Cum să vă spălați corect pe dinți

Distribuie

HealthLifeHacksCum să vă spălați corect pe dinți

Spălatul pe dinți în fiecare zi nu este doar o modalitate de a vă menține gura curată. Este o modalitate de a vă menține sănătos și întregul corp.

Asociatia Medicilor Dentisti din Romania recomandă periajul de două ori pe zi, timp de 2 minute de fiecare dată.

Atunci când vă periați corect, eliminați acumularea de placă și bacteriile care altfel se pot aduna între dinți și pe limbă. Acest lucru poate preveni bolile gingivale și cariile dentare, precum și promovarea unui sistem imunitar mai puternic și a unui stil de viață mai sănătos.

Acoperim aspectele legate de periajul corect, indiferent de circumstanțe.

De ce ai nevoie pentru a te spăla pe dinți

Primul pas pentru un periaj corect este să te asiguri că ești pregătit cu instrumentele potrivite. Veți avea nevoie de:

  • o periuță de dinți
  • pastă de dinți cu fluor
  • ață dentară
  • apă de gură (opțional)

Periuța de dinți trebuie înlocuită la fiecare 3 sau 4 luni. Dacă periuța dvs. de dinți a fost folosită în exces, periile se pot sfărâmă, iar periajul își pierde o parte din eficacitate.

O pastă de dinți cu fluor, aprobată de Asociația Dentară Americană, este cea mai bună alegere pentru majoritatea adulților.

Fluorul vă fortifică dinții împotriva cariilor. Unii copii foarte mici nu ar trebui să folosească pastă de dinți cu fluor. Cu toate acestea, ADA încă recomandă acest lucru:

  • copiii cu vârsta mai mică de 3 ani, cărora le-au apărut primii dinți, pot folosi o pastă de dinți cu fluor de mărimea unui bob de orez
  • copiii între 3 și 6 ani pot începe să folosească o cantitate de pastă de dinți cu fluor de mărimea unui bob de mazăre

Există, de asemenea, paste de dinți speciale fără fluor pentru copiii mai mici, dacă vă îngrijorează faptul că aceștia ar putea înghiți pasta de dinți.

Spălatul corect pe dinți, pas cu pas

Spalatul pe dinti

Cel mai simplu mod de a vă spăla pe dinți implică o periuță de dinți standard cu mâner de plastic și peri de nailon.

Întregul proces ar trebui să dureze aproximativ 2 minute. Exersați cronometrarea până când vă obișnuiți cu durata de 2 minute pe care o simțiți atunci când vă periați.

  1. Lubrifiați-vă periuța cu o cantitate mică de apă. Puneți o cantitate mică de pastă de dinți – cam de mărimea unui bob de mazăre – pe capul periuței de dinți.
  2. Introduceți periuța de dinți în gură la un unghi de aproximativ 45 de grade față de gingii și folosiți mișcări ușoare și scurte pentru a vă peria dinții din față.
  3. Periați suprafețele exterioare ale dinților, asigurându-vă că ajungeți la molarii din spate și la zonele superioare ale suprafețelor de mestecat.
  4. Întoarceți periuța de dinți cu susul în jos pentru a obține suprafața interioară a dinților frontali superiori. Întoarceți-o invers pentru a obține suprafața interioară a dinților frontali inferiori.
  5. Periați-vă limba pentru a scăpa de orice acumulare de bacterii sau de placa bacteriană care a rămas blocată acolo în timpul procesului de periaj.
  6. Scuipați resturile de pastă de dinți, salivă și apă într-o chiuvetă curată. Terminați prin a vă clăti gura cu apă rece.

Cum să te speli pe dinți cu o periuță de dinți electrică

Periajul dinților cu o periuță de dinți electrică este ușor diferit, deoarece capul de periaj se rotește sau vibrează singur.

  1. Pregătiți-vă periuța de dinți clătinând-o cu puțină apă. Adăugați deasupra o cantitate de pastă de dinți de mărimea unui bob de mazăre.
  2. Porniți periuța de dinți electrică și începeți de la rândul inferior din spate al dinților, ținând capul la un unghi de 45 de grade spre linia gingiei.
  3. Aplicând o presiune ușoară, mișcați-vă metodic, dinte cu dinte, lustruind fiecare dinte cu ajutorul capului rotativ al periuței cu vibrații.
  4. Treceți la rândul superior din spate al dinților și repetați, curățând și lustruind câte un dinte pe rând.
  5. Folosiți capul de perie electronic pentru a stimula și curăța limba, mișcându-l încet pe suprafața acesteia.
  6. Scuipați resturile de pastă de dinți, salivă și apă într-o chiuvetă curată. Terminați prin clătirea gurii cu apă rece.

Cum să te speli pe dinți cu aparat dentar

Spălatul pe dinți cu aparat dentar este destul de simplu, dar este nevoie de câțiva pași în plus.

  1. Începeți prin a îndepărta toate benzile de cauciuc sau părțile detașabile ale aparatului dentar. Acestea trebuie clătite înainte de a le aplica din nou pe aparat.
  2. Pregătește-ți periuța de dinți cu puțină apă și o cantitate de pastă de dinți cât un bob de mazăre.
  3. Curățați cu grijă în jurul aparatului dentar, inclusiv sub fire și ace.
  4. Periați firele propriu-zise ale aparatului dentar, astfel încât acestea să fie libere de orice particule de alimente care ar putea cauza acumularea de placă sau bacterii.
  5. Spălați-vă pe dinți așa cum ați face-o în mod normal, trecând de la o parte la alta a gurii și petrecând cel puțin 2 minute la periaj.
  6. Periați-vă ușor limba.
  7. Scuipați orice rest de pastă de dinți și salivă. Clătiți-vă gura cu apă și verificați în oglindă pentru a vă asigura că aparatul dentar a fost curățat complet.

