei care sunt agresați, pe cei care se bat și pe cei care mărturisesc că sunt agresați. Intimidarea este legată de multe rezultate negative, incluzând impactul asupra sănătății mintale, consumul de substanțe și sinuciderea.

Este important să discutați cu copiii pentru a determina dacă agresiunea – sau altceva – reprezintă o preocupare.
Copiii care sunt agresați pot avea probleme negative fizice, școlare și de sănătate mintală.

Victimele au mai multe șanse de a experimenta depresia și anxietatea, senzația crescută de tristețe și singurătate, modificări ale somnului și obiceiurilor alimentare și pierderea interesului față de activitățile pe care le foloseau. Aceste probleme pot persista până la maturitate. Este mult mai probabil ca acestia să renunțe si la scoala.

bully-kid

Cum prevenim?

In primul rand parintii si personalul scolii au un rol important!

  • Ajutați copiii să înțeleagă ce inseamna bullying!

Discutați despre ce inseamna agresiunea si cum sa faca fata acesteia!

  • Spuneți-le că intimidarea si agresarea copiilor este inacceptabilă.
  • Asigurați-vă că copiii știu cum sa ceara ajutor!

Păstrați mereu o relatie de prietenie cu copiii. Vorbiti cu ei si ascultati cu atentie ce au de spus.

  • Vedeti ce prieteni au , urmariti activitatea lor scolara si interesati-va despre ce preocupari au!
  • Încurajați copiii să facă ceea ce iubesc.

Activitățile speciale, interesele și hobby-urile pot spori încrederea, ajuta copiii să-și facă prieteni și îi protejează de comportamentul agresiv.

  • Fiti un model de bunatate si respect pentru copiii dumneavoastra!
  • Daca credeti ca situatia a scapat de sub control luati legatura cu un psiholog sau un specialist. Cu siguranta acestia stiu cum sa gestioneze problema!

La nivel european, Romania se situeaza pe locul 3 in ceea ce priveste bullyingul in clasamentul celor 42 de tari in care a fost investigat fenomenul, potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Nu ezitati sa cereti ajutor daca descoperiti ca copilul dumneavoastra este victima acestui fenomen. Un prim pas este sa va adresati institutiei de invatamant din care face parte copilul. Acestia au obligatia de a lua masurile necesare daca agresiunea are loc in interiorul scolii.

De curand s-a adoptat si la noi Legea anti-bullying!

Proiectul de lege defineste bullying-ul sau violenta psihologica ca fiind actiunea sau seria de actiuni fizice, verbale, relationale si/sau cibernetice, intr-un context social dificil de evitat, savarsite cu intentie, in mod constant si repetat, care implica un dezechilibru de putere, care au consecinta atingerea demnitatii ori crearea unei situatii de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, indreptate impotriva unei persoane sau grup de persoane;

Aceste actiuni vizeaza aspecte de discriminare si excludere sociala, care pot fi legate de apartenenta la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau la o categorie defavorizata ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuala, caracteristicile personale etc.

In modificarea legii educatiei este prevazuta si posibilitatea ca cei implicati in actiuni de bullying, atat agresorii, cat si victimele, sa beneficieze de asistenta si evaluare psihologica. De asemenea, legea prevede ca parintii copiilor victime sau agresori sa beneficieze de consiliere, prin intermediul centrelor judetene de resurse si asistenta educationala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole asemănătoare

Ultimele articole