Constipatia la bebelusi – cauze si remedii

Distribuie

InspirationMother 2BeConstipatia la bebelusi - cauze si remedii

Bebelusii hraniti la san nu vor avea probleme cu constipatia. Laptele matern este 100% digerabil de catre sistemul digestiv al unui bebelus. Atat timp cat poti alapta bebelusul, nu evita, laptele matern este cel mai bun aliment: bebeluşii primesc toate substanţele nutritive care ajută la prevenirea infecţiilor şi a altor boli. Este recomandat să alăptaţi cel puţin până la 6 luni.

Odata cu introducerea formulelor de lapte praf, pot incepe complicatiile. Nou nascutii hraniti cu diverse formule de lapte tind sa sufere de constipatie mai des decat copiii hraniti la san, intrucat, spre deosbire de laptele de la san, laptele praf nu este digerat si absorbit la fel de usor de organismul bebelusului.

Constipatia: Cauze si Simptome

De retinut este ca constipatia apare atunci cand se produce o schimbare semnificativa in obiceiurile de eliminare a scaunului, o schimbare de la starea si frecventa normala a scaunelor copilului.

Cauzele constipatiei

  • Prepararea laptelui praf se face incorect: mai intai trebuie sa turnam apa in biberon, apoi masurile de praf. Daca acestea sunt inversate, formula de lapte poate iesi foarte concentrata. De asemenea, trebuie sa respectam cu strictete recomandarile de pe instructiunile fiecarei formule in parte si trebuie folosita masura adecvata, cea care se gaseste in cutia de lapte. Nu folositi alta masuratoare.
  • Bebelusul nu tolereaza formula de lapte pe care i-o administrati: laptele este alimentul de baza pentru sugari. Daca puteti alapta bebelusul la san cat mai mult, este foarte bine. Odata cu introducerea formulelor de lapte praf in alimentatie, bebelusul poate dezvolta intoleranta. Odata cu intoleranta apare si constipatia, iar acest lucru se intampla deoarece burtica bebelusului va digera mai greu laptele praf.
  • Schimbi formulele de lapte praf: pana gasesti o formula mai prietenoasa cu intestinul, schimbarea laptelui praf este o modalitate cunoscuta pentru constipare.
  • Incepi diversificarea: diversificarea, cea mai comuna dintre cauzele constipatiei. Intestinul bebelusului nu este destul de matur pentru a tolera diferite alimente, mai ales ca a fost obisnuit atata timp cu laptele de san/ formula. Ulterior, cand copilul incepe sa manance din mancarea adultilor, constipatia se poate instala din nou.
  • Consumul de lichide este redus: mai ales in anotimpul cald, lipsa lichidelor din organism va conduce cu usurinta spre constipatie. Incearca sa dai bebelusului apa intre mese, atat cat poate bea.

Simptomele constipatiei

  • bebelusul elimina scaunul foarte greu, iar cand reuseste, acesta este tare si uscat;
  • are dureri de burtica, devine iritabil si nelinistit, se linisteste dupa ce face caca;
  • abdomenul este tare, ferm;
  • pot aparea firisoare de sange in scaun datorita fisurilor anale rezultate in urma fortarii defecarii;

scara-bristol

Remedii pentru constipatia bebelusilor:

Inainte de a aplica un anumit tratament sugarului care sufera de constipatie, este recomandabil sa consulti medicul specialist.

In cazul copiilor cu varsta mai mica de 1 an poti incerca si urmatoarele:

  • Daca este hranit cu lapte formula, incearca sa-i schimbi brand-ul de lapte praf pana gasesti o formula mai prietenoasa cu intestinul sau si care nu-i provoaca constipatie.
  • Ofera-i mese mai mici si mai dese, oferind intestinelor o sansa in plus de a digera mai bine laptele formula.
  • Amana introducerea solidelor, mai ales a celor cu potential constipator cum ar fi orezul sau bananele. In locul orezului poti incerca cerealele de orz. Cele mai bune alimente pentru a incepe diversificarea bebelusilor constipati sunt piureul de pere si cel de prune.
  • Poti folosi, din cand in cand, cate un supozitor cu glicerina pentru a usura eliminarea scaunului.
  • In biberonul de seara sau la masa de cereale poti adauga 1-2 masuri de cereale de ovaz pentru a creste aportul de fibre; cicoarea instant este si ea un ingredient-minune in eliminarea constipatiei si poate fi adaugata in laptele de seara al bebelusului (1 lingurita rasa).
  • Spanacul sa fie cat mai des prezent in alimentatia bebelusului, eventual strecurat in orice mancare in afara de supa.
  • Cand aveti in meniu carne sau preparate mai solide, incurajati-l sa bea cat mai multa zeama de supa (carne sau legume).
  • Evitati morcovul fiert, orezul, marul copt sau bananele, constipa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole asemănătoare

Ultimele articole