Desert sau chiar o cina altfel!
Rulate, imapchetate, patrate, triunghiulare sau legate la gura in forma de saculet, clatitele au fost si inca sunt un preparat culinar pe placul tuturor! Nu cred ca exista cineva care sa nu iubeasca clatitele mai ales ca sunt usor de facut si pot fi umplute cu aproape orice, de la dulce pana la cele mai sofisticate compozitii de carne, legume sau branzeturi! Tot ce ai nevoie este imaginatie, timp si buna dispozitie!
Iata cateva retete de clatite cu umpluturi care mai de care mai imbietoare!
CLATITE MEDITERANEENE
Ingrediente aluat:
100g faina
300 ml lapte
2 oua
2 linguri ulei
1 lamaie
sare
Ingrediente umplutura:
1 broccoli
200g branza telemea
3 linguri smantana
100g nuci
Intr-o oala se pun galbenusurile, uleiul, sarea, 50 ml de lapte , coaja de lamaie si se amesteca bine. Se adauga apoi faina si din nou se amesteca bine pana cand compozitia nu mai are cocoloase. Se subtiaza cu zeama de lamaie si turnam treptat si restul de lapte. Se adauga in compozitie albusurile batute spuma. Se coc clatitele pe ambele parti.
Separat se oparesc buchetelele de broccoli, se scurg de apa si se piseaza cu furculita. Dupa ce se racoreste pasta de broccoli se adauga telemeaua rasa si smantana. Adaugam sare dupa gust in umplututa si nucile sfarmate si amestecam usor. Umplem clatitele si le pliem in forma triunghiulara. Ideal ar fi sa fie servite calde.
CLATITE CU CIUPERCI
Ingrediente aluat:
500 g faina
500 ml apa minerala
3 oua
1/2 lingurita sare
Ingrediente umplutura:
500 g ciuperci
2 legaturi de ceapa verde
100 ml de sos de rosii
1 cescuta de vin
1 lingurita de pasta de tomate
1 legatura de marar
ulei
Se amesteca toate ingredientele pentru aluat si se bat bine pana se obtine o compozitie de consistenta unei smantani. Se ia cu polonicul si se coc clatitele.
Separat se curata ceapa si se pastreaza cateva codite verzi, se toaca marunt restul si se caleste impreuna cu ciupercile feliate. La final se adauga o lingurita de pasta de tomate si mararul tocat . Umple clatitele cu amestecul de ciuperci( se pune umplutura in mijlocul foii de clatita) si strange clatita in asa fel incat sa obtii un saculet pe care il legi la gura cu fire de ceapa verde.
Saculetii umpluti cu ciuperci se aseaza intr-o forma termorezistenta , se stropesc cu vin si sosul de rosii si dau la cuptorul preincalzit cateva minute sa se patrunda. Se servesc dupa ce se racoresc putin.
CLATITE CU SPANAC
Ingrediente aluat:
1 pahar cu lapte batut sau sana
1 ou
1 pahar cu faina
1 lingurita praf de
2 linguri cu unt topit
sare
Ingrediente umplutura:
200 g branza telemea
200 g spanac
1 ceapa uscata
2 fire ceapa verde
1 legatura de marar
2 linguri de smantana
sare si piper
ulei
Se amesteca laptele cu oul, untul si sarea. Se amesteca faina cu praful de copt si se toarna treptat peste amestecul de lapte amestecand energic pana dispar cocoloasele. Se lasa aluatul sa se odihneasca 15 minute.
Separat se taie ceapa si se caleste in ulei, se adauga apoi ceapa verde taiata rondele si spanacul oparit in apa cu sare. Se lasa la foc mic pana se inmoaie bine. Se adauga sare dupa gust si mararul tocat fin. Dupa ce s-a racorit se adauga branza rasa si smantana.
Umpleti clatitele cu compozitia obtinuta si rulati-le usor. Se aseaza intr-un vas uns cu putin unt si dau la cuptor cam 15 minute sa se patrunda. Se servesc calde cu sos de rosii sau smantana.
