Ajunul lui Mos Nicolae

Distribuie

Free TimeBooksAjunul lui Mos Nicolae

Sfantul Nicolae

In fiecare an in data de 6 Decembrie Biserica Crestin-Ortodoxa il sarbatoreste pe Sfantul Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, cinstit de toată creştinătatea, pentru că este Ffântul Iubirii.

De origine din Mira Lichia, Nicolae a fost un om cu o bogata cultură teologică, o autoritate în domeniu şi un om de o simplitate si bunatate iesite din comun, fiind adesea pomenit alaturi de apostoli. Desi provenea dintr-o familie bogata, dupa moartea parintilor sai, Nicolae prefera sa renunte la averea mostenita si sa o imparta saracilor.

Datorita purtarii sale alese, a vietii duhovnicesti intense, a bunatatii si a sufletului sau nobil, Dumnezeu il inzestreaza cu harul infaptuirii de minuni.

Ocrotitorul copiilor

Ciubotica

Sfantul Nicolae este considerat protectorul marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemaritate, al celor acuzati pe nedrept, dar in primul rand el este ocrotitorul copiilor saraci. Sunt multe legende in care este mentionat ca si aparator al copiilor si protector al tinerilor aflati in nevoi.

In seara de 5 spre 6 decembrie copilasii isi lustruiesc ghetutele pentru ca Mos Nicolae sa treaca pe la ei si sa lase cadouri in ele. Conform legendei, Mos Nicolae vine calare pe un cal alb si lasa daruri pentru copiii cuminti si nevoiasi, ajuta vaduvele si orfanii, salveaza corabiile de la inec si protejeaza soldatii in razboi.

Copilasii care nu au fost cuminti si ascultatori pe langa daruri primesc in ghetute de la Mos Nicolae cate o nuielusa ca sa le aminteasca ca trebuie sa asculte de parinti si de bunici.

Catedrala Sfantul Nicolae din Bari

Catedrala Sfantul Nicolae Italia

Moastele Sfantului Nicolae sunt adapostite in Catedrala Sfantului Nicolae (Basilica di San Nicola) din Bari, Italia.  Catedrala Sfantul Nicolae este o biserica sudica a Italiei, ce pastreaza o importanta deosebita pentru Europa si lumea crestina. Aceasta este un important centru de pelerinaj atat pentru italieni cat si pentru crestinii ortodocsi din estul Europei.

O parte din mâna dreaptă a Sfântului Nicolae se află în Biserica „Sfântul Gheorghe“ Nou din Bucureşti, aflată la Kilometrul 0.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole asemănătoare

Ultimele articole