Pentru sufletul meu si linistea mea, cat si pentru consum, am cautat retete simple incat sa pot conserva aceste cirese in delicii. Sunt nenumarate, sunt cu sutele si miile, care de care mai bune. M-am inspirat si mi-am creat propriile asa-zise retete. Nu am retinut cantitatile exacte cand mi-am reconstituit retetele pentru ca nu am avut cirese cat pentru toate trei, dar va expun acele retete pe care le-am folosit pentru ”reconstituirea bunatatilor”.

Foarte multe retete, care mai de care, insa cred ca toata lumea isi face dulceata dupa bunul plac si gust. Ba la un kg de cirese punem un kg de zahar, ba doar 500 g. Ba impartim, ba inmultim, dar intr-un final, rezultatul conteaza.

reteta-cirese-amare

M-a atras aceasta reteta de dulceata din cirese amare:

  • 1,2 kg cirese amare (negre si fara samburi)
  • 1,6 kg zahar tos
  • zeama de la 1 lamaie
  • 3 g vanilie (sau zahar vanilinat)

Mai intai, se amesteca ciresele cu zaharul si se pun pe foc lin, scuturand tingirea inainte si-napoi, sa nu se prinda.
Mai apoi, se leaga pe foc iute: stiinţa de a juca tingirea sa nu se arda dulceata e o arta.
Cand e de se leaga de-adevaratelea, se toarna zeama de lamaie, se mai lasa pret de vreo cateva clocote si se toarna-ntr-un castron, sa se raceasca, sa se poata pune in borcane.

Serbet din cirese amare:

Bunicile hailaifului romanesc faceau candva si un serbet de cirese amare, de o gingasie si o finete unica:

  • 1, 200 kg zahar pudra cernut
  • 3 g vanilie
  • 1 lingura de zeama de lamaie
  • 300 ml suc de cirese (strecurat printr-o petics rara si una mai deasa)

Se inmoaie impreuna suc, zahar si vanilie, se pun pe foc lin, sa se topeasca.
Cand s-a zemuit, se da pe foc iute, sa se lege in serbet, tot amestecand.
Asupra legatului se toarna zeama de lamaie si se mai ingaduie clocote, ca niste barfe mici.
Se lasa sa se raceasca pana sufera serbetul mana si se framanta.
Cand si-a schimbat fata se pune in borcane.

Sirop din cirese amare:

  • 5 kg cirese amare cu tot cu samburi
  • 3 kg zahar
  • 2 l apa
  • sucul de la doua lamai

Ciresele amare se spala, se separa de codite, se zdrobesc bine cu mainile, se adauga apa amestecand totul apoi se pune compozitia rezultata in frigider pentru circa 12 ore .
A doua zi strecuram siropul printr-un tifon si stoarcem bine sucul ramas in cirese.
Punem sucul rezultat la fiert impreuna cu zaharul, lasam sa fiarba circa 30 minute apoi adaugam zeama de lamaie si oprim focul.

Etichete: cirese amare | dulceata | serbet | sirop |
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: