Beneficii dovedite ale turmericului (curcuminei)

Distribuie

HealthEat Your GreensBeneficii dovedite ale turmericului (curcuminei)

Turmericul poate fi cel mai eficient supliment nutritiv existent.

Multe studii stiintifice arată că acesta are avantaje majore pentru corp și creier.

Va prezentam lista cu cele mai importante beneficii dovedite pentru sanatate ale turmericului.

Beneficiile turmericului / curcuminei

Turmericul conține compuși bioactivi cu proprietăți medicamentoase puternice

Turmericul este condimentul care ii dă curry-ului culoarea galbenă. Acesta a fost folosit în India de mii de ani ca condiment și planta medicinala.

Recent, oamenii de știința a început să susțină ceea ce indienii au cunoscut de multă vreme – într-adevăr conține compuși cu proprietăți medicinale. Acești compuși sunt numiți curcuminoizi, dintre care cel mai important este curcumina.

Curcumina este principalul ingredient activ în turmeric. Are efecte antiinflamatorii puternice și este un antioxidant foarte puternic. Cu toate acestea, conținutul de curcumină din turmeric nu este atât de ridicat. Este de aproximativ 3% din compozitia sa.

Majoritatea studiilor efectuate pe această plantă utilizează extracte de curcumă care conțin în mare parte curcumina însăși, cu doze care depășesc de obicei 1 gram pe zi. Ar fi foarte dificil să ajungi la aceste niveluri folosind doar condimentele de curcumă din alimentele tale.

Prin urmare, dacă doriți să experimentați efectele complete, trebuie să luați un supliment care conține cantități semnificative de curcumină. Din păcate, curcumina este slab absorbită în sânge. Indicat este consumul de piper negru, care conține piperină, o substanță naturală care mărește absorbția de curcumină cu 2000%.

Cele mai bune suplimente ale curcuminei conțin piperină, crescând substanțial eficacitatea lor. Curcumina este de asemenea solubilă în grăsimi, deci poate fi o idee bună să o luați cu o masă copioasa.

 

Bine de retinut

Turmericul conține curcumina, o substanță cu puternice proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. Majoritatea studiilor au folosit extracte de curcumă care sunt standardizate sa includa cantități mari de curcumină.

Curcumina are rol inflamator

Curcumina este un compus natural anti-inflamator

Inflamarea este o etapa incredibil de importantă. Îți ajută organismul să lupte împotriva invadatorilor străini și, de asemenea, are un rol în repararea daunelor provocate.

Fără inflamație, agenții patogeni cum ar fi bacteriile ar putea prelua cu ușurință corpul tău cauzandu-ti chiar si decesul. Deși inflamația acută, pe termen scurt este benefică, poate deveni o problemă majoră atunci când devine cronică și atacă inadecvat țesuturile proprii ale corpului.

Oamenii de știință cred că inflamația cronică, joasă, joacă un rol major în aproape toate bolile cronice, occidentale. Aceasta include boala cardiacă, cancerul, sindromul metabolic, bolile Alzheimer și diferitele afecțiuni degenerative.

Prin urmare, orice lucru care poate ajuta la combaterea inflamației cronice este de o importanță potențială în prevenirea și chiar tratarea acestor boli. Curcumina este puternic antiinflamatoare. De fapt, este atât de puternic încât se potrivește cu eficacitatea unor medicamente antiinflamatorii, fără efecte secundare. Blochează NF-kB, o moleculă care se deplasează în nucleele celulelor și se transformă in gene legate de inflamație.

Se crede că NF-kB joacă un rol major în numeroase boli cronice. Curcumina este o substanță bioactivă care luptă împotriva inflamației la nivel molecular.

Bine de retinut

Inflamația cronică contribuie la numeroase boli comune occidentale. Curcumina poate suprima multe molecule despre care se știe că joacă roluri importante în inflamație.

Turmericul un bun antioxidant

Turmericul crește dramatic capacitatea antioxidantă a corpului

Deteriorările oxidative se consideră a fi unul dintre mecanismele care stau în spatele îmbătrânirii și a numeroaselor boli.

Acestea implică radicali liberi, molecule foarte reactive cu electroni neparticipați.

turmeric-remedii

Trucuri de infrumusetare folosind turmeric

Turmericul are proprietăți anti-fungice, antiseptice și anti-bacteriene, precum și proprietăți antiinflamatorii naturale, deci este ideal pentru utilizarea în îngrijire a pielii.

Radicalii liberi tind să reacționeze cu substanțe organice importante, cum ar fi acizii grași, proteinele sau ADN-ul.

Principalul motiv pentru care antioxidanții sunt atât de avantajoși este că vă protejează corpul de radicalii liberi.

Curcumina este un antioxidant puternic care poate neutraliza radicalii liberi datorită structurii sale chimice.

În plus, curcumina sporește activitatea enzimelor antioxidante proprii ale corpului.

În acest fel, curcumina oferă o lovitură de două ori împotriva radicalilor liberi. Ea le blochează direct, apoi stimulează propriul corp de apărare antioxidantă.

