Conopida Pane – o reteta foarte simpla
Aceasta conopida pane poate constitui un fel principal sau o gustare calda. Un mic secret: Savurati conopida pane cu dulceata de ardel iute!
- 500 g conopida
- sare
- 200 g faina
- 2 oua
- 200 g pesmet
- 1-2 lingurite parmezan ras (optional)
- putin usturoi granulat (optional)
- putina boia dulce sau iute (optional)
- 300-400 ml ulei pentru prajit
- sosuri sau dressinguri la alegere
- salata verde sau de rosii, asortata etc
Preparare
Mi-am pregatit 3 farfurii adanci cu faina, 2 oua batute cu putina sare si piper si pesmet. In pesmet se poate pune putin usturoi granulat, un varf de cutit de boia dulce sau 1-2 lingurite de parmezan ras fin. Acestea dau o savoare deosebita conopidei pane. Eu am lasat-o „natur” de data aceasta.
Am trecut fiecare bucata de conopida prin faina, apoi prin ou si, in final, prin pesmet.
Supa crema de dovlecei
Ingrediente (4 porții)
- 700 g dovlecel
- 1 l apă
- 1 legătură pătrunjel
- 1 legătură leuștean
- 3-4 căței de usturoi
- 3 linguri ulei măsline
- 2 cartofi
- 1 ceapă
- 1 lămâie
In plus
- Puteti savura supa cu crutoane
Preparare
Se spală și se curăță dovleceii. Se taie rondele.
Se curăță cartofii și ceapa. Se pun la fiert, în apă cu sare. Când apa dă în clocot, se adaugă rondelele de dovlecel.
După ce au fiert bine cartofii, se strecoară legumele și se pun într-un blender.
Se spală verdețurile și se toacă. Se adaugă și ele în blender. Se zdrobesc timp de 5 minute până când se obține un piure fin.
Piureul se pune pe foc din nou, se desface cu ulei de măsline și cu jumătate din cantitatea de supă în care au fiert legumele.
Usturoiul se curăță și se toacă mărunt. Se călește în ulei încins până se rumenește bine și se presară peste supă, chiar la servire.
Dacă va părea o cremă prea groasă, se mai poate adăuga supă. Se asezonează cu sare și piper. Se poate servi cu crutoane fierbinți, înmuiate în mujdei.
Reteta clasica de clatite, pas cu pas
Ingrediente:
- 3 oua;
- 300 g de faina;
- 300 ml de lapte;
- 250-300 ml de apa minerala;
- 3 linguri de unt topit (optional);
- 1 praf de sare;
- optional: 1-3 (maximum) linguri zahar sau dupa gust;
- arome: 1 lingurita extract de vanilie sau un plic de zahar vanilat si, daca iti place, putina coaja de lamaie rasa. Aromele se adauga doar daca vrei sa faci clatite dulci;
- aproximativ 50 de ml de ulei pentru prajit;
- apa minerala sau laptele se pot inlocui si cu apa simpla, insa clatitele nu vor iesi la fel de pufoase.
Preparare
In primul rand, trebuie sa stii ca acest tip de aluat este unul foarte adaptabil. Daca nu ai lapte, de exemplu, clatitele pot fi preparate simplu si doar cu apa minerala. Diferenta de gust va fi foarte mica, iar clatitele mai pufoase si mai poroase. Daca nu ai trei oua, aluatul poate fi pregatit si cu doua sau chiar cu unul, daca acesta este mai mare. Poti incerca si combinatii de tipul 1 ou si un albus, 1 ou si doua galbenusuri etc., cu rezultate la fel de gustoase. Iar apa minerala poate fi substituita cu lapte sau cu apa simpla.
Ia tigaia incinsa in mana stanga si, cu un polonic sau o cana, toarna compozitia in tigaie. Aceasta trebuie sa sfaraie. In acelasi timp, roteste tigaia astfel incat aluatul sa se aranjeze uniform. Cantitatea de aluat trebuie sa acopere intreaga suprafata a tigaii.
Salata de vinete
Ingrediente
- 2 vinete mari, cu coaja lucioasa si cu o consistenta usor pufoasa (cred ca vinetele sunt singura leguma care nu trebuie sa fie tare cand o achizitionam)
- 1/2 ceapa mica
- 50-60 de ml. de ulei
- sare, zeama de lamaie dupa gust
- optional: 1 lingurita de mustar, 1 galbenus de ou crud
Primul pas in prepararea salatei este coacerea vinetelor. Vinetele se coc prin contact cu o suprafata incinsa sau chiar cu flacara, pana cand coaja li se carbonizeaza si miezul devine moale. Vinetele se curata bine de coaja, eliminand orice urme de arsura.
Pentru salata de vinete cu maioneza, se adauga peste vinetele tocate ceapa fin tocata si 2-3 linguri cu varf de maioneza, se amesteca si se potriveste gustul cu sare si zeama de lamaie dupa gust.