Cuprins
Usturoiul, sau Allium sativa, este un bulb comestibil înrudit cu celelalte aliumuri, cum ar fi ceapa, șalota (ceapa franțuzească), prazul și arpagicul.
Această legumă umilă ne face respirația urât mirositoare și mâncarea delicioasă de atât de mult timp, încât adesea o luăm ca pe ceva de la sine înțeles.
Continuați să citiți pentru câteva curiozități deosebit de picante despre usturoi!
Oamenii folosesc usturoiul de cel puțin 4.000 de ani.
Primele înregistrări arheologice ale usturoiului datează de acum aproximativ 4.000 de ani, în Mesopotamia (Asia de Vest de astăzi).
De asemenea, există înregistrări ale usturoiului cu cel puțin câteva mii de ani în urmă în Egipt și China, usturoi conservat fiind găsit în mormintele faraonilor egipteni.
De asemenea, din punct de vedere istoric, a fost consumat de grecii antici și de romanii de toate clasele.
Are un număr uimitor de beneficii pentru sănătate.
Studiile au arătat că extractul de usturoi poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale și, în unele cazuri, poate funcționa la fel de bine ca și medicina modernă.
De asemenea, ajută la scăderea nivelului de colesterol, reducând semnificativ riscul de boli de inimă.
În plus, usturoiul conține nutrienți și antioxidanți esențiali. Usturoiul este cu adevărat fantastic pentru dumneavoastră!
Usturoiul are proprietăți miraculoase de prevenire a răcelii.
S-a dovedit în nenumărate rânduri că suplimentele de usturoi stimulează semnificativ sistemul imunitar, așa că nu vă temeți să fiți un pic mai îndârjiți cu usturoiul în timpul iernii.
Un studiu, în special, a arătat că participanții care au luat suplimente de usturoi au fost cu 70% mai puțin predispuși să răcească, reducând durata răcelii cu până la 70%.
Sincer, faptul că trebuie să mănânci mai mult usturoi pare o problemă destul de gustoasă de avut!
Usturoiul a fost folosit dintotdeauna pentru a trata o gamă largă de probleme de sănătate.
Oamenii din epoca antică nu cultivau usturoi doar pentru a-l mânca.
De fapt, în unele culturi, acesta era cultivat mai degrabă ca medicament decât ca altceva!
Medicina populară din Grecia, Roma, China, Japonia și Egipt atribuia multe proprietăți vindecătoare acestei plante mirositoare.
Era folosită pentru a trata artrita, tusea persistentă, mușcăturile de insecte și de șerpi, paraziții și chiar ca antibiotic.
Mirosul înțepător al usturoiului provine de la un compus numit alicină.
Atunci când tocați sau zdrobiți usturoiul, acesta eliberează ceva numit alliinază, o enzimă care transformă un alt compus natural din usturoi, numit alină, în alicină.
Alicina are sulf în ea, iar acesta este cel care face ca usturoiul să înceapă să miroase cu adevărat.
Atunci când consumați usturoi, alicina este absorbită în sânge.
Dacă mănânci puțin, respirația ta devine doar un pic pițigăiată, dar dacă mănânci suficient, transpirația ta poate mirosi a usturoi!
Cel mai simplu mod de a evita mirosul de usturoi este să mănânci mai mult.
În calitate de fani înfocați ai usturoiului, ne este greu să îi simpatizăm pe cei care se plâng de mirosul acestuia. Cu toate acestea, vă vom dezvălui un mic secret.
Dacă mâncați usturoi în mod regulat, este mult mai puțin probabil să observați mirosul acestuia.
S-ar putea să trebuiască să faceți un pact cu familia și prietenii apropiați pentru ca toți să facă același lucru, altfel veți transmite problema altcuiva.
În orice caz, merită, deoarece usturoiul este fantastic!
China produce 80% din usturoiul din lume.
Acest lucru aproape că are sens dacă ne gândim cât de important a fost usturoiul pentru China timp de mii de ani. Cu toate acestea, 80% – 25,4 milioane de tone (23 milioane de tone) – este un număr extrem de mare!
Ceea ce este și mai nebunesc este faptul că acest număr ar fi mult mai mare dacă SUA și UE nu ar taxa puternic usturoiul chinezesc pentru a da o șansă pe piață producătorilor locali de usturoi.
Următorul mare producător de usturoi este India, cu doar 5% din producția mondială.
Douăzeci și nouă de milioane de tone de usturoi sunt consumate în fiecare an.
Asta înseamnă 26,5 milioane de tone, pentru cei care folosesc sistemul metric.
Americanul mediu mănâncă doar aproximativ 0,91 kg de usturoi pe an, ceea ce poate părea relativ mult, dar nu și în comparație cu alte țări.
De exemplu, o persoană obișnuită din China mănâncă în medie 14,3 kg de usturoi pe an!
Usturoiul poate fi folosit ca pesticid și fungicid natural.
Nu trebuie să folosiți căței de usturoi, deoarece se poate folosi întreaga plantă.
Există câteva moduri diferite de a pregăti un pesticid pe bază de usturoi, dar toate implică zdrobirea unor bucăți de usturoi, amestecarea lor cu câteva picături de săpun și lăsarea lor în apă pentru o vreme.
Rezultatele sunt extrem de puternice, doar puțin usturoi fiind foarte eficient!
Din usturoi se poate face lipici.
Deși în zilele noastre s-ar putea să apelați la lipiciul de usturoi doar atunci când toate celelalte opțiuni nu au dat rezultate, acesta a fost folosit în trecut ca lipici ales de anumiți artizani încă din secolul al XIII-lea.
Lipiciul de usturoi este perfect pentru lucrări fine și delicate, cum ar fi aurirea, ca în cazul fixării frunzelor de aur sau de argint pe obiecte.
Nu este la fel de puternic ca super lipiciul, dar este o opțiune bună dacă aplicați ceva pe hârtie, piele sau sticlă.
Multitudinea de moduri în care poți folosi usturoiul este destul de uluitoare!
Deși nu vă recomandăm să-l folosiți ca antibiotic sau pentru tratarea mușcăturilor de insecte sau de șerpi, există o mulțime de lucruri bune care pot rezulta din consumul unei doze zilnice de usturoi – cel puțin iarna!