Inspiratie

Stiati ca… stiloul a fost inventat de un roman!? -Petrache Poenaru-

Petrache Poenaru

Sunt putini cei care au avut merite acordate pentru maiestria lor, dar nu in tara lor natala ci pe meleagurile altor tari pentru ca vremurile au fost in asa fel incat nu prea erau de ajutor.

Petrache Poenarul a fost cel care a inventat stiloul, brevetul la obtinut in Franta la 25 mai 1827 cu titlul de ”La plume portable sans fin, qui s’alimente elle-meme avec de l’encre”. A plecat la rugamintile lui Tudor Vladimirescu sa studieze la Viena, iar apoi la Paris unde a si absolvit. Cunoscut ca inventatorul stiloului, acesta traduce titlul in limba romana, intitulandu-se ”Condeiul portaret fara sfarsit, alimentandu-se insusi cu cerneala”.

petrache poenaru

Cateva cuvinte despre…

  • Petrache Poenaru s-a nascut in 10 ianuarie 1799 in localitatea Balcesti din judetul Valcea, insa si-a petrecut cea mai mare parte a copilariei la cateva rude bogate. Acest lucru avea sa fie esential pentru dezvoltarea sa personala, intrucat capata unele conceptii sanatoase despre viata.
  • A facut studiile la Craiova, iar, dupa ce a lucrat o perioada in cadrul Episcopiei din Ramnicu Valcea, a ajuns la Bucuresti, unde a predat greaca veche la Scoala Mitropoliei.
  • A fost atras de viata haiducilor din mahalalele orasului, carora li s-a alaturat cand nu implinise inca 22 de ani.
  • A fost sustinatorul Revolutiei de la 1821 condusa de Tudor Vladimirescu, si asa a ajuns in atentia acestuia, insa lipsit de calitatile de luptator, ajunge sa inventeze stiloul. A fost parat de camarazii sai haiducii catre Tudor Vladimirescu, acestia sustinand ca nu stie sa manuiasca nici pistolul, nici pumnalul si ca nu manuieste altceva mai bun, decat numai condeiul.
  • Lansează primul ziar românesc de propagandă, care se numea sugestiv Foaia de propagandă.
  • Numele lui Petrache Poenaru este legat si de introducerea in Romania a sistemului metric zecimal, care a fost legiferat abia in 1864. Tot la insistenta lui a fost infiintata o facultate de stiinte exacte cu 3 sectii: topografie, inginerie de poduri si seosele si arhitectura.
  • Primul roman care a calatorit cu trenul. a avut ocazia sa pariticipe la inaugurarea primei cai ferate din lume, care lega Liverpool de Manchester. Pe data de pe 27 octombrie 1831 Poenarul scrie:

Am facut aceasta calatorie cu un nou mijloc de transport, care este una din minunile industriei secolului… douazeci de trasuri legate unele cu altele, incarcate cu 240 de persoane sunt trase deodata de o singura masina cu aburi…”

Inventarea stiloului

petrache poenaru brevet

 

La numai 28 de ani, Poenarul isi demonstreaza inteligenta, inventant un instrument de scris indeit. In 1827 romanul breveteaza un toc cu pompita, la acea vreme se numea stilograf.

Brevetul de inventie se numeste ‘‘Condeiul portaret fara sfarsit, alimentandu-se insusi cu cerneala” Mecanismul de functionare se baza pe impingerea cernelei spre varful penitei printr-o usoara aparasare a tevii, evitand astfel zgarieturile de pe hartie si scurgerea cernelei.

Cu aceasta ocazie Poenarul a devenit primul roman ca a obtinut un brevet de inventie. Din pacate, la fel ca si in ziua de astazi, s-a conturat o problema care a devenit o obisnuinta pentru toti inventatorii romani si nu a reusit sa valorifice inventia la adevarata ei valoare, iar ideea a fost preluata de Lewis Edson Waterman in 1884 care a transformat stilograful intr-un stilou care se poate umple prin intermediul penitei.

Sigur o să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *