Aromaterapie: Funcționează cu adevărat uleiurile esențiale?

Distribuie

HealthLifeHacksAromaterapie: Funcționează cu adevărat uleiurile esențiale?

Uleiurile esențiale sunt populare în ultimul timp și cunoscute pentru că te pot ajuta în orice situație. De la dureri de cap, insomnii, stres și anxietate până la dureri de gât.

Dar funcționează cu adevărat aceste uleiuri concentrate pe bază de plante?

Uleiurile esențiale pot avea un impact pozitiv asupra sănătății și bunăstării tale. Asta se poate întâmpla atâta timp cât le folosești într-un mod sigur și corect.

  • Vrei să încerci uleiurile esențiale? Află cum te pot ajuta și cum le poți găsi pe cele de calitate, deoarece nu toate produsele sunt create în mod natural.

Ce sunt uleiurile esențiale?

Uleiurile esențiale sunt practic extracte din plante. Sunt făcute prin aburirea sau presarea diferitelor părți ale unei plante (flori, scoarță, frunze sau fructe) pentru a capta compușii care produc parfum. Pot fi necesare câteva kilograme de plantă pentru a produce o singură sticlă de ulei esențial. Pe lângă crearea parfumului, uleiurile esențiale îndeplinesc și alte funcții.

Ce este aromaterapia?

Aromaterapia este practica de utilizare a uleiurilor esențiale pentru beneficii terapeutice. Aromaterapia este folosită de secole. Atunci când sunt inhalate, moleculele parfumate din uleiurile esențiale călătoresc de la nervii olfactivi direct la creier și afectează în special amigdala, centrul emoțional al creierului.

Uleiurile esențiale pot fi absorbite și de piele. Un terapeut de masaj ar putea adăuga o picătură de uleiuri esențiale. Unele uleiuri pot ajuta la relaxarea mușchilor în timpul unui masaj. O companie de îngrijire a pielii poate adăuga uleiuri esențiale de lavandă la sărurile de baie. Aceasta îți poate crea o stare liniștitoare, relaxantă.

La ce sunt bune uleiurile esențiale?

Deși oamenii susțin că uleiurile esențiale sunt remedii naturale pentru o serie de afecțiuni, nu există suficiente cercetări pentru a determina eficacitatea lor în sănătatea umană. Rezultatele studiilor de laborator sunt promițătoare. Johns Hopkins a descoperit că anumite uleiuri esențiale ar putea ucide un tip de bacterii Lyme mai bine decât antibioticele – dar rezultatele studiilor clinice pe oameni sunt mixte.

Unele studii indică faptul că folosirea uleiurilor esențiale au beneficii, în timp ce altele nu arată nicio îmbunătățire a simptomelor. Studiile clinice au analizat dacă uleiurile esențiale pot atenua afecțiuni precum:

  • Anxietate
  • Depresie
  • Greaţă
  • Insomnie
  • Apetit scăzut
  • Gură uscată

Funcționează cu adevărat uleiurile esențiale?

Cum poți folosi uleiurile esențiale în siguranță?

Calitatea uleiurilor esențiale de pe piață variază foarte mult. De la uleiuri esențiale pure la cele diluate cu ingrediente mai puțin costisitoare. Și pentru că nu există nicio reglementare, eticheta poate să nu menționeze tot ce se află în sticla pe care o cumpărați. De aceea, uleiurile esențiale nu trebuie ingerate.

De asemenea, dacă folosiți difuzoare de uleiuri esențiale, acestea creează vapori parfumați. Trebuie să vă documentați și să știți cu siguranță ce este bine să folosiți. Difuzia într-o zonă publică sau în gospodărie cu mai mulți membri poate afecta diferit oamenii. De exemplu, menta este adesea recomandată pentru durerile de cap . Dar dacă îl folosiți în jurul unui copil care are mai puțin de 30 de luni, copilul poate deveni agitat. Ar putea avea un efect negativ. În plus, cineva cu bătăi rapide ale inimii poate reacționa negativ la mentă.

Cele mai sigure moduri de a folosi uleiurile esențiale includ:

  • Accesorii pentru aromoterapie: coliere, brățări și brelocuri realizate din materiale absorbante pe care să aplicați uleiuri esențiale și le adulmecați pe tot parcursul zilei.
  • Ulei de corp: un amestec de uleiuri esențiale cu un ulei purtător, cum ar fi uleiul de măsline, de jojoba sau de nucă de cocos, care poate fi masat în piele. Deoarece uleiurile esențiale sunt concentrate, pot provoca iritații. Evitați să le folosiți pe deplin pe piele.
  • Aroma stick: denumit și inhalator de uleiuri esențiale, aceste batoane portabile din plastic au un fitil absorbant care absoarbe uleiul esențial. Vin cu o husă pentru a păstra parfumul înăuntru.

