Ce vă provoacă schimbarea texturii unghiilor?

Distribuie

LifestyleManicureCe vă provoacă schimbarea texturii unghiilor?

Te-ai uitat vreodată la o unghie ciobită, fragilă sau neagră și te-ai întrebat de ce arată așa? Ei bine, se dovedește că sănătatea unghiilor este strâns asociată cu cât de bine funcționează corpul tău în alte privințe.

„Pentru populația generală, sănătatea unghiilor este cel mai adesea un indicator al aportului alimentar deficitar sau al digestiei precare”, explică dr. Sara Norris. „ Unghiile fragile, slabe și exfolierea sunt cele mai frecvente preocupări pe care le văd în practica mea și aceste simptome sunt mai des rezultatul unei diete sărace decât a bolilor sistemice.”

Adevăratele anomalii ale unghiilor implică în general doar una sau două unghii și nu au legătură cu problemele majore de sănătate.

Dr. Mark Benor este de acord: „Slujba mea este să asigur oamenii că problemele lor de unghii nu aduc, de obicei, o boală de bază serioasă”, explică el.

Unghiile sănătoase sunt considerate a fi netede, fără decolorare, dar dacă se întâmplă ceva cu textura și culoarea ubghiilor, am creat acest ghid pentru a-ți distanța anxietățile legate de unghii.

Ce vă provoacă schimbarea texturii unghiilor?

Fragilitatea

Ce se intampla cu unghiile tale?

Unele unghii grosiere, care se pot despica ușor, sunt una dintre cele mai frecvent raportate probleme ale unghiilor. De asemenea, sunt întâlnite mai des la femei. Numite oficial onichoschizia, unghiile fragile sunt de obicei cauzate de umezirea și uscarea repetată a unghiilor, așa că ar trebui să folosiți mănuși atunci când vă udați mâinile, cum ar fi atunci când spălați vasele.

Soluția: puteți încerca să aplicați loțiuni care conțin alfa-hidroxi-acizi sau lanolină. Dacă acest lucru nu funcționează, consultați un medic. Norris remarcă faptul că hipotiroidismul poate provoca, de asemenea, unghiile slabe și fragile, precum și deficiența de fier.

Unghiile moi sau subțiri

Ce se intampla cu unghiile tale?

Aceste unghii se rup ușor sau se îndoaie înainte de a se rupe. Unghiile moi ar putea fi cauzate de supraexpunerea la umiditate sau substanțe chimice ca detergentul, lichidele de curățare, tratamentele pentru unghii și îndepărtarea lacurilor de unghii.

Soluția: Evitați substanțele chimice în jurul unghiilor. Unghiile slabe sunt cel mai probabil asociate cu o deficiență de vitamine B, calciu, fier sau acizi grași. Norris explică că cel mai bine este să nu luați fierul ca supliment decât dacă știți că sunteți deficienți. În schimb, începeți să luați multivitamine care includ calciu și vitamine B.

Exfolierea

Ce se intampla cu unghiile tale?

Acest lucru este probabil cauzat de traume externe ale unghiei în sine – prin utilizarea unghiei ca instrument, prin apăsarea prea puternică a unghiei sau prin îndepărtarea lacului de unghii acrilice. Unghiile se pot decoji de asemenea, dacă vă înmuiați mâinile prea mult timp în apă.

Poti afla dacă este o cauză internă sau externă: unghiile tale sunt  adesea exfoliate? Dacă da, ar putea fi o cauză internă, cum ar fi deficiența de fier; dacă nu, este probabil extern.

Soluția: Dacă credeți că este intern, adăugați fier la dieta dvs. cu linte, carne roșie, cereale fortificate sau cartofi copti. De asemenea, puteți lua biotină. Dacă cauza este externă, mențineți-vă unghiile hidratate aplicând loțiune după orice activitate care le-ar putea usca. De asemenea, puteți purta mănuși de protecție în timp ce spalați vasele.

Valurile pe unghii

Ce se intampla cu unghiile tale?

Ați observat vreodată creste care arată ca niște valuri orizontale sau verticale pe unghiile tale? Coamele verticale apar în general mai târziu în viață și se formează de la vârful unghiei până la cuticule. Atâta timp cât nu sunt însoțite de alte simptome, cum ar fi schimbările de culoare, sunt considerate benigne. Pe de altă parte, crestele orizontale, numite și liniile lui Beau, sunt un semn al unui simptom mai grav.

Soluția: consultați un medic pentru a afla cauza de bază. Coamele verticale ar putea fi indicatoare pentru anemia cu deficit de fier, în timp ce liniile orizontale ar putea indica o afecțiune de bază, cum ar fi o boală renală, care poate de fapt opri creșterea unghiilor până la tratarea problemei.

De ce unghiile își schimbă culoarea?

Culoarea galben

Ce se intampla cu unghiile tale?