CLATITE CU CARNE DE VITA
Ingrediente aluat:
400-500 g faina
300 ml lapte
300 ml bere
2 oua
3 lingurite de unt sau margarina
ulei
sare
Ingrediente umplutura:
500 g carne de vita
2 cepe
200 ml suc de rosii
100 g nuca
100 g smantana
1 cescuta cu vin
sare
Se bat albusurile spuma impreuna cu sarea, se adauga apoi galbenusurile, laptele si berea. Se adauga treptat faina cernuta si se amesteca energic pana dispar cocoloasele. La final se adauga untul topit si racit putin. Din compozitia obtinuta se coc clatitele.
Separat se caleste ceapa tocata dupa care se adauga carnea e vita tocata si se lasa sa se inbuseasca bine. Din cand in cand se stropeste cu putin vin si putina apa. La final se adauga sare dupa gust si se pune nuca tocata.
Se unge fiecare clatita cu putina smantana, se adauga amestecul de carne se ruleaza usor si se aseaza intr-o tava unsa cu unt. Se dau la cuptor 15 minute sa se patrunda si se servesc fierbinti cu smantana si restul de umplutura.
CLATITE CU LEGUME
Ingrediente aluat:
150 g
3 oua
250 ml lapte
1 legatura de patrunjel
sare
Ingrediente umplutura:
3-4 morcovi
1 telina
1 legatura de ceapa verde
1 ardei gras
2 linguri cu unt
4-5 linguri de parmezan
sare
Se freaca ouale cu un praf de sare, se adauga treptat laptele si apoi faina, mestecand energic pana se desfac toate cocoloasele. Se adauga in compozitie patrunjelul tocat marunt si apoi se coc clatitele pe ambele parti.
Legumele se curata si se taie fasii sau bastonase, dupa care se trag la tigaie in untul topit impreuna cu ceapa taiata rondele si un praf de sare.
Se aseaza legumele pe fiecare clatita si se presara deasupra putin parmezan dupa care se ruleaza si se leaga cu codite de ceapa verde . Se servesc calde cu parmezan deasupra.
CLATITE CU PERE
Ingrediente aluat:
1 ceasca faina
2 oua
1 pahar cu lapte
2 lingurite cu zahar
ulei
sare
Ingrediente umplutura:
3 pere
3 linguri cu zahar
2 lingurite cu rom
2 lingurite unt
100 g fulgi de fistic
Se aseaza faina intr-un castron , la mijloc se pun ouale, sarea , zaharul si laptele. Se amesteca bine pana se desfac toate cocoloasele, la urma se adauga o lingurita de ulei si se amesteca bine. Se lasa o ora sa se odihneasca aluatul dupa care se coc clatitele.
Perele se curata de coaja, se taie in felii potrivite si se trag la tigaie in unt. Se presara desupra zaharul si se stropesc cu rom. Se lasa pe foc pana se caramelizeaza zaharul. La final se pun fulgii de fistic. Se aseaza umplutura pe fiecare clatita si se ruleaza.
CLATITE DE CIOCOLATA
Ingrediente aluat:
200 g faina
2 oua
350 ml apa minerala
1 lingurita cu zahar
2 linguri cacao
sare
ulei
Ingrediente umplutura:
2 banane
2 lingurite cu zahar
1 lingurita cu unt
cateva capsune
Se bat ouale cu un praf de sare, se adauga zaharul si se freaca bine pana cand acesta se topeste. Se adauga treptat faina, cacaua si apa minerala amestecand energic pana se desfac toate cocoloasele. Compozitia astfel obtinuta trebuie sa aiba consistenta unei smantani subtiri. La final se adauga in compozitie o lingurita de ulei si se omogenizeaza dupa care se coc clatite subtiri.
Separat se curata bananele si se taie cubulete. Se trag usor la tigaie in untul topit. Se presara zaharul si se lasa sa scada putin sosul format.
Umple clatitele cu bananele racite si feliute de capsune.
Curcubeu pe cerul gurii!
Spor la clatite!