Colin Firth în filmul The King’s Speech
Vorbitul în fața publicului stârnește întotdeauna emoții. Oricui. Nu există vorbitor care să nu simtă cel puțin un fior prin șira spinării atunci când își planifică un discurs sau când stă să-l înceapă, indiferent de cât de multă experiență ar deține.
De cele mai multe ori, vorbitorii începători sau cei cu mai puțină experiență trăiesc mai multe emoții și frici nu tocmai constructive, atunci când vine vorba de pregătirea discursului. Nu vorbim neapărat despre o fobie, ci mai degrabă despre o îngrijorare generată de o avalanșă de emoții, firești și oarecum îndreptățite. Și dacă aceste frici pot fi combătute prin aplicarea unor tehnici speciale și o groază de lucru cu sine, riscul sau mai bine zis provocarea cea mai mare rămâne mereu publicul. Publicul, poate fi foarte diferit, straniu, cuminte, cald, indiferent sau în orice alt mod. Succesul unui orator constă în nivelul de asimilare a mesajului de către audiență, deci scopul principal al vorbitorului, pe lângă transmiterea mesajului, va fi captarea ascultătorilor.
Și așa cum un public penetrabil și activ va fi doar un public relaxat, îți vom prezenta mai jos 3 dintre cele mai utilizate trucuri în acest sens:
Comite intenționat câteva greșeli
Este un truc recomandat de mulți oratori și traineri și se referă la greșelile de exprimare făcute cu stil, adică care să amuze publicul, dar totodată să-l pregătească psihologic pentru fazele în care chiar vor apărea unele greșeli în prezentare. Scopul greșelilor este de a obține controlul asupra publicului. Dacă îi poți face să râdă și să devină interactivi, prezentarea ta va fi una pe care și-o vor aminti cu siguranță. Și-ți va oferi și ție mai mult curaj.
Improvizează și experimentează
Acest truc este unul dintre cele mai importante, dacă-ți reușește. În ce constă? E simplu: trebuie doar să găsești noi moduri de a oferi cea mai bună prezentare. Experimentează glume și bancuri noi, plimbă-te printre oameni, importă rețete în discurs, apelează la sugestii de genul cum scapi de cearcăne, cum poți citi 3 cărți pe săptămână etc. După ce vei vedea comportamentul oamenilor în funcție de gesturile tale, vei observa că vorbitul în public nu e chiar atât de rău.
Vorbește despre tine în pilde
Povestind întâmplări în care ai fost protagonist vei reuși să captezi și să relaxezi publicul. Acest lucru trebuie să se întâmple în momentele potrivite și să nu răpească foarte mult timp. Cert este că dacă vei reuși să le vorbești, în câteva secvențe, ca unor prieteni, atunci cea mai relevantă experiență pentru public pe tot parcursul discursului poate deveni povestea întâmplărilor trăite de tine și asta e minunat!