15 lucruri pe care nu le stiai despre unghii

Distribuie

LifestyleManicure15 lucruri pe care nu le stiai despre unghii

manichiura-colorata

15.  Unghia umana creste in medie de 3,5 mm pe luna.

Sa intelegem cum cresc unghiile ar fi greu, dar ipotetic, cei care studiaza aceste lucruri, au aflat ca unghiile de la maini cresc mai repede decat cele de la picioare. Daca unghiile de la mana cresc cu putin peste o zecime de cm, unghiile de la picioare cresc cate 1,6 mm pe luna.

14. Petele albe de pe unghiile tale nu indica o deficienta de calciu.

Deficitul de calciu care cauzeaza pete albe pe unghii este cel mai frecvent mit, urmat de deficit de zinc. Adevarul este ca petele albe sunt comune si inofensive, si nu indica deloc lipsa vitaminelor din corp. Cel mai probabil sunt semne ale traumatismelor anterioare ale placii unghiilor, sau ale matricii.

13. Unghiile sunt facute din aceleasi „materiale” ca si parul.

keratina-par-unghii

Si unghiile si parul sunt alcatuite din keratina, dar aranjate intr-un mod diferit. Asta inseamna ca alimentele care sunt bune pentru par, sunt bune si pentru unghii. O dieta variata, bogata in vitamine, fructe antioxidante si legume, proteine si minerale, este esentiala pentru sanatatea atat a parului cat si a unghiilor. Keratina este o proteina, iar uleiurile si grasimile sanatoase sunt de asemenea, necesare pentru a mentine pielea, parul si unghiile hidratate si puternice.

12. Unghiile barbatilor cresc mai repede decat unghiile femeilor.

Singura exceptie este atunci cand femeia este insarcinata.

11. Unghiile sunt acel ceva ce separa primatele de mamifere.

In timp ce majoritatea mamiferelor au ghiare care le ajuta cu sarcinile zilnice, unghiile sunt acel ceva care distinge primatele- inclusiv omul, de restul grupului.

„Oamenii de stiinta suspecteaza ca primatele si-au pierdut ghearele si si-au modelat varful degetelor pentru a ajuta la locomotie”

10. Roaderea unghiilor se numeste onicofagie.

Este un obicei -obisnuit- o categorie care include si alte comportamente cum ar fi rasucirea parului, scrasnirea din dinti si jupirea pielii. Aproximativ jumatate dintre copiii cu varste intre 10 si 18 ani isi rod unghiile. Majoritatea oamenilor se opresc singuri din aceasta obisnuinta, pana la varsta de 30 de ani. Roaderea unghiilor este inofensiva, dar exista si riscuri pentru sanatate care includ infectiile cutanate agravante. Aceasta obisnuinta, spun specialistii, ajunge sa fie catalogata ca o tulburare-compulsiva.

9. Trebuie sa iti lasi unghiile sa respire intre „manichiuri”

unghii

Pentru a-ti mentine unghiile sanatoase, trebuie sa stiti ca este bine sa faceti cate o pauza de la o manichiura, indiferent daca este cu gel sau doar cu lac. Credeti sau nu, ace lucru dificil ce se afla pe varful degetