Fumatori

Expertii au demonstrat de nenumarate ori ca fumatul are un impact negativ asupra organismelor noastre. Pentru multe persoane, renuntatul la fumat este o provocare psihologica foarte grava, ei nu gasesc nici un motiv pentru aceasta schimbare in stilul lor de viata!

Expertii de la Centrul de Control si Prevenirea Bolilor, au afisat date care arata ca schimbarile, chiar se petrec atunci cand renunti la obiceiurile nesanatoase.

Incredibil cum la doar 20 de minute dupa ce ati terminat ultima tigara, o serie de schimbari pozitive incep in organismul vostru si pot dura ani de zile.

Dupa 20 de minute

  • Functionare inimii revine la normal. Tesuturile capilare si reteaua vasculara sunt restaurate. Fluxul de sange se imbunatateste iar sensibilitatea picioarelor si a degetelor creste.

Dupa 12 ore

  • Nivelul de monoxid de carbon din sange scade, in timp ce creste nivelul de oxigen. Compozitia sangelui revine la nomal.

De la 2 saptamani pana la 3 luni

  • Riscul de atac de cord este redus. Simptomele de dependenta de tutun dispar. Circulatia sangelui in vasele periferice se imbunatateste. Tesutul pulmonar este restaurat si functia plamanilor se imbunatateste semnificativ.

De la 1 luna la 9 luni

  • Tuse si respiratie suieratoare. Acestea sunt cauzate de scaderilele fumatului. Nu se manifesta imediat dupa ce ai renuntat- plamanii necesita ceva timp pentru a scapa de substantele nocive care sau acumulat in cadrul acestora.

1 An

  • Nevoia de tutun dispare. Pielea capata o culoare sanatoasa si o flexibilitate mai mare. Riscul de boala cardiaca ischemica scade cu 50%.

5 Ani

  • Circulatia sanguina este complet restaurata la normal. Riscul de accident vascular cerebral este redus la un nivel egal cu cel al nefumatorilor. Sistemul nervos si cel imunitar functioneaza bine.

10 Ani

  • Riscul de cancer pulmonar este acum de doua ori mai mic decat cel al unui fumator. Riscul de a dezvolta cancer intraoral, al gatului, esofagian, cancer la rinichi si pancreatic este redus.

15 Ani

  • Riscul de boala cardiaca ischemica si sansele de a dezvolta cancer sunt acum exact la fel ca si pentru un nefumator.
Ti-a placut articolul? Recomanda-l: