O istorie aromată a parfumului

Distribuie

LifestyleFashionO istorie aromată a parfumului

În zilele noastre, aproape toată lumea folosește parfum. Femeile îl folosesc pentru a se simți atractive și încrezătoare.

Dar cine ar fi crezut că femeile din secolul al XIX-lea foloseau parfumul ca pe o băutură? Acest lucru dovedește doar că parfumul, ca orice alt lucru, a evoluat de-a lungul anilor.

Așadar, puneți-vă centura în timp ce vom călători în timp pentru a descoperi istoria captivantă a parfumului!

PARFUM

Egiptenii antici au început să folosească parfumul în diferite scopuri încă din anul 3000 î.Hr.

O istorie aromată a parfumului

Egiptenii antici foloseau parfumul pentru a celebra ceremoniile religioase; acest lucru a fost descoperit datorită rețetelor inscripționate pe pereții templelor construite în Egiptul Ptolemeic.

De asemenea, ei foloseau parfumul pentru mumificare, deoarece considerau că un miros plăcut este un semn de sfințenie.

Kyphi era cel mai popular parfum folosit pentru mumii ca tămâie de templu. Din el se făcea, de asemenea, o băutură cu proprietăți vindecătoare care trata afecțiuni precum astmul.

La fel ca în zilele noastre, egiptenii antici puneau preț pe igiena personală, așa că își înmuiau și își curățau pielea cu parfum pentru a preveni mirosurile urâte.

Pentru fabricarea parfumului, egiptenii antici foloseau o tehnică de fabricare numită enfleurage și foloseau ingrediente precum uleiurile de moringa, de in, de susan și de ricin.

PARFUM

Arheologii au găsit formula de parfum a lui Taputti, care a fost realizată în anul 1200 î.Hr.

O istorie aromată a parfumului

O istorie aromată a parfumului

Tapputi-Belatekallim a fost primul chimist înregistrat, lucrând ca parfumier în Mesopotamia.

Lucrarea sa a fost scrisă în limba akkadiană pe tăblițe cuneiforme și, după ce au tradus-o, experții în parfumerie au descoperit că ea folosea deja tehnicile de fabricare a parfumurilor (precum distilarea și enfleurajul la rece) pe care le folosim astăzi.

Potrivit unui expert în parfumuri antice, Taputti a făcut parfumuri folosind flori, rășină de copac, mirodenii și plante.

O rețetă care a supraviețuit a lui Taputti spune că ar fi un balsam parfumat făcut pentru regele babilonian. Două dintre tăblițele lui Taputti pot fi găsite în Muzeul Louver din Paris și în Muzeul Fetelor din Germania.

PARFUM

Ambergris a fost folosit pentru prima dată în secolul al X-lea.

Ce este ambergris
Ambergris sau ambra a fost un ingredient-cheie, folosit de-a lungul secolelor de parfumeriile de lux. Substanța este, de fapt, vomă de balenă. Oricât de straniu ar putea să sune, ambergris este un ingredient obținut într-un mod scârbos. Se regăsește în forma sa pură, o substanță similară cu ceara, lipită de pereții intestinali ai cașaloților. Doar aceste animale produc ambergris, însă savanții nu au nici până în prezent vreo explicație pentru acest fenomen.

O istorie aromată a parfumului

Atunci când se face un parfum, longevitatea parfumului este unul dintre cei mai importanți factori de care trebuie să se țină cont; de aceea, ambra cenușie este adăugată la parfumuri. Totuși, acest ingredient vă va face să vă măriți ochii, deoarece este fabricat în intestinele de spermatozoizi… și (datorită rarității sale) poate costa până la 7.000 de dolari pe livră (453 g)!

Câteva exemple de companii producătoare de parfumuri care folosesc ambergris sunt Chanel, Creed și Roja Parfums.

Dar ambragrisul nu este singurul ingredient ciudat al parfumurilor. Civet, castoreum și mosc sunt, de asemenea, lucruri ciudate folosite pentru a face parfumul mai bun – acestea sunt obținute din glandele anale ale diferitelor animale.

PARFUM

Apa de toaletă a fost creată în secolul al XIV-lea.

O istorie aromată a parfumului

Apa de toaletă, traducerea în limba engleză a cuvântului Eau de Toilette, ar putea suna ca un miros neplăcut, dar este de fapt cel mai vândut tip de parfum pentru că este mai puțin costisitor, ceea ce face ca Eau de Toilette să fie ideală pentru a fi folosită zilnic.

Un bărbat necunoscut din Ungaria este cunoscut ca fiind inventatorul lui Eau de Toilette. S-a spus că Eau de Toilette a fost făcută pentru regina Elisabeta a Ungariei, la comanda acesteia. Astfel a rezultat primul parfum pe bază de alcool, Apa Ungariei.

Tonuri de lămâie, flori de portocal, cimbru și rozmarin au fost puse cu o soluție de alcool pentru a face Hungary Water.

