Beneficiile rozmarinului pentru sanatate

Distribuie

HealthEat Your GreensBeneficiile rozmarinului pentru sanatate

Rozmarinul este o planta populara cel mai des folosita in gatit pentru a adauga aroma mancarurilor. Desi potentialul sau culinar nu cunoaste limite, ceea ce inca nu se stie este faptul ca rozmarinul are si foarte multe beneficii pentru sanatate.

Beneficiile rozmarinului

Rozmarinul, sau Rosmarinus officianalis, creste de obicei in climatul insorit si cald din Asia si Mediterana. Acele sale parfumate vin intr-o varietate de culori, cum ar fi violet, albastru, roz sau alb.

Frunzele de rozmarin sunt adesea folosite ca si condiment pentru mancare, in special in bucatariile italiene si mediteraneene. Folositi crengute intregi de rozmarin pentru condimentarea fripturilor de gaina.

Rozmarinul are beneficii si pentru sanatate

Rozmarinul are beneficii largi in sanatate, care sunt subiectul multor cercetari actuale.

Aromaterapie

Uneori, tot ce ai nevoie pentru a te destresa este un miros linistitor. Uleiul de rozmarin este adesea folosit in aromaterapie, iar aceasta tinctura de rozmarin si menta functioneaza bine pentru a va ajuta sa va limpeziti mintea.

Un studiu facut pe 20 de adulti a descoperit ca inhalarea uleiului de rozmarin poate creste activitatea undelor creierului, scade somnolenta si chiar iti poate imbunatati starea de spirit.

Dementa

Un alt studiu, efectuat pe animale, indica faptul ca extractul de frunze de rozmarin ar putea fi capabil sa trateze si sa previna dementa.

Un alt studiu a indicat faptul ca rozmarinul ar putea imbunatati functia cognitiva in randul persoanelor mai in varsta.

Cancer

Pe langa beneficiile pe care rozmarinul le are asupra starii tale sufletesti, poate lupta si cu probleme fizice grave. Conform unui studiu realizat pe soareci, rozmarinul ar putea fi utilizat in tratamentele pentru cancerul de piele pentru a ajuta la reducerea raspandirii celulelor canceroase. Studiul a descoperit ca aplicarea extractului de rozmarin a ajutat la blocarea celulelor tumorale ale pielii.

De asemenea, s-a descoperit ca extractul de rozmarin inhiba cresterea unor celule canceroase, cum ar fi celulele din carcinomul pulmonar.

Alopecia

Alopecia este o boala care provoaca caderea parului si poate fi incomoda pentru multe persoane. Cu toate acestea, rozmarinul s-a demonstrat a fi benefic in multe dintre cazuri. Intr-un studiu efectuat pe 43 de persoane cu alopecie, s-a facut urmatorul experiment: s-a masat scalpul cu uleiuri esentiale de rozmarin, cimbru, lavanda si lemn de cedru zilnic timp de sapte luni. La aproape jumatate dintre persoane a inceput sa le creasca din nou parul. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca aceste uleiuri esentiale sunt un tratament sigur si eficient pentru alopecie.

Avertismente despre rozmarin

Utilizarea medicinala a rozmarinului castiga teren zilnic in intreaga lume. Utilizarea uleiului de rozmarin poate trata durerile articulare si probleme de circulatie. Frunzele de rozmarin pot ajuta la tratarea diverselor probleme digestive.

Desi rozmarinul poate fi benefic pentru sanatatea dumneavoastra, nu este pentru toata lumea. Aceasta planta trebuie luata in cantitati mici. Evitati rozmarinul daca sunteti insarcinata, deoarece poate stimula un avort, sau daca alaptati. Pacientii cu hipertensiune trebuie sa evite de asemenea sa ia rozmarinul ca supliment.

Desi utilizarea culinara a rozmarinului este sigura, trebuie sa va consultati intotdeauna cu medicul inainte de a incerca orice suplimente sau tratamente noi. Verificati daca uleiurile de rozmarin vor interfera cu diabetul sau medicamentele pe care le luati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole asemănătoare

Ultimele articole