De ce am nasul rece?

Distribuie

HealthSanatateDe ce am nasul rece?

Nu este neobișnuit ca oamenii să aibă picioarele reci, mâinile reci sau chiar urechile reci. De asemenea, este posibil să fi experimentat și răcirea nasului.

Există multe motive pentru care ați putea avea nasul rece. Sunt șanse ca acesta să fie din motive foarte obișnuite și să nu fie nimic îngrijorător – alteori, cauza ar putea fi gravă.

 

De ce am nasul rece?

Iată care sunt cele mai frecvente motive pentru care aveți nasul rece.

S-ar putea să-ți fie prea frig

Să ai extremitățile reci nu este neobișnuit. În general, este nevoie de mai mult timp pentru ca sângele să circule către mâini, picioare și nas. Atunci când devine deosebit de rece, mai mult sânge circulă în centrul corpului, pentru a menține organele în funcțiune, decât la extremități.

În condiții de frig, corpul dumneavoastră simte schimbarea de temperatură și activează un răspuns la frig pentru a conserva căldura și energia: vasele de sânge situate în părțile cele mai exterioare ale corpului și ale pielii (în special mâinile, picioarele, urechile și nasul) se îngustează, ceea ce reduce fluxul de sânge în aceste zone și aduce mai mult sânge cald către organele interne (creier, inimă, ficat, rinichi și intestine).

Această strategie menține, de asemenea, sângele mai cald în general, deoarece sângele stă departe de zonele corpului în care ar putea fi răcit prin expunerea la frig.

De asemenea, părțile exterioare ale nasului uman sunt compuse în cea mai mare parte din țesut cartilaginos acoperit de un strat relativ subțire de piele și de cantități minime de grăsime izolatoare, astfel încât nasul devine rece mult mai ușor decât picioarele sau burta. (Urechile au o problemă similară! Acesta este motivul pentru care multe animale care locuiesc în zăpadă au urechile și nasurile scurte, acoperite cu blană, pentru a le proteja de deteriorare).

Circulație redusă

Un alt motiv comun pentru un nas rece este reducerea fluxului sanguin către pielea nasului. Dacă nasul dumneavoastră simte frig mult mai mult timp decât restul corpului, este posibil să aveți un flux sanguin redus către nas.

Există multe cauze pentru circulația redusă, iar aceasta poate fi un semn al unei alte probleme de sănătate – deși, pentru majoritatea oamenilor, nasul rece nu are legătură cu nicio problemă majoră de sănătate.

Probleme cu tiroida

Hormonii tiroidieni sunt regulatori foarte importanți ai metabolismului organismului dumneavoastră. O afecțiune numită hipotiroidism, o afecțiune tiroidiană hipoactivă, poate face ca organismul dumneavoastră să creadă că este frig, chiar dacă nu este așa.

În această stare scăzută de hormoni tiroidieni, organismul încearcă să ia măsuri pentru a conserva căldura și energia, provocând astfel multe simptome de metabolism lent, inclusiv nasul rece. Boala Hashimoto, o problemă autoimună de hipotiroidie, este cea mai frecventă cauză a hipotiroidismului.

Alte simptome ale hipotiroidismului includ:

  • oboseală constantă
  • creșterea în greutate
  • oboseală
  • dureri sau slăbiciune a mușchilor și articulațiilor
  • căderea părului
  • piele uscată și mâncărimi ale pielii
  • intoleranță generală la frig (senzație de frig chiar și atunci când vă aflați într-un loc cald)

Mergeți la medic dacă bănuiți că aveți probleme cu tiroida. Aflați mai multe despre hipotiroidism.

Fenomenul Raynaud

Fenomenul Raynaud este o exagerare a răspunsului normal al organismului la frig. Acesta face ca vasele de sânge locale de la nivelul extremităților să se îngusteze dramatic pentru perioade scurte de timp înainte de a reveni la normal.

Mâinile și picioarele sunt cel mai frecvent afectate, dar poate apărea și la nivelul urechilor și al nasului. Poate fi cauzată de tulburări autoimune, cum ar fi lupusul, sau poate apărea de la sine, fără nicio boală de bază cunoscută. Sindromul Raynaud poate fi declanșat și de stresul emoțional.

Alte simptome ale fenomenului Raynaud includ:

  • decolorare: culoare albă sau albăstruie la nivelul extremităților – la nivelul nasului, al degetelor de la mâini, al picioarelor sau al urechilor
  • amorțeală, furnicături și, uneori, durere
  • senzație de răceală într-o anumită zonă care poate dura minute sau ore întregi

Alte boli cronice

De asemenea, puteți suferi de o circulație sanguină scăzută la nivelul nasului dacă aveți anumite afecțiuni cronice care reduc și mai mult fluxul sanguin în organism, scad nivelul de oxigen din sânge sau fac ca inima să nu pompeze eficient sau eficace.

