Este tentant sa te uiti prin geanta prietenei tale si sa ii descoperi gusturile in materie de cosmetice.
”Rujul Nude rozaliu” poate iti va face cu ochiul si sigur te va lasa sa il incerci. Insa ceea ce nu stim sau poate nu vrem sa recunastem este faptul ca, unele produse pe care le folosim, trebuie folosite numai si numai de noi!
Chiar daca pe prietena ta o cunosti cel mai bine si nu are leziuni vizibile, in cazul in care iti folseste rujul, sau tu pe al ei, virusul herpes poate fi ”transportat” cu usurinta.
Intocmai, este bine de stiut si de evitat aceste obiceiuri pentru a reduce riscul de a transmite tipurile de virusi si de bacterii care pot fi trasferate de la produsele cosmetice.
Evitati sa impartiti produsele:
Cele care sunt in borcanele:
- daca trebuie sa va infingeti degetele intr-un demachiant de zi sau de noapte, in cremele pentru ochi, in fondul de ten precum si balsamul de buze, este bine sa va spalati pe maini inainte de a le utiliza! Este important ca aceste produse sa le pastrezi doar pentru tine, pentru uzul ”personal”. Nu cred ca doriti pori vizibili si alte pete pe fata, de la cremele pe care le folositi, si asta se poate intampla pentru ca organismul absoarbe 60% din tot ceea ce este aplicat pe piele, Iar bacteriile persista pe orice suprafata, pe orice produs!
Mascara:
- rimelul tau preferat adaposteste bacterii si virusi, care sunt usor transmisibili, cu ar fi ”conjunctivita”. Din moment ce ochii tai nu sunt atat de rezistenti precum pielea si nu au tot atatea straturi de protectie, sunt predispusi la infectii si asta se observa cand incep ochii sa se inroseasca. De fiecare data cand trageti bagheta afara si o impingeti inapoi, capul sageata al periutei impinge aerul intr-o baza intunecata, unde are loc hranirea bacteriilor aerobe care pot supravietui intr-o zona oxigenata! Practic, singura modalitate de a evita toate acestea este de a practica metoda artistilor de make-up. Nu folositi periuta de la rimel ci cumparati baghete de unica folosinta pentru aplicarea rimelului.
Pudra:
- pulberile uscate nu detin baterii in modul in care formulele umede o fac, dar asta nu inseamna ca acestea nu pot fi transferate de la o persoana la alta, mai ales daca altcineva va foloseste buretelul si isi atinge zonele din jurul gurii sau a ochilor. Singura modalitate sigura de a-ti lasa prietena sa iti foloseasca pudra in cazurile de urgenta este sa ii pulverizezi pudra cu ajutorul unui spray pe baza de alcool. Cu siguranta o va ajuta si fruntea nu ii va stralucii de la fondul de ten.
Rujul sau balsamul de buze:
- aceste produse sunt pretentioase si le poti imparti numai in cazul in care porti in poseta un spray cu alcool pentru a le steriliza. Un procent mare de persoane au activ virusul HSV-1 (herpes) si nu este necesar ca sistemul nostru sa dea semne exterioare. Acest lucru este denumit ”purtator asimptomatic”, in cazul in care virusul este activ dar nu prezinta nici un simptom, totul se bazeaza pe imunitate. In cazul unui soc sau stres, se poate cauza eruptia acestui virus care va deveni vizibil. De aceea este bine sa va utilizati doar produsele proprii pentru buze.
Luciul de buze:
- si iar ne confruntam cu probleme impingerii aerului inapoi in baza luciului, de fiecare data cand il aplicati si aici se formeaza un camp umed si intunecos, de data aceasta si rasinos- locul perfect pentru supravietuirea si hranirea bacteriilor. Daca sunt doar virusii si bacteriile tale este un lucru cat de cat ok, doar pana ce introduceti bacterii ale altor persoane, iar atunci virusul HFS-1 se poate raspandi mai repede decat o raceala comuna.
Cremele :
- natura acestor tipuri de formule pot capta si purta bacterii doar deschizandu-le si expunandu-le la aerul din jur. Cel mai indicat este sa folosesti crema doar tu, fara a o imparti cu prietenele tale, mai ales cand aceasta este aplicata cu degetele.
Pensulele de machiaj:
- in timp ce acneea este o afectiune a pielii interne, te poti contamina cu aceasta prin utilizarea pensulelor alcuiva si iti poti incrucisa bacteriille ”contaminate”. O modalitate buna de steriliza pensulele este sa le pulverizezi cu alcool spray, pentru a ucide bacteriile. Asta dupa ce le-ai spalat. Sau mai bine folosesti propria ta pensula de machiaj. Cea mai buna varianta este sa le samponati saptamanal si sa le conditionati pentru ca acestea sa fie sterile o perioada cat mai lunga de timp.
Periuta de dinti:
- este una dintre cele mai importante ustensile/produse. Gura noastra este plina de bacterii- bune si rele. Cele rele sunt bacterii anaerobe, care sunt responsabile pentru compusii urat mirositori, sulfi volatili, ma ales atunci cand uitati sa va spalati pe dinti sau care sporesc in cazul unor infectii. Este important sa ne spalam pe dinti regulat si chiar dupa mese, daca sunteti sensibili si predispusi la carii. Niciodata sa nu lasati sau sa va spalati cu periuta altei persoane. In cazul in care doi parteneri se gandesc sa imparta aceeasi periuta electrica- se pot folosi capuri diferite, pentru bacterii diferite.
Periile pentru curatarea faciala:
- aceste dispozitive sunt de categoria intima in produsele de ingrijire personala, este cu un motiv bine intemeiat si nu sunt menite sa fie impartite. Gandeste-te la toata murdaria, uleiuri, celulele moarte ale pielii si bacteriile ce le cureti zi de zi. Nu cred ca doresti aceste ”categorii de murdarie” pe pielea ta. In cazul in care in casa sunt persoane care nu intreaba inainte sa puna mana pe anumite lucruri, este bine sa ai o periuta de rezerva!
Briciul/lamele/aparatul de ras:
- chiar daca este din otel oxidabil, poate transporta bacterii si mult mai multe, deoarece este posibil sa ramana si urme de sange de la colegul/colega. In acest fel se pot transfera verucile sau herpesul genital. Nu folositi aparatul de ras al altor persoane. In cel mai rau caz, din cauza lichidelor precum sangele, care poate ramane pe lama, dupa clatire, te va face vulnerabil in fata infectiilor precum stafilococii, hepatita sau virusurile transmisibile prin sange.
Ce putem imparti cu alte persoane!
Orice produs care este dotat cu o pompita, de la parfumuri, la produse de par, fond de ten si lotiuni. In aceste cazuri nu sunt riscuri de contaminare pentru ca pompitele sau produsele in care nu iti bagi degetele, nu vin in contact direct cu bacteriile si virusurile care sunt transmisibile.