NR PORTII, 4 / DURATA , 80 MIN / DIFICULTATE MEDIE
INGREDIENTE:
- 1 kg pulpa de vitel
- Ierburi de Provence
- 2 linguri de unt
- 3 linguri de ulei
- Sare
- Sfoara subtire sau ata de cusut
SOSUL DE MENTA:
- 200g iaurt
- 5 linguri de maioneza
- 1 legatura de patrunjel
- Menta dupa gust
- Sare
MOD DE PREPARARE
Se lasa untul la inmuiat si se amesteca cu ierburile de Provence si sare dupa gust! Intinde pulpa pe tocator cat poti de bine si unge-o cu untul cu ierburi.
Ruleaza carnea si fixeaz-o cu sfoara. Aseaza carnea intr-o tava unsa cu ulei si da-o la cuptotul incins , la foc potrivit. Intoarce-o de cateva ori si adauga 3-4 linguri cu apa fierbinte , ca sa nu se prinda.
Cand friptura e gata , scoate-o si las-o sa se raceasca putin! Scoate sfoara treptat, pe masura ce feliezi!
Sosul de menta!
Amesteca iaurtul cu maioneza , toaca marun patrunjelul si menta , pune-le peste iaurt si drege cu sare dupa gust!
Serveste friptura cu salata verde, rosii, cartofi in coaja sau piure si sos de menta!
SFAT: Scoate carnea din frigider cu cel putin o ora inainte sa o gatesti, ca sa ajunga la temperatura camerei.
Friptura va fi mult mai frageda daca se rumeneste la o tempertura potrivita, decat daca se prepara rapid intr-un cuptor incins .
Cand e gata, las-o sa se odihneasca la cald 5-10 minute (ca sucul sa se distribuie uniform si fibrele sa se destinda). Astfel friptura va fi suculenta si frageda.