Tochitura face parte din categoria mâncărurilor tradiționale, fiecare zonă are câte o variantă de preparare.
Făcută doar din carne de porc cu adaos de organe și cârnați, ori din carne de pasăre, cu sau fără bulion, mai mult sau mai puțin picantă, cu sau fără ou și brânză dar musai trebuie să fie cu mămăliguță!!!
Tochitură simplă
Ingrediente
- carne de porc (după preferințe)
- 300 g de bulion
- sare
- piper
- boia de ardei dulce
- 1 ceapă
- 1 căpățână de usturoi
- ulei
- 50 ml de vin alb
Tăiem carnea în bucăți, în cuburi mai precis. Punem uleiul la încins în oală, ideal este să folosim un ceaun sau o oală de tuci.
Când uleiul s-a încins, adaugăm carnea, apoi amestecăm. Cand carnea s-a albit adaugăm ceapa taiată cubulețe, un pahar cu apă, cam 200 de ml, reducem focul și punem un capac. Lăsăm totul să fiarbă la foc mic, să se înăbușe carnea.
Cand a scăzut apa, mai adăugăm înca un pahar de apă dacă mai este nevoie, carnea trebuie să fie fragedă. Adăugăm și bulionul, jumătate din usturoi, o lingură rasă de sare, o linguriță de piper, o linguriță de boia de ardei dulce. Punem din nou capacul și lăsăm totul să fiarbă la foc mic, pînă se înmoaie bine carnea.
Când carnea este bine fiartă, putem adăuga puțin vin și lăsăm să mai fiarbă timp de 15 minute. La final oprim focul și adăugăm deasupra restul de usturoi, amestecăm și o lăsăm să respire timp de căteva minute înainte să o așezăm pe farfurie.
Carne de porc la cuptor
Muschi de porc la tava, cu crusta rumena. Friptura aceasta se gătește în cuptor și nu vă da bătăi de cap. Se prepară cu untură.
Ingrediente
- 1500-2000 g pulpă de porc (o bucată)
- o lingură de piper
- o lingură chimen
- sare, alte condimente după preferinșe
- 150 g untură de porc
Carnea se spală și se sărează bine pe fiecare parte. Se masează bine cu mâna. Se așează într-o tavă sau vas termorezistent și se presară cu piper negru boabe sau macinat, chimen și alte condimente după prefrințe.
Deasupra se pun câteva linguri bune de untură de porc. Pulpa de porc este relativ slabă așa că untura o ajută mult la fragezire și rumenire. În vas se pun și circa 100 ml apa și se acoperă cu un capac sau cu o folie.
Friptura se coace o oră la 200° C acoperita și apoi se scoate folia și se mai ține în cuptor o oră la 180° C. Timpul depinde mult și de mărimea cărnii, cel mai sigur este să o încercați cu furculița. Dacă intră ușor, carnea este gata.
În ultima jumătate de oră se întoarce bucata de pulpă cu ajutorul a două furculițe de pe o parte pe cealalt, chiar de mai multe ori. Astfel se rumenește uniform.
Chifteluțe prăjite
Aceste chiftele simple sunt unul din preparatele cele mai îndrăgite pe masa românilor, atât calde, servite cu piure sau alte garnituri cât și reci, sub formă de aperitiv.
Ingrediente
- 500 de grame de carne tocată de porc sau amestec
- 80 de grame de pâine (2-3 felii de franzelă) înmuiată în apă și bine stoarsă
- 1 ou întreg
- 2 cartofi
- 50 de grame de ceapă roșie sau ceapă obișnuită, tocată fin
- 1 legătură de mărar verde, tocat sau uscat
- 2-3 căței de usturoi zdrobiți (depinde de mărime, dar și de gust)
- 1 linguriță rasă de sare
- ½ linguriță de piper
- ulei vegetal (de floarea soarelui, rapiță, palmier) pentru prăjit
Modul de preparare este foarte simplu: ingredientele de pe lista de mai sus se pun toate într-un castron încăpător, am preferat să le dau prin robot pentru ușurarea modului de pregătire. Acesea sunt cele necesare pentru compoziția de chiftele.
Toate ingredientele din castron se frământă bine și se obține compoziția de chiftele.
Pregătite astfel și prăjite au un gust mai bun și o crustă mai crocantă. Interiorul rămâne întotdeauna suculent și fraged. Într-o tigaie sau cratiță bine încinsă pe foc mediu-iute, se toarnă ulei vegetal cam de două degete și se încinge bine.