Reacții alergice la uleiurile esențiale

Un număr mic de persoane pot prezenta iritații sau reacții alergice la anumite uleiuri esențiale. Este mai probabil să aveți o reacție adversă dacă aveți dermatită atopică sau antecedente de reacții la produsele topice. Deși puteți experimenta o reacție la orice ulei esențial, unele sunt mai probabil să fie problematice, inclusiv:

  • Ulei de oregano
  • Ulei din coaja de scortisoara
  • Ulei de iasomie
  • Ulei de lemongrass
  • Ulei de ylang-ylang
  • Ulei de mușețel
  • Ulei de bergamotă

Deoarece uleiurile esențiale pure sunt puternice, diluarea lor într-un ulei purtător este cea mai bună modalitate de a evita o reacție proastă atunci când se aplică direct pe piele. Dacă aveți o erupție roșie, cu mâncărime sau urticarie după aplicarea uleiurilor esențiale, consultați un medic. Este posibil să aveți o reacție alergică.

Care uleiuri esențiale sunt cele mai bune?

Există zeci de uleiuri esențiale, toate cu parfumuri și chimicale diferite. Care uleiuri esențiale sunt cele mai bune depinde de simptomele pe care doriți să le atenuați sau de parfumurile pe care le preferați. Unele dintre cele mai populare uleiuri esențiale includ:

  • Ulei de lavandă: Mulți oameni consideră că parfumul de lavandă este relaxant. Este adesea folosit pentru a ajuta la ameliorarea stresului și a anxietății și pentru a promova un somn bun.
  • Ulei de arbore de ceai: numit și melaleuca, acest ulei esențial a fost folosit de aborigenii Australiei pentru vindecarea rănilor. Astăzi, este folosit în mod obișnuit pentru acnee, picior de atlet și mușcături de insecte.
  • Ulei de mentă: există unele dovezi că uleiul esențial de mentă ajută la ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil (IBS) atunci când este administrat într-o capsulă acoperită enteric (de la un furnizor de suplimente de încredere). De asemenea, poate ameliora durerile de cap de tensiune atunci când este aplicat local.
  • Ulei de lămâie: Mulți oameni consideră că parfumul citric al uleiului de lămâie este un stimulent al dispoziției. De asemenea, este adesea folosit în produsele de curățare de casă.

Cum să găsești uleiuri esențiale de calitate

Cel mai important lucru de luat în considerare atunci când achiziționați uleiuri esențiale este calitatea produsului. Dar a descoperi care uleiuri sunt cele mai bune este o provocare, deoarece nu există nicio agenție guvernamentală care să ofere un sistem de clasificare sau certificare pentru uleiurile esențiale. O problema mare? Multe companii susțin că uleiurile lor esențiale sunt „de grad terapeutic”, dar acesta este doar un termen de marketing.

Din păcate, există o mulțime de produse pe care le puteți găsi online sau în magazine care nu sunt recoltate corect sau pot avea ceva în ele care nu este listat pe etichetă.

Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să cumpărați uleiuri esențiale pure:

  • Uită-te la etichetă: ar trebui să includă numele latin al plantei, informații despre puritatea sau alte ingrediente adăugate acesteia și țara în care a fost cultivată planta.
  • Evaluați compania: cumpărați produse de la o companie de aromoterapie binecunoscută și reputată, care există de câțiva ani.
  • Alegeți recipiente de sticlă de culoare închisă: uleiurile esențiale pure sunt foarte concentrate. Ele pot dizolva sticlele de plastic în timp, murdând uleiul. Majoritatea companiilor ambalează uleiurile esențiale în sticle mici de sticlă maro sau albastru pentru a proteja calitatea.
  • Evitați „uleiuri parfumate”: uleiurile parfumate sunt făcute din uleiuri esențiale combinate cu substanțe chimice sau în întregime din substanțe chimice. Nu sunt potrivite pentru aromoterapie – în schimb, căutați sticle care conțin un singur ulei esențial în forma sa cea mai pură (ulei esențial 100% fără alte substanțe de umplutură).
  • Comparați prețurile: prețurile uleiurilor esențiale variază, în funcție de cât de implicate sunt recoltarea și producția. Într-o linie, ar trebui să existe o mare varietate de prețuri – uleiurile absolute de trandafir sau lemn de santal vor fi mai scumpe, în timp ce uleiul de portocale dulce va fi la capătul mai puțin costisitor. Dacă găsiți un preț scăzut pentru un ulei esențial scump, probabil că nu este pur.
  • Uleiurile esențiale vă pot ridica starea de spirit și vă pot face să vă simțiți bine doar cu o simplă acțiune care este mirosul. Pentru unii oameni, acestea pot chiar ajuta la atenuarea simptomelor diferitelor afecțiuni. Pentru mai multe informații despre cum să le încorporați într-un stil de viață sănătos, consultați un expert în medicină integrativă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole asemănătoare

Ultimele articole