Nivel ridicat de zahăr în sânge

Acest lucru este de obicei legat de diabet, deși nu întotdeauna. Diabetul, dacă este sever și netratat, poate duce la probleme grave de circulație. Diabeticii (de tip 1 sau de tip 2) prezintă un risc mare de deteriorare a nervilor și a vaselor de sânge de la nivelul extremităților, dacă nu au grijă de ei înșiși în timpul crizelor de glicemie ridicată.

Alte simptome ale glicemiei ridicate includ:

  • răni care se vindecă cu dificultate
  • urinare frecventă
  • foame sau sete excesivă
  • oboseală
  • vedere încețoșată
  • tensiune arterială ridicată
  • amorțeală, senzație de „înțepături și ace” sau furnicături la nivelul extremităților, în special la nivelul picioarelor
  • pierdere neașteptată în greutate
  • greață

Afecțiune cardiacă

O sănătate cardiacă precară poate duce la o circulație deficitară, un posibil semn fiind nasul rece. Bolile cardiace precum ateroscleroza (întărirea arterelor), mușchii cardiaci slabi (cardiomiopatie) și boala arterială periferică (PAD) pot slăbi foarte mult circulația la nivelul extremităților.

Alte simptome ale bolilor de inimă includ:

  • tensiune arterială ridicată
  • colesterol ridicat
  • bătăi rapide, lente sau neregulate ale inimii
  • dureri în piept, în special la exerciții fizice
  • pierderea respirației în timp ce urcați un etaj de scări sau coborâți un bloc
  • umflături la nivelul picioarelor sau gleznelor

Mergeți imediat la medic dacă suspectați un atac de cord.

Degerături

Dacă ați fost expus la temperaturi extrem de scăzute – în special pentru o perioadă prea lungă de timp în apă înghețată sau pe vreme rece și vântoasă – nasul rece poate semnala începuturile de degerături sau degerături.

Nasul poate fi una dintre cele mai susceptibile părți ale corpului dumneavoastră la degerături dacă este lăsat expus, alături de mâini și picioare.

Alte simptome ale degerăturilor includ:

  • senzație de înțepături sau furnicături
  • piele amorțită și dureroasă
  • decolorare pe nas (piele roșie, albă, gri, galbenă sau neagră)

Solicitați imediat asistență medicală dacă le resimțiți.

Cum scap de nasul rece?

Dacă aveți simptome de degerături sau atac de cord, solicitați imediat asistență medicală. Nu încercați doar să tratați nasul rece acasă.

Discutați cu medicul dumneavoastră despre simptomele problemelor tiroidiene, ale bolilor de inimă, ale diabetului sau ale sindromului Raynaud pentru a găsi diagnosticul și tratamentul corect.

Dacă credeți că nasul rece se datorează pur și simplu faptului că vă este frig, iată câteva modalități de a-l încălzi:

  • Comprese calde. Încălziți apa. Saturați o cârpă curată și aplicați-o pe nas până când nasul dumneavoastră se încălzește. Asigură-te că încălzești apa la o temperatură plăcută – nu până la fierbere – pentru a nu te arde.
  • Beți o băutură fierbinte. Consumul unei băuturi fierbinți, cum ar fi ceaiul, vă poate ajuta să vă încălziți. Puteți chiar lăsa aburul din cană să vă încălzească nasul.
  • Purtați o eșarfă sau o cagulă. Dacă ieșiți afară în frig și vă expuneți la temperaturi scăzute, asigurați-vă că vă înfășurați. Asta include și nasul tău. O eșarfă mare pe față sau chiar o cagulă ajută la prevenirea nasului rece.

Ar trebui să mă îngrijorez din cauza nasului rece?

Dacă vă răcește nasul, aceasta poate fi cauzată de frig. Este posibil să trebuiască să purtați haine mai călduroase sau să vă procurați accesorii de iarnă mai bune, mai ales dacă vă confruntați cu nasul rece atunci când sunteți în aer liber.

În caz contrar, nasul rece ar putea fi un semn de avertizare pentru probleme mai grave. Ar putea să vă spună multe despre starea dumneavoastră generală de sănătate.

Dacă vă răcește nasul des, chiar și pe vreme caldă – sau dacă nasul este rece pentru o perioadă lungă de timp, devine dureros, vă deranjează sau însoțește alte simptome – vorbiți cu medicul dumneavoastră. Aceștia vă pot oferi mai multe opțiuni de tratament și pot determina dacă există o problemă de sănătate subiacentă care o cauzează.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole asemănătoare

Ultimele articole