Cum să te speli pe dinți cu distanțiere

Distanțierii, numiți și separatori, sunt instrumente temporare care fac loc pentru aparatele dentare și benzile pe care dentistul dumneavoastră intenționează să le instaleze.

Pentru a vă peria dinții cu distanțiere, vă puteți peria ca în mod normal, cu o excepție crucială. Spălați-vă pe dinți printr-o mișcare de du-te și vino, în loc de mișcări de sus în jos. Acest lucru va ajuta la menținerea distanțierelor la locul lor.

Verificați după periaj pentru a vă asigura că toate distanțierele sunt încă acolo unde le-a plasat dentistul dumneavoastră.

Cum să te speli pe dinți după îndepărtarea măselelor de minte

După o extracție dentară, cum ar fi îndepărtarea măselelor de minte, trebuie să luați câteva măsuri de precauție suplimentare atunci când vă periați:

  1. Începeți cu periuța de dinți lubrifiată cu apă rece și curată. Nu folosiți nicio pastă de dinți în primele câteva zile după extracția dintelui.
  2. Periați cu atenție, așa cum ați face-o în mod normal. Nu vă periați peste locul unde v-a fost scos dintele. Faceți tot posibilul pentru a evita dislocarea cheagului de sânge și a cusăturilor de la locul extracției.
  3. Nu vă clătiți deloc până a doua zi după operație pentru a evita dislocarea cheagului de sânge. După prima zi, clătiți ușor și cu grijă cu apă.

Cum să spălați dinții copiilor dvs.

Nu uitați că este posibil ca la copiii cu vârsta sub 3 ani să fie necesară utilizarea unei paste de dinți fără fluor sau a unei cantități mult mai mici de pastă de dinți cu fluor decât la un copil mai mare sau la un adult.

Dinții unui bebeluș pot începe să se carieze de când ies de pe linia gingivală, așa că fiți proactivi în a-i învăța bunele obiceiuri dentare.

  1. Folosiți o periuță de dinți moale pentru copii, apă și o cantitate mică de pastă de dinți de mărimea unui bob de orez (dacă are sub 3 ani) sau de mărimea unui bob de mazăre (dacă are peste 3 ani).
  2. Periați încet spatele, fața și părțile laterale ale dinților copilului dumneavoastră. De asemenea, periați gingiile unde dinții nu au ieșit încă.
  3. Asigurați-vă că periați și limba copilului dumneavoastră. Puneți-l să exerseze clătirea gurii și scuiparea pastei de dinți.

Cum să te speli pe dinți fără pastă de dinți

Există mai multe alternative la pasta de dinți care au devenit produse populare în ultimii ani. Unele funcționează mai bine decât altele.

Fie că sunteți blocat în călătorii și uitați să vă aduceți pasta de dinți, fie că doriți să încercați opțiuni mai holistice de curățare a dinților, acestea sunt ingrediente de luat în considerare.

Ulei de nucă de cocos

Uleiul de nucă de cocos are proprietăți antibacteriene, ceea ce înseamnă că atacă acumularea de bacterii în gură. De asemenea, poate dizolva placa bacteriană, ceea ce îl face o alternativă decentă la pasta de dinți. Luptă chiar și împotriva cariilor dentare și a bolilor gingivale.

Deși ar trebui să folosiți în continuare fluor în pasta de dinți, folosirea regulată a uleiului de cocos are beneficii proprii și poate fi folosit pentru a vă spăla pe dinți fără prea multe riscuri sau dezavantaje.

Cărbune activ

Cei mai mulți oameni nu au tablete de cărbune activat în casă, așa că această opțiune ar putea să nu funcționeze dacă sunteți blocat într-un hotel noaptea târziu fără pastă de dinți (în acest caz, încercați să sunați la recepție). Dar cărbunele activ pur și produsele de pastă de dinți cu cărbune activ pot fi eficiente pentru a vă curăța dinții.

Dar cărbunele activ este abraziv și vă poate uza smalțul, ceea ce înseamnă că nu este o alternativă pe care să o folosiți în mod regulat.

De asemenea, îi lipsește fluorul, astfel încât dinții tăi ar putea fi mai predispuși la carii dacă schimbi pasta de dinți cu fluor pentru această opțiune.

Bicarbonat de sodiu

Multe paste de dinți din comerț adaugă bicarbonat de sodiu în formula lor pentru a-i conferi o putere suplimentară de albire. Bicarbonatul de sodiu funcționează pentru a ajuta la îndepărtarea petelor de pe dinți. Este, de asemenea, eficient la îndepărtarea plăcii dentare.

O pastă de bicarbonat de sodiu este o opțiune excelentă dacă sunteți la ananghie și ați rămas fără pastă de dinți pentru o noapte.

Bicarbonatului de sodiu îi lipsește fluorura, așa că, în timp, pierzi beneficiile de protecție a smalțului oferite de acest ingredient.

Notă de final

Procesul de spălare a dinților poate arăta puțin diferit în diferite momente ale vieții tale. Dar ceea ce este sigur este că nu există nicio circumstanță în care ar trebui să evitați sau să săriți peste periajul dinților.

Periajul de două ori pe zi, timp de cel puțin 2 minute de fiecare dată, este baza unei bune sănătăți dentare și a unui zâmbet care va dura o viață întreagă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole asemănătoare

Ultimele articole