PARFUM

Apa de colonie a fost produsă în secolul al XVIII-lea.

O istorie aromată a parfumului

Johann Maria Farina a inventat Eau de Cologne după ce a simțit dorul de casă.

Farina chiar i-a scris fratelui său în 1709: „Am descoperit un parfum care îmi amintește de o dimineață de primăvară italiană, de narcise și flori de portocal după ploaie.”

Dar Farina și-a numit invenția după locul în care a locuit după ce a emigrat din Italia – Köln, Germania.

Când vizitați Köln, veți vedea Muzeul de parfumuri Farina, unde puteți afla despre începuturile umile ale lui Farina și despre ascensiunea în popularitate a apei sale de colonie printr-un tur ghidat.

Eau de Cologne a devenit atât de populară încât chiar și Napoleon Bonaparte, un lider militar și politic francez, îi iubea parfumul – comandând 50 de sticle de Eau de Cologne în fiecare lună.

PARFUM

4711 Original Eau de Cologne a fost lansată în 1792.

O istorie aromată a parfumului

O istorie aromată a parfumului

Wilhelm Muelhens a introdus 4711 Original Eau de Cologne, cel mai vechi parfum fabricat și astăzi.

Este un parfum unisex care miroase a citrice datorită ingredientelor sale precum lămâie, portocală și bergamotă, dar a fost comercializat inițial ca băutură de sănătate.

4711 Original Eau de Cologne a fost numit după numărul de casă pe care Charles Laurier, un soldat francez, l-a dat clădirii Glockengasse a familiei Mülhens în 1796 pentru cazarea soldaților. Clădirea a fost fabrica 4711, dar între timp a fost renovată și este astăzi o atracție turistică.

PARFUM

Parfumurile au început să fie produse în masă în secolul al XIX-lea.

O istorie aromată a parfumului

O istorie aromată a parfumului

Adăugarea de substanțe chimice sintetice a făcut ca parfumurile să fie mai accesibile publicului larg.

Iar acest lucru a devenit linia de start pentru parfumeria modernă, în care parfumurile pe bază de alcool au devenit mai răspândite decât cele pe bază de ulei.

Primul parfum care a inclus ingrediente sintetice a fost Jicky de Guerlain în 1889 – în același an în care a fost construit Turnul Eiffel în Franța. Jicky era alcătuit în principal din mirosuri de lavandă și vanilie, cu o cantitate mică de citrice și buchetul clasic Guerlain ca și componente de susținere.

Chanel a fost, de asemenea, unul dintre pionierii realizării parfumurilor sintetice, lansând Chanel N° 5 în 1921. Formula sa olfactivă a fost creată de un parfumier ruso-francez pe nume Ernest Beaux.

Se crede că asistentul lui Beaux a adăugat din greșeală mai multă aldehidă în parfum, ceea ce s-a dovedit a fi o greșeală revoluționară.

PARFUM

Parfumurile celebrităților au început la începutul anilor 1980.

O istorie aromată a parfumului

Sophia Loren a fost prima celebritate care și-a lansat propriul parfum, în 1981.

Apoi au urmat alte parfumuri de celebritate, precum Uninhibited al lui Cher și Passion al lui Elizabeth Taylor în 1987. Dar Elizabeth Taylor a avut cel mai mare impact asupra parfumurilor celebrităților, deoarece cel de-al doilea parfum al ei, White Diamonds, a fost lansat în 1991 și a devenit un succes masiv.

Astăzi, multe celebrități, inclusiv Ariana Grande, Katy Perry și Taylor Swift, au propria linie de parfumuri.

PARFUM

Oamenii de știință au încercat să recreeze parfumul Cleopatrei încă din 2012.

O istorie aromată a parfumului

O istorie aromată a parfumului

Cleopatra, o regină care a condus Egiptul Antic, folosea un parfum numit Mendesian, descris ca fiind intens, picant și ușor mosc. Cercetătorii cred că parfumul ei era compus din smirnă, scorțișoară și uleiuri esențiale.

Ideea de a recrea Mendesian a pornit atunci când arheologii au descoperit rămășițele a ceea ce se spune că ar fi o fabrică de parfumuri veche de 2.300 de ani.

Iar în septembrie 2021, o lucrare de cercetare intitulată „Eau de Cleopatra” a fost publicată în Near Eastern Archaeology, explicând cum au reușit cercetătorii să reproducă parfumul ei.

________

Cunoașterea datelor istorice ale parfumului te poate lăsa cu amintiri în timp ce îți pulverizezi parfumul de semnătură.

Diferitele scopuri ale parfumului de odinioară și modul în care metodele de fabricare a parfumurilor se făceau deja cu mii de ani în urmă ar putea, de asemenea, să vă facă să rămâneți cu gura căscată.

S-ar putea chiar să vă întrebați ce ingrediente unice se găsesc în parfumul pe care îl folosiți adesea și care îi fac pe cei din jur să închidă ochii, urmați de o adulmecare profundă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole asemănătoare

Ultimele articole