Beneficiile conopidei: câteva moduri în care această legumă vă ajută sănătatea

Distribuie

HealthEat Your GreensBeneficiile conopidei: câteva moduri în care această legumă vă ajută sănătatea

Conopida este una dintre cele mai sănătoase legume.

Aceasta conține 85% apă și foarte puțini carbohidrați, proteine și grăsimi, dar este bogată în vitamine, minerale, antioxidanți și alte fitochimicale.

Conopoida mai este bogată în calorii şi poate să fie consumată cu succes chiar şi atunci când alegem să ţinem dietă.

Conţine o sursă bună de carbohidraţi, proteine şi acizi graşi omega 3, iar toate acestea ajută în funcţionarea neurocognitivă sau cardiovasculară şi nu ar trebui să lipsească mai ales din meniul femeilor.

Beneficiile conopidei: câteva moduri în care această legumă vă ajută sănătatea

Pe lângă conținutul său ridicat în nutrienți, conopida este apreciată și pentru extrema sa versatilitate.

O puteți consuma crudă, în salate, în supe sau diverse alte feluri de mâncare.

O puteți condimenta sau o puteți face piure, pentru o versiune mai sănătoasă a clasicului piure de cartofi.

Beneficiile extraordinare ale conopidei:

Beneficiile conopidei: câteva moduri în care această legumă vă ajută sănătatea

Conopida sprijină funcționarea sănătoasă a creierului

Un alt compus foarte important găsit în conopidă este colina, o vitamină a grupului B cu rol important în dezvoltarea sănătoasă a creierului.

De fapt, prin consumul de colină în timpul sarcinii, se asigură dezvoltarea activității creierului la făt. Cercetătorii cred că aceasta poate îmbunătăți și funcțiile cognitive, procesul de învățare și memoria.

Conopida contribuie la sănătatea inimii

Conopida conține un compus sulfuros numit sulforafan care contribuie la reglarea tensiunii arteriale și ameliorează problemele renale.

Potrivit anumitor studii, sulforafanul este în strânsă legătură cu ADN-ul nostru, având un rol foarte important în funcționarea normală a celulelor – mai ales a celor din interiorul vaselor de sânge, cele mai predispuse la a fi distruse.

Beneficiile conopidei: câteva moduri în care această legumă vă ajută sănătatea

Conopida ajută la detoxifierea organismului

Conopida întărește capacitatea corpului de a se detoxifia în multiple moduri. Conopida conține antioxidanți care ajută la detoxifierea organismului astfel:
-în faza 1 împreună cu nutrienții care conțin sulf, importanți pentru activitățile detoxifiante ale organismului;
-în faza 2 glucozinolații din conopidă activează enzimele de detoxifiere.

Conopida este bogată în antioxidanți și fitonutrienți

Consumul de conopidă asigură organismului antioxidanți și fitonutrienți cu un rol foarte important în prevenirea multor boli.

Această legumă conține vitamina C, beta-caroten, kaempferol, quercetin, rutabion, acid cinamic și multe altele. Toți acești antioxidanți contribuie la protecția organismului împotriva radicalilor liberi.

Astfel, conopida contribuie și la încetinirea procesului de îmbătrânire și la prevenirea distrugerii țesuturilor și a organelor.

Conopida combate bolile cardiovasculare şi cerebrovasculare

Având proprietăţi anti inflamatorii, consumul de conopidă este o bună protecţie în bolile cardiovasculare sau cerebrovasculare.

De exemplu, în arterioscleroză, există inflamaţia cronică a vasului sanguin şi depunerea de lipide şi leucocite acolo, care în cele din urmă duc la scăderea diametrului lor.

Această scădere a diametrului duce la scăderea circulaţiei sângelui la organele esenţiale din corp, ca inimă (şi poate cauza infarct), creier (şi poate cauza accident vascular cerebral) şi rinichi (şi poate cauza distrugere completă a lor).

Aşadar, scăzând riscul inflamaţiei cronice, conopida poate asigura echilibrul circulaţiei sângelui în întreg organismul, şi deci o bună funcţionare a organelor.

Conopida mai conţine şi alicină, o substanţă care s-a demonstrat a fi bună în reducerea apariţiei accidentului vascular cerebral şi a bolilor de inimă.

Îngreunarea circulaţiei sângelui din cauza inflamărilor cronice au dus la o mai bună înţelegere a bolilor cardiovasculare, dar şi la găsirea mai multor variante de prevenire a lor. Iar conopida este unul din alimentele de bază pentru prevenirea unor afecţiuni grave.

Beneficiile conopidei: câteva moduri în care această legumă vă ajută sănătatea

Conopida are proprietăți antiinflamatorii

Unul dintre beneficiile extraordinare ale conopidei este faptul că aceasta conține nutrienți cu proprietăți antiinflamatorii, și anume indole-3-carbinol sau I3C, o substanță care împiedică reacțiile inflamației.

Conopida stimulează digestia

Datorită fibrelor din compoziția sa, conopida este de un real folos în procesul de digestie. În plus, conform celor de la World’s Healthiest Foods, prin consumul de conopidă contribuim la protecția stomacului.

Sulforafanul contribuie și el la procesul de inhibare a bacteriei Helicobacter pylori din stomac, împiedicând-o să se dezvolte pe pereții acestuia.

Conopida are proprietăți anticancerigene

Așa cum am spus mai sus, conopida conține sulforafan. S-a dovedit că acest compus are proprietăți care ucid celulele canceroase și blochează dezvoltarea tumorilor. Potrivit studiilor de specialitate, îndepărtarea celulelor care provoacă maladia ar putea fi secretul victoriei în această bătălie.

Alți cercetători au arătat, de exemplu, că turmericul în combinație cu conopida poate fi foarte eficient în prevenirea și tratamentul cancerului de prostată.

Rezultatele unor studii efectuate pe animale au arătat că sulforafanul poate reduce incidența și rata de creștere a tumorilor în glandele mamare.

În plus, alți compuși găsiți în conopidă, precum indole și isothiocyanate, au arătat rezultate pozitive în inhibarea procesului de dezvoltare a celulelor canceroase la stomac, vezică, sân, colon, ficat și plămâni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole asemănătoare

Ultimele articole