Bine de retinut

Curcumina are efecte antioxidante puternice. Ea neutralizează radicalii liberi pe cont propriu, dar stimulează și enzimele antioxidante ale organismului.

Beneficiile turmericului / curcuminei

Curcumina stimuleaza factorul neurotrofic derivat din creier, care imbunatateste functionarea creierului si reduce riscul de boli cerebrale

În trecut, s-a crezut că neuronii nu au putut să se divida și să se înmulțească după o copilărie timpurie.

Cu toate acestea, acum se știe că acest lucru se întâmplă.

Neuronii sunt capabili să formeze noi conexiuni, dar în anumite zone ale creierului se pot multiplica și crește și numărul acestora.

Unul dintre factorii principali ai acestui proces este factorul neurotrofic derivat din creier (BDNF), care este un tip de hormon de creștere care funcționează în creier.

Multe tulburări cerebrale comune au fost legate de scăderea nivelurilor acestui hormon, inclusiv depresia și boala Alzheimer.

Interesant, curcumina poate creste nivelul creierului din BDNF.

Făcând acest lucru, poate fi eficient în întârzierea sau chiar inversarea multor boli ale creierului și scăderi legate de vârstă ale funcției cerebrale.

De asemenea, poate îmbunătăți memoria și vă poate face mai inteligenți, ceea ce pare logic având în vedere efectele sale asupra nivelurilor BDNF. Cu toate acestea, studiile controlate la oameni sunt necesare pentru a confirma acest lucru.

Bine de retinut

Curcumina stimulează nivelurile hormonului cerebral BDNF, care sporeste creșterea neuronilor noi și luptă împotriva diferitelor procese degenerative din creier.

Beneficiile turmericului / curcuminei

Curcumina ar trebui să vă micșoreze riscul de boli de inimă

Bolile de inimă sunt cauza numărul 1 de deces în lume.

Cercetătorii le-au studiat timp de multe decenii și au învățat multe despre ce se întâmplă.

Normal, bolile cardiace sunt incredibil de complicate și diverse lucruri contribuie la aceasta.

Curcumina poate ajuta la inversarea mai multor etape ale procesului cardiac.

Poate că principalul beneficiu al curcuminei, când vine vorba de boala cardiacă, este îmbunătățirea funcției endoteliului, care este căptușeala vaselor de sânge.

Este bine cunoscut faptul că disfuncția endotelială este un factor determinant al bolilor cardiace și implică o incapacitate a endoteliului de a regla tensiunea arterială, coagularea sângelui și alți factori.

Mai multe studii sugerează că curcumina duce la îmbunătățirea funcției endoteliale. Un studiu a constatat că este la fel de eficace ca exercițiul, în timp ce un altul arată că acesta funcționează la fel de bine ca și medicamentul Atorvastatin.

In plus, curcumina reduce inflamatia si oxidarea (asa cum s-a discutat mai sus), care joaca un rol si in bolile cardiace.

Un studiu a repartizat la întâmplare 121 de persoane care au suferit o intervenție chirurgicală by-pass arterei coronare, fie cu placebo, fie cu 4 grame de curcumină pe zi, cu câteva zile înainte și după intervenția chirurgicală.

Grupul care a consumat curcumina a avut un risc de 65% mai scăzut de a suferi un atac de cord în spital.

Bine de retinut

Curcumina are efecte benefice asupra câtorva factori cunoscuți care joaca un rol important in boala cardiacă. Îmbunătățește funcția endoteliului și este un agent antiinflamator puternic și antioxidant.

Beneficiile turmericului curcuminei

Turmericul poate ajuta la prevenirea (și poate chiar la tratarea) cancerului

Cancerul este o boală teribilă, caracterizată prin creșterea necontrolată a celulelor.

Există multe forme diferite de cancer, care au în continuare mai multe lucruri în comun. Unele dintre ele par a fi afectate de suplimentele cu curcumină.

Curcumina a fost studiată ca o planta folositoare în tratamentul cancerului și s-a constatat că afectează creșterea, dezvoltarea și răspândirea cancerului la nivel molecular.

Studiile au arătat că pot contribui la eliminarea celulelor canceroase și pot reduce angiogeneza (creșterea noilor vase de sânge în tumori) și metastazarea (răspândirea cancerului).

Studiile multiple indică faptul că curcumina poate reduce creșterea celulelor canceroase în laborator și poate inhiba creșterea tumorilor la animalele testate.

Cu toate acestea, există dovezi că ar putea preveni aparitia cancerului, în special cancerul la nivelul sistemului digestiv, cum ar fi cancerul colorectal.

Într-un studiu de 30 de zile din 44 de bărbați cu leziuni la nivelul colonului, care uneori se transformă in leziuni canceroase, 4 grame de curcumină pe zi au redus numărul de leziuni cu 40%.

Poate că curcumina va fi folosită împreună cu tratamentul convențional al cancerului într-o zi. Este prea devreme pentru a spune cu certitudine, dar arată promițător și este intens studiată.

