Ten curat si luminos: 11 sfaturi pentru combaterea acneei

Distribuie

HealthSanatateTen curat si luminos: 11 sfaturi pentru combaterea acneei

Uneori este greu sa stii de ce are nevoie pielea ta pentru a fi cat mai sanatoasa posibil. In fiecare zi, suntem bombardati de reclame pentru diverse produse cosmetice si de ingrijire a pielii, precum si sfaturi din partea influentatorilor de pe retelele de socializare si a altor guru ai frumusetii.

Asadar, ce spune stiinta de ce are nevoie efectiv pielea ta? Ce ajuta si ce nu ajuta in cautarea unei piele sanatoase si stralucitoare?

Acest articol va va ajuta sa raspundeti la aceste intrebari, oferind 11 sfaturi bazate pe dovezi despre ce puteti face pentru a obtine tenul stralucitor pe care il doriti.

Spalati-va pe fata de doua ori pe zi

Daca sunteti predispus la eruptii sau aveti pielea grasa, incercati sa va spalati pe fata atat dimineata cat si seara.

Intr-un studiu sursa de incredere, care s-a concentrat in mod special pe spalarea fetei, participantii au fost rugati sa se spele pe fata de una, doua sau patru ori pe zi, pentru o perioada de 6 saptamani.

La sfarsitul studiului, a existat o imbunatatire semnificativa a leziunilor acneice ale celor care si-au spalat fata de cel putin doua ori pe zi. Participantii care s-au spalat pe fata doar o data pe zi au avut cea mai mare crestere a cosurilor.

Folositi un demachiant bland

Rafturile de la majoritatea farmaciilor sunt pline cu tot felul de produse de curatare a fetei. Incercarea de a-ti da seama care dintre ele este potrivita pentru tine poate fi coplesitoare.

Cand vine vorba de alegerea „celui mai bun” produs de curatare, mai extravagant nu inseamna neaparat mai bun.

O analiza sistematica a 14 studii a constatat ca intr-adevar nu exista prea multe diferente in eruptiile cutanate, indiferent de tipul de produs de curatare pe care il folositi.

Studiile au inclus toate produsele, de la demachiante si sapunuri antibacteriene pana la produsele de curatare care contineau alfa si beta hidroxi acizi.

Desi s-ar putea sa fie dezamagitor ca ati cheltuit mai multi bani pe produse mai scumpe, ideea este ca mentinerea simpla este probabil cea mai buna.

Un demachiant bland fara multe ingrediente si parfumuri poate functiona la fel de bine ca alte optiuni mai scumpe.

Aplicati un agent de combatere a acneei

Potrivit Academiei Americane de Dermatologie (AAD), multe terapii topice pot ajuta la combaterea acneei. Cheia gasirii celui mai eficient pentru dumneavoastra este sa stiti ce tip de acnee aveti.

In functie de tipul de acnee pe care il aveti, AAD recomanda urmatoarele:

  • Acnee comonala (puncte negre si umflaturi similare). Cautati produse care contin retinoizi cum ar fi gelul adapalen (Differin).
  • Acnee usoara. Peroxidul benzoil local poate ajuta la combaterea acneei usoare, fie singur, fie impreuna cu un retinoid topic.
  • Acnee inflamatorie. Se recomanda gel topic de dapsona cu 5%, in special la femeile adulte.
  • Acnee cu cicatrici. Preparatele cu acid azelaic pot ajuta la reducerea acneei si a riscurilor de cicatrizare a acneei.

Daca doriti sa vizati simultan mai multe tipuri de acnee, AAD recomanda utilizarea unei combinatii de peroxid de benzoil, tretinoina sau gel adapalenic.

Utilizarea acestor tratamente impreuna va poate usca pielea, deci asigurati-va ca utilizati o crema hidratanta pentru a va mentine pielea hidratata.

Aplicati o crema hidratanta

Cum va ajuta o crema hidratanta sa va mentineti pielea curata?

La fel ca si produsele de curatare, cremele hidratante nu trebuie sa fie scumpe sau sa contina ingrediente de lux. Mai important, cautati o crema hidratanta non-comedogena. Aceasta nu va va infunda porii.

Daca aveti pielea grasa, cremele hidratante etichetate „usoare” pot fi cele mai bune pentru a preveni o senzatie grea, grasa.

Unii oameni considera ca trebuie sa treaca la cremele hidratante mai grase in lunile de iarna, cand aerul rece si uscat poate lasa pielea sa se simta stransa si uscata.

Exfoliaza

Exfolierea poate ajuta la eliminarea excesului de celule moarte ale pielii. Daca aceste celule raman pe piele prea mult timp, ele va pot infunda porii si pot duce la eruptii.

Avand o acumulare de celule moarte pe fata, de asemenea, puteti face pielea sa arate stearsa, descuamata sau imbatranita prematur.

