Aglaonema este spectaculoasă, iar ceea ce este deosebit de plăcut este că este o plantă de apartament absolut nepretențioasă. Este o rudă a Dieffenbachiei și oarecum asemănătoare cu aceasta. Cu toate acestea, frunzele de Aglaonema sunt mai înguste, are dimensiuni mult mai mici și este mai stufoasă. Îngrijirea Aglaonema în interior este destul de ușoară, iar acest lucru o face să fie planta de apartament perfectă pentru începători.
Aglaonema îngrijire în interior: Orientări generale pentru începători
Dacă aveți nevoie de o plantă care se va dezvolta într-un colț întunecat, alegeți Aglaonema. Este o plantă foarte rezistentă care se adaptează cu ușurință la diferite medii. În plus, frunzișul său veșnic verde nu necesită întreținere, dar țineți cont de faptul că poate fi toxic în contact cu pielea, așa că asigurați-vă că o țineți departe de copii și de animalele de companie. to În ciuda faptului că planta este originară din regiunile tropicale și subtropicale din Asia și Noua Guinee, aglaonema nu-i place soarele puternic.
Cum se îngrijește Aglaonema?
Am menționat că Aglaonema este o plantă nepretențioasă, dar există câteva considerente care trebuie luate în considerare.
Solul
Solul de ghiveci pentru plante ornamentale și de foioase din magazin, ușor acid, este potrivit pentru Aglaonema, dar este util să i se adauge vermiculită, astfel încât solul să rețină umiditatea mai mult timp.
Locul potrivit și condițiile de lumină
Deoarece aglaonema crește sub plantele mari din pădurile tropicale, poate tolera cu ușurință lipsa de lumină, așa că poate fi cultivată chiar și în baie, dormitor sau în orice colț întunecat al camerei. Țineți planta departe de lumina directă a soarelui, deoarece frunzele se vor arde. Unele soiuri sunt mai iubitoare de lumină decât altele, așa că trebuie să vă informați despre nevoile speciei pe care o aveți.
Temperatura optimă este de 20-25°C. Iarna, temperatura nu trebuie să scadă sub 16-15°C și este recomandat să evitați schimbările bruște de temperatură. Țineți planta departe de curenții de aer, deoarece aceștia sunt dezastruoși pentru aglaonema.
Udarea
Aglaonemas nu sunt foarte pretențioase în ceea ce privește udarea. Le place umiditatea ridicată, atât în sol, cât și în aer, dar rădăcinile lor nu trebuie să fie în apă. Planta se va simți mai confortabil dacă solul este puțin umed în timpul verii. Iarna, solul se poate usca între udări, iar planta poate rămâne fără apă pentru o perioadă mai lungă de timp. Testați solul plantei de apartament cu degetul pentru a vedea dacă îl simțiți umed. În cazul unei plante de apartament noi, este înțelept să faceți acest lucru în mod regulat. După câteva udări, veți ști cât de mult și cât de des are nevoie de udare Aglaonema dumneavoastră.
Pulverizarea
Pulverizarea Aglaonema nu este vitală, dar cu siguranță nu poate face rău. Funcționează chiar și ca măsură preventivă împotriva paraziților. Puteți, de asemenea, să clătiți și să dușați planta de câteva ori pe an. Procesul de pulverizare îndepărtează orice murdărie și praf, făcând frunzele să arate frumos.
Îngrășământ
Aglaonema folosește puțini nutrienți. Pentru o plantă nouă, nu trebuie adăugat niciun îngrășământ; nutrienții din sol vor fi suficienți. Pentru plantele stabilite, în perioada de creștere activă, de obicei din martie până în octombrie, puteți folosi un îngrășământ lichid pentru plante de interior la fiecare două săptămâni. Asigurați-vă că verificați instrucțiunile de pe ambalaj înainte de utilizare. Supraalimentarea plantei cu îngrășăminte chimice nu este benefică; aceasta poate chiar să provoace oxidarea solului și, prin urmare, daune semnificative pentru plantă. Fertilizarea nu este necesară iarna.
Replantarea
Deoarece Aglaonema crește încet, nu are nevoie de replantări frecvente. Atunci când trebuie să o replantați, alegeți un ghiveci cu o mărime mai mare decât cel anterior. Puteți replanta Aglaonema imediat după cumpărare, dar este totuși mai bine să o faceți primăvara. Primăvara este sezonul de creștere, iar orice deteriorare a rădăcinilor se va reface mai repede.
Tunderea
Datorită faptului că Aglaonema nu are o creștere rapidă, nu este necesară tăierea. Dacă doriți să îndepărtați frunzele inestetice sau decolorate, tăiați-le aproximativ 1 inch/ 3 cm. Îndepărtați doar frunza.
La speciile mai înalte de aglaoneme, trunchiurile vor deveni în cele din urmă goale, lăsând frunzele doar în partea superioară. În acest caz, planta poate fi tăiată, iar din mugurii de pe tulpina tăiată vor crește lăstari noi, iar tufa va fi densă.
Aglaonema are frunzele îngălbenite? Ce trebuie să faceți?
Dacă frunzele devin mai deschise sau chiar galbene, cel mai bine este să mutați planta departe de fereastră. Frunzele îngălbenite sunt un semn de prea multă lumină solară. Dacă planta nu a fost udată de prea mult timp, frunzele inferioare vor deveni maro sau galbene, dar, în general, planta va supraviețui.
Atunci când apar vârfuri maro pe frunze, acesta este cel mai adesea un semn de udare excesivă. De asemenea, frunzele inferioare pot muri fără niciun motiv; atâta timp cât planta are frunze noi și proaspete în partea de sus, acest lucru va face parte din procesul natural. Aglaonema este o plantă densă și luxuriantă, iar pierderea unei cantități mici de frunze va trece neobservată.