Bine de retinut

Curcumina duce la câteva modificări la nivel molecular care pot ajuta la prevenirea și chiar tratarea cancerului.

Beneficiile turmericului / curcuminei

Curcumina poate fi folositoare în prevenirea și tratarea bolii Alzheimer

Boala Alzheimer este cea mai frecventă boală neurodegenerativă din lume și o cauză principală de demență.

Din păcate, nu există încă un tratament bun pentru Alzheimer.

Prin urmare, este extrem de important să se împiedice acest lucru în primul rând.

S-ar putea să existe o veste bună la orizont, deoarece curcumina s-a dovedit a traversa bariera hemato-encefalică.

Se știe că inflamația și lezarea oxidativă joacă un rol în boala Alzheimer, iar curcumina are efecte benefice asupra ambelor.

În plus, o trăsătură cheie a bolii Alzheimer este acumularea de legături de proteine numite plăci amiloide. Studiile arată că curcumina poate ajuta la curățarea acestor plăci.

Fie curcumina poate încetini cu adevărat sau chiar inversa progresia bolii Alzheimer, în prezent acest lucru este necunoscut și trebuie să fie studiat în mod corespunzător.

Bine de retinut

Curcumina poate traversa bariera hemato-encefalică și s-a dovedit că duce la diferite îmbunătățiri în procesul patologic al bolii Alzheimer.

Beneficiile turmericului / curcuminei

Pacienții cu artrită răspund foarte bine la suplimentele de curcumină

Artrita este o problemă comună în țările occidentale.

Există mai multe tipuri diferite, dintre care majoritatea implică inflamație în articulații.

Având în vedere că curcumina este un compus puternic antiinflamator, este logic că poate ajuta cu artrita.

Mai multe studii arată că acest lucru este adevărat.

Într-un studiu efectuat la persoane cu poliartrită reumatoidă, curcumina a fost chiar mai eficace decât un medicament antiinflamator.

Multe alte studii au analizat efectele curcuminei asupra artritei și au remarcat îmbunătățiri ale diferitelor simptome.

Bine de retinut

Artrita este o afecțiune obișnuită caracterizată prin inflamație articulară. Multe studii arată că curcumina poate ajuta la tratarea simptomelor artritei și este, în unele cazuri, mai eficace decât medicamentele antiinflamatorii.

Beneficiile turmericului / curcuminei

Studiile arată că curcumina are avantaje incredibile împotriva depresiei

Curcumina a arătat unele promisiuni în tratarea depresiei.

Într-un studiu controlat, 60 de persoane cu depresie au fost puse aleator în trei grupuri.

Un grup a luat Prozac, un alt grup a luat un gram de curcumină și al treilea grup, atât Prozac, cât și curcumina.

După 6 săptămâni, curcumina a condus la îmbunătățiri similare cu cele ale Prozac-ului. Grupul care a luat atât Prozac, cât și curcumina a dus-o cel mai bine.

Conform acestui mic studiu, curcumina este la fel de eficientă ca un antidepresiv.

Depresia este, de asemenea, legată de niveluri reduse ale factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF) și de un hipocampus în scădere, o zonă a creierului cu rol în învățare și memorie.

Curcumina sporește nivelurile BDNF, putând inversa unele dintre aceste modificări.

Există, de asemenea, unele dovezi că curcumina poate stimula neurotransmițătorii creierului: serotonina și dopamina.

Bine de retinut

Un studiu efectuat la 60 de persoane cu depresie a arătat că curcumina a fost la fel de eficace ca și Prozac în ameliorarea simptomelor afecțiunii.

Beneficiile turmericului / curcuminei

Curcumina poate ajuta la întârzierea îmbătrânirii și lupta împotriva bolilor cronice legate de vârstă

Dacă curcumina chiar poate ajuta într-adevăr să prevină bolile de inimă, cancerul și Alzheimer, ar avea beneficii evidente pentru longevitate.

Din acest motiv, curcumina a devenit foarte populară ca supliment anti-îmbătrânire.

Dar având în vedere că se consideră că oxidarea și inflamația joacă un rol în procesul de îmbătrânire, curcumina poate avea efecte care depășesc doar prevenirea bolilor.

Bine de retinut

Datorită numeroaselor sale efecte pozitive asupra sănătății, cum ar fi potențialul de prevenire a bolilor cardiace, Alzheimer și cancer, curcumina poate ajuta si la longevitate.

Nota de final

Turmericul și, în special cel mai activ compus, curcumina, au multe beneficii științifice dovedite pentru sănătate, cum ar fi potențialul de prevenire a bolilor de inimă, a bolii Alzheimer și a cancerului.

Este un antiinflamator puternic și antioxidant și poate, de asemenea, ajuta la ameliorarea simptomelor de depresie și artrită.

Se recomandă găsirea unui produs cu BioPerina (denumirea comercială a piperinei), substanță care mărește absorbția de curcumină cu 2.000%.

Fără această substanță, majoritatea produselor cu curcumina doar trec prin tractul digestiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole asemănătoare

Ultimele articole