Urmatoarele metode de exfoliere pot ajuta la indepartarea pielii uscate si moarte:

  • o masca cu 2% acid salicilic
  • o masca sau lotiune cu 10% sau mai putin acid glicolic
  • o perie faciala motorizata

Cat de des ar trebui sa te exfoliezi? Depinde intr-adevar de tipul de exfoliere pe care il folositi.

Pentru exfoliantii chimici, cum ar fi mastile sau lotiunile, o puteti face o data sau de doua ori pe saptamana. Pentru exfoliantii fizici, cum ar fi periile, va puteti exfolia de trei sau patru ori pe saptamana.

Incepeti cu mai putine sesiuni de exfoliere si mariti sesiunile treptat pentru a preveni exfolierea exagerata.

Daca aveti acnee inflamatorie (pustule si chisturi), AAD recomanda sa discutati mai intai cu un dermatolog, deoarece unele tipuri de exfoliere pot agrava acneea inflamatorie.

Dormi suficient

Daca nu dormiti suficient, organismul poate provoca ca pielea sa izbucneasca mai des.

Potrivit unui studiu, mai mult de 65% din participanti care au spus ca se simt obositi au si acnee.

Autorii studiului au teorizat ca lipsa somnului ar putea, in unele cazuri, sa determine corpul sa elibereze compusi inflamatori. Acesti compusi ar putea provoca crapaturi in piele sau agravarea acneei.

Pentru a ramane sanatos atat pe interior, cat si pe exterior, incearca sa ai de la sapte la noua ore de somn de calitate in fiecare noapte.

Alegeti un machiaj care nu va infunda porii

Un studiu a descoperit ca persoanele care folosesc produse cosmetice par sa fie mai susceptibile de a avea eruptii cutanate. Pentru a va asigura rutina dumneavoastra de machiaj este potrivita pentru piele, asigurati-va ca:

  • Utilizati produse etichetate „non-comedogenic” sau „fara ulei”.
  • Spalati-va intotdeauna mainile inainte de a aplica machiaj sau produse de ingrijire a pielii.
  • Indepartati-va intotdeauna machiajul inainte de culcare sau inainte de a face exercitii fizice.
  • Spalati saptamanal periile si buretii de machiaj.

Machiajul poate provoca propria sa forma de acnee pe care medicii o numesc acnee cosmetica. Aceasta afectiune provoaca umflaturi mici, ridicate, care apar de obicei pe barbie, obraji sau frunte.

Nu va stoarceti cosurile

Este foarte, foarte greu sa alegi sa nu storci cosurile. Dar, pentru sanatatea pielii tale, este important sa rezisti.

Stoarcerea sau scoaterea unui cos expune porul la mai multe bacterii, inclusiv cele de pe mainile tale. De asemenea, creste riscul de infectie sau cicatrici.

Daca aveti un cos care chiar va doare, mergeti la un dermatolog. Acestia pot efectua tratamente specializate pentru a va scapa in siguranta de cos, reducand in acelasi timp riscul de infectie.

Relaxati-va

Mai multe studii au aratat o legatura intre stres si acnee. Daca aveti de a face cu un eveniment sau o situatie stresanta, cautati moduri sanatoase de a va relaxa. Unele optiuni includ:

  • exercitii fizice la o intensitate ridicata pana la moderata timp de cel putin 30 minute
  • facand exercitii de respiratie
  • facand yoga
  • meditand cateva minute
  • sa scrieti ceva
  • practicarea terapiei sonore, cum ar fi sa canti la un instrument muzical sau doar sa asculti muzica ta preferata

Las-o mai usor cu zaharul

Desi exista cercetari limitate privind legatura dintre dieta si pielea ta, mai multe studii au aratat ca alimentele cu un indice glicemic ridicat pot fi legate de acnee.

Intr-un studiu amplu, mai mult de 2000 de participanti au fost tratati cu o dieta slab glicemica. Nu numai ca au slabit, dar 87% dintre acestia au descoperit ca au si mai putina acnee. In plus, 91% au spus ca au nevoie de mai putine medicamente pentru acnee.

Pentru a reduce alimentele cu un indice glicemic ridicat, incercati sa:

  • Limitati carbohidratii procesati, cum ar fi painea alba si produsele de patiserie.
  • Reduceti bauturile racoritoare si dulciurile.
  • Mananca mai multe fructe, legume, cereale integrale si surse sanatoase de proteine.
  • Limitati consumul de alcool.

Nu fumati

Exista multe dovezi stiintifice care leaga fumatul de un risc mai mare de acnee.

Un studiu a inclus femei cu varste cuprinse intre 25 si 50 de ani care aveau acnee. Autorii acestui studiu au descoperit ca aproape 73% dintre participanti care au fumat au avut acnee, in timp ce doar 29,4% dintre femeile care nu au fumat au avut cosuri sau alte forme de acnee.

Daca aveti nevoie de ajutor pentru renuntarea la tutun, discutati cu medicul dumneavoastra despre cum va poate ajuta sa renuntati la fumat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole asemănătoare

Ultimele articole