Unghiile galbene sunt, credeți sau nu, relativ frecvente, și sunt de obicei cauzate de unul dintre cei doi factori: o infecție sau o reacție dintr-un produs pe care l-ați folosit, cum ar fi un lac de unghii.

Solutia: noile tale unghii ar trebui să crească din nou în mod clar si există multe tratamente naturale, cum ar fi uleiul de arbore de ceai sau vitamina E pentru a ajuta la combaterea infecțiilor. Un multivitamin ar putea ajuta, de asemenea, cu acest lucru.

Puteți încerca acestea înainte de a consulta un medic, dar dacă culoarea persistă, poate fi un semn al unei probleme mai mari.

Linii negre

Ce se intampla cu unghiile tale?

Numită, de asemenea, o hemoragie splinter, liniile negre (care pot apărea maro sau roșu închis) arată ca niste dungi. Pot apărea de mai multe ori. Cea mai probabilă cauză este o traumă a unghiei tale, cum ar fi trântirea accidentală a unei uși pe deget.

Soluția: Linia este rezultatul inflamației vaselor de sânge sub unghie și ar trebui să dispară în timp, pe măsură ce unghia îți crește.

Pete albe

Ce se intampla cu unghiile tale?

„ Petele albe împrăștiate pe unghii, care încep de obicei să apară în jurul vârstei de școală medie, pot semnifica o deficiență de zinc”, explică Norris. „De obicei, 30 de miligrame pe zi de zinc timp de trei luni le vor atenua.” Alte cauze posibile includ:

 • o reacție alergică
 • o infecție fungică
 • vătămarea unghiei

Fără lunulă

Ce se intampla cu unghiile tale?

Știi acele mici curbe albe rotunjite la baza unghiei? Acestea se numesc lunule, bazate pe cuvântul latin lunula (lunile mici). Dar nu toată lumea le are. Ce înseamnă dacă nu le ai? De cele mai multe ori, acest lucru nu înseamnă nimic și ele ar putea fi ascunse sub pielea ta. Dacă se pare că au dispărut, ar putea fi un semn al:

 • subnutriție
 • depresie
 • anemie

Dar ar trebui să vedeți un medic dacă încep să se înroșească și aveți simptome de:

 • ameţeală
 • anxietate
 • pierdere în greutate sau câștig
 • pofte neobișnuite

Simptome suplimentare pentru care trebuie să aveți grijă

Cele mai frecvente afecțiuni sistemice pe care le văd în practica mea sunt psoriazisul, care, de obicei, va provoca fragilitatea unghiilor și hipotiroidismul care poate provoca de asemenea unghiile fragile”, explică Norris.

Conform Dr. Norris, mai multe despre semnele de boală ale unghiei includ următoarele:

 • corodare
 • striuri
 • modificări de culoare
 • șanțuri longitudinale și transversale
 • modificări ale grosimii și texturii suprafeței
Sănătatea unghiilor Cauza posibila Simptome suplimentare pentru a avea grijă
fragil hipotiroidism, deficiență de fier oboseală, scădere în greutate, anxietate
moale sau slab supraexpunere la umiditate sau substanțe chimice oboseală, slăbiciune
galben afecțiuni tiroidiene, psoriazis sau diabet oboseală, anxietate, pielea inflamată, setea excesivă
linii negre psoriazis, endocardită, melanom al unghiilor pielea inflamată, murmurul inimii, transpirații nocturne, sângerare a unghiilor
crestele anemia cu deficit de fier (verticală) sau boala renală (orizontală) anxietate, scădere în greutate, umflarea picioarelor, urină excesivă; crestele orizontale pe toate cele douăzeci de picioare pot fi un semn al oreionului, bolii tiroidiene sau diabetului
fara jumatate de luna anemie, malnutriție sau depresie oboseală, pierdere în greutate, amețeli, pofte neobișnuite, vedere slabă
exfoliere deficiență de fier oboseală, paloare, palpitații cardiace

Cum îmi mențin unghiile sănătoase?

„Corpurile noastre sunt inteligente, așa că atunci când avem un conținut scăzut de vitamine și minerale, unghiile și părul nostru o vor arăta”, explică Norris.

Mâncând o varietate de alimente diversificate vom obține toate vitaminele, mineralele și nutrienții de care au nevoie unghiile. O soluție simplă este să începeți să luați un multivitamin de calitate, dar Norris recomandă un tip pe zi: „Este dificil pentru organismul nostru să digere comprimate mari. Atunci când luați aceste produse, nu îl descompunem în mod eficient, așa că ne lipsește de vitaminele și mineralele care se află în el. ”

În schimb, sugerează căutarea unui produs care intră în capsule ușor de digerat. De ce? Capsulele sunt de obicei făcute din gelatină și este mult mai ușor pentru organismele noastre să descompună gelatina pentru a ajunge la vitaminele și mineralele din produs.

Opteaza pentru alegeri populare precum biotina!

În general, dacă unghiile acționează singure, fără simptome suplimentare, de obicei nu este un motiv de îngrijorare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole asemănătoare

Ultimele articole