Este cenușa de lemn bună pentru compost? Iată ce trebuie să știți.

Distribuie

InspirationNature BeautyEste cenușa de lemn bună pentru compost? Iată ce trebuie să știți.

Când vine vorba de compost, grădinarii pot fi foarte entuziaști în căutarea de noi modalități de a face ca grămada de materie organică adunată să fie mai hrănitoare. În această privință (joc de cuvinte), mulți dintre voi s-ar putea să vă întrebați: este cenușa de lemn bună pentru compost? Acest ingredient a fost destul de mult mediatizat în lumea grădinilor, dar totul este bine meritat? Are un loc în grămada de compost? Asta suntem aici să aflăm!

Is Wood Ash Good for Compost? Everything You Need to Know

Cenușa de lemn este un produs secundar al arderii lemnului care este bogat în minerale esențiale, cum ar fi magneziul, potasiul și calciul. Aceste substanțe nutritive sunt vitale pentru creșterea plantelor și pot contribui la sănătatea generală a vieții din grădina dumneavoastră. În plus, cenușa de lemn conține, de asemenea, o cantitate mică de fosfor, care este crucială pentru dezvoltarea rădăcinilor și a florilor. Potrivit unui studiu din 2008, macro și micronutrienții care se găsesc în cenușa de lemn pot îmbunătăți creșterea plantelor. Prin urmare, o putem pune în grămada noastră de compost, nu-i așa? Nu atât de repede…

Natura alcalină a cenușii de lemn

Tot ceea ce s-a spus până acum a dus la concluzia că cenușa de lemn este bună pentru compost, dar există un lucru important de care trebuie să țineți cont înainte de a trece la utilizarea ei. Cenușa de lemn este de natură alcalină. Prin urmare, dacă solul dvs. este deja alcalin sau dacă faceți compost cu materiale care tind să crească alcalinitatea solului, adăugarea de cenușă de lemn ar putea înclina balanța prea mult și ar putea avea rezultate dăunătoare pentru unele dintre plantele dvs. Cum să acționați pentru a evita acest lucru?

Găsirea echilibrului perfect în compostul tău

Is Wood Ash Good for Compost? Everything You Need to Know

Dacă sunteți deja familiarizat cu nivelul pH-ului solului dumneavoastră și ați decis să încorporați cenușă de lemn în grămada de compost, cheia pentru a obține maximum de beneficii este în echilibru. Compostarea constă în găsirea unui echilibru corect între materialele bogate în carbon (maro) și cele bogate în azot (verde). În acest caz, cenușa de lemn se încadrează în categoria maro, deoarece este un material carbonat.

Când este cenușa de lemn bună pentru compost?

Atunci când este utilizat cu moderație, acest element poate contribui la echilibrarea raportului carbon-azot din grămada de compost. Acest lucru poate preveni ca grămada să devină prea încărcată cu azot, ceea ce duce la un proces de compostare urât mirositor și lent.

Când este cenușa de lemn rea pentru compost?

Cu toate acestea, știm din tot ceea ce experimentăm în viață că prea mult dintr-un lucru bun poate duce uneori la transformarea lui în rău. Cantități excesive de cenușă de lemn în grămada de compost pot face ca aceasta să devină prea alcalină, ceea ce poate duce la o potențială afectare a activității microbiene, care este crucială pentru un proces de descompunere de succes.

Cum se aplică cenușa de lemn în grămada de compost?

Is Wood Ash Good for Compost? Everything You Need to Know

Experții în grădinărit recomandă utilizarea cu moderație a cenușii de lemn în grămada de compost, cu un procent de maximum 5% din volumul total de compost. Iată câteva sfaturi despre cum să implementați acest element nutritiv în viața plantelor dvs. pentru rezultate prospere:

  • Cu moderație

Așa cum am menționat deja, folosiți cenușa de lemn cu moderație. Asigurați-vă că experimentați mai întâi modul în care afectează plantele dumneavoastră. Începeți cu cantități mici și monitorizați efectele asupra compostului și solului dumneavoastră.

  • Amestecați bine

Asigurați-vă că cenușa de lemn este distribuită uniform în grămada de compost. Amestecarea temeinică va ajuta la prevenirea punctelor localizate de alcalinitate ridicată.

  • Monitorizați nivelul pH-ului

Pentru a fi în siguranță, testați în mod regulat nivelul pH-ului solului și al compostului pentru a determina dacă ar trebui să continuați să folosiți cenușă de lemn. De asemenea, efectuarea testelor vă poate informa dacă trebuie să reajustați cantitatea de cenușă de lemn pe care o folosiți în funcție de nevoile solului dumneavoastră.

Is Wood Ash Good for Compost? Everything You Need to Know

În concluzie, dacă sunteți în căutarea unui nou element nutritiv și vital pe care să îl amestecați în grămada de compost, cenușa de lemn este cea potrivită! Cu toate acestea, trebuie să vă amintiți că prudența este esențială pentru rezultate optime în grădină, deoarece o cantitate prea mare poate duce la un mediu alcalin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole asemănătoare

Ultimele articole