Jocurile minții nu sunt distractive, mai ales dacă aveți de-a face cu un partener toxic, un asociat profesionist sau o rudă.
În esență, jocurile minții sunt tactici manipulative care te pot face să te îndoiești de gândurile și sentimentele tale. Aceste trucuri psihologice pot părea dificil de identificat la început, dar sunt de fapt destul de ușor de observat odată ce știi ce să cauți.
Apoi, puteți aborda problemele direct și puteți pune o anumită distanță între dvs. și persoana care se joacă cu mintea dvs.
Pune piciorul în prag
1
Vorbește sincer despre cum te simți și vezi cum reacționează persoana respectivă. Faceți prima mișcare și anunțați partenerul dvs. cum v-ați simțit și cum v-au rănit acțiunile și cuvintele. Așteptați și urmăriți un răspuns specific – dacă acestea par cu adevărat reale și îi pare rău, atunci este posibil să fi fost victima unei comunicări greșite, nu ai căzut pradă jocurilor minții.
Dacă persoana încearcă să vă răsucească sentimentele sau să manipuleze conversația, atunci puteți vedea tipul de persoană care este.
*De exemplu, puteți spune ceva de genul: „Simt că îmi ignori sentimentele ori de câte ori avem o conversație. Nu mă simt niciodată cu adevărat auzit când vorbesc cu tine. ” Dacă persoana încearcă să respingă sentimentele tale, poți ști cu siguranță că joacă jocuri mentale.
*Un răspuns toxic ar putea fi ceva de genul: „Cum ar trebui să știu cum te simți?” sau „Ești atât de prost tot timpul”.
Este important să vă obișnuiți să vă exprimați sincer sentimentele. Comunicarea sănătoasă este probabil cel mai important aspect al construirii și menținerii unor relații sănătoase.
2
Vorbiți adresându-vă jocurilor direct. Jocurile minții pot implica o mulțime de limbaj toxic, amenințător, pe care manipulatorul se așteaptă să îl luați. Încercați să activați conversația asupra lor, astfel încât să fie așezați pe scaunul fierbinte. Puneți întrebări care pun într-adevăr limbajul lor manipulativ la microscop, astfel încât să fie obligați să își asume responsabilitatea pentru acțiunile lor.
*De exemplu, puteți spune ceva de genul „Am un cuvânt de spus în această decizie?” sau „Îmi ceri permisiunea sau doar îmi spui?”
3
Permiteți-le momente incomode de tăcere, astfel încât persoana de față să-și poată lua în considerare cuvintele. Nu vă temeți de momente de liniște incomodă în cadrul conversației.
În schimb, folosește aceste momente în avantajul tău. Dacă cealaltă persoană încearcă să joace jocuri mentale verbale cu tine, apasă pauză pe conversație și lasă cuvintele lor să se afunde. Poți fi capabil să torni individul și să îi expui manipularea.
*De exemplu, dacă cealaltă persoană face un comentariu de genul „Ești atât de prost” sau „Ești prea emoțional”, pur și simplu nu spune nimic. Acest lucru poate crea suficient disconfort pentru ca cealaltă persoană să recunoască faptul că ceea ce a spus a fost greșit.
4
Imitați limbajul corpului celuilalt pentru a ajunge pe teren uniform. Uitați-vă la modul în care cealaltă persoană stă în picioare sau efectiv cum stă și ce fel de limbaj corporal folosește.
Un mic truc pe care îl puteți încerca este „oglindirea” acelei persoane, care vă poate ajuta să vă simțiți mai confortabil într-o situație potențial toxică.
*De exemplu, dacă cealaltă persoană stă în picioare dreaptă cu brațele încrucișate, atunci is și tu în considerare încrucișarea brațelor.
Nu exagerați – nu doriți să le imitați fiecare mișcare. Scopul este de a arăta că ești la același nivel cu cealaltă persoană.
Poate fi ușor să te simți supus și să nu te afli în partea de sus a jocului atunci când cealaltă persoană are un avantaj de înălțime față de tine. Îndreptați-vă spatele și încercați să stați într-o poziție mai înaltă, ceea ce poate îndepărta avantajul psihologic de la cealaltă persoană.
Grija pentru sănătatea ta mentală
1
Păstrați distanța de persoana manipulatoare. Din păcate, conversațiile nu pot rezolva întotdeauna totul. Faceți un pas înapoi de la persoana în cauză dacă este în mod constant manipulator și încearcă să joace jocuri mentale.
Nu vorbiți și nu petreceți timp cu această persoană decât dacă aveți cu adevărat nevoie.
*Puteți spune: „Nu apreciez felul în care îmi vorbești și resping sentimentele mele. Dacă nu vei respecta ce simt, atunci voi părăsi această conversație. ”
Încheierea oricărei relații este incomodă și uneori necesară. După ce ați identificat că o relație este toxică, de obicei este mai bine să o încheiați.
2
Creați un plan de acțiune pentru a scăpa de jocurile mentale. Jocurile mentale sunt foarte dificil de tratat, chiar și după ce te-ai ridicat.
Încercați să vă separați de manipulator încetul cu încetul, fie că spuneți nu, fie că vă creați limite mai clare. Scoateți încet influența acelei persoane din viața dvs., astfel încât să vă puteți simți mai fericiți și mai stăpâni.
*De exemplu, dacă locuiți cu un părinte care joacă în mod constant jocuri mentale, poate merită să vă obțineți propriul loc.
O relație cu adevărat iubitoare nu va implica niciun joc mental.
3
Discutați cu un terapeut dacă aveți o relație manipulativă. Poate fi foarte dificil să gestionezi relațiile manipulative, mai ales cu un partener. Programați o întâlnire cu un terapeut și vedeți dacă pot oferi tehnici de restartare.
Este posibil să ofere o anumită claritate și să vă ajute să aflați cea mai bună soluție pentru situația dvs. particulară.
Învață să gestionezi jocurile mentale
1
Ferește-te de oamenii care te fac să-ți pui la îndoială gândurile și sentimentele. Mai presus de orice, jocurile minții implică adesea un mic război psihologic și sunt centrate în jurul manipulării.
Descalificarea presupune ca cineva să-ți respingă complet sentimentele, în timp ce iluminarea este când cineva te face să-ți pui la îndoială sentimentul realității. Dacă simți că o persoană din viața ta îți face asta, atunci poți să fii un participant nedorit la jocurile minții.
*De exemplu, descalificarea sentimentelor ar putea face cineva care spune ceva de genul: „Ești atât de sensibil” sau „Ești atât de credul”.
Să presupunem că partenerul tău iese singur pentru perioade lungi de timp, așa că îi împărtășești preocupările tale. Dacă spune ceva de genul „ești nebun” sau „îți imaginezi lucruri”, atunci cu siguranță te aprinde.
2
Aveți grijă la comportamentul agresiv. Jocurile minții pot fi de-a dreptul dăunătoare, în funcție de modul în care este jucat jocul. Rușinarea implică pe cineva care așteaptă să spui ceva „greșit”, pe care îl va folosi pentru a te ataca și a te reprima.
Persecutarea, așa cum sugerează cuvântul, implică un atac verbal intens. Dacă vă aflați în conversații supărătoare cu o altă persoană, este posibil să fiți victima persecuției sau a tacticii de rușinare.
*De exemplu, cineva cu convingeri politice adânc înrădăcinate s-ar putea să aștepte să faci un comentariu care „contrazice” propria școală de gândire. Vor folosi acest comentariu pentru a vă „rușina” pe dvs. și pe propriul mod de gândire.
Persecutarea este unul dintre cele mai evidente și mai dureroase jocuri ale minții și implică o altă persoană care își dezlănțuie ura și furia asupra ta.
3
Identificați formele subtile de manipulare. Jocurile minții nu trebuie să fie întotdeauna agresive – pot fi adesea acte simple, pasive, concepute să vă umple de îndoială și nesiguranță.
Uitarea presupune ca o persoană să uite ceva important pentru tine, cum ar fi o întâlnire sau un angajament, și apoi să-ți minimizezi reacția. Pretenția implică orice fel de comportament fals cu intenția de a manipula o conversație.
Dacă conversațiile dvs. cu o altă persoană se simt puțin descurajate sau mai puțin autentice, este posibil să suferiți de aceste tipuri de jocuri mintale.
*De exemplu, dacă partenerul tău uită programarea medicului, s-ar putea să spună ceva de genul: „A fost chiar atât de important pentru tine?” Acesta este un exemplu clasic de joc al minții uitării.
O relație sănătoasă este una în care ambii oameni au respect unul față de celălalt și limitele lor. Dacă simțiți că cineva nu vă respectă în mod regulat limitele sau vă face să vă angajați în activități sau situații în care nu vă simțiți confortabil, poate fi timpul să evaluați această prietenie.
4
Fii atent la semne care că cineva se joacă pe baza fricii tale. O persoană ar putea încerca să joace jocuri de minte cu tine jucându-ți sentimentul de frică și folosind această frică pentru a te împinge într-o anumită direcție. Încercați să nu cădeați în această capcană – în schimb, faceți un pas înapoi și priviți întreaga situație în loc doar de ceea ce vrea persoana să vedeți.
Poate fi ușor să fii controlat și indus în eroare de propria ta teamă de a pierde.
*De exemplu, cineva ar putea spune ceva de genul: „Aceasta este șansa ta de a face în cele din urmă ceva pentru tine” sau un alt comentariu care sugerează că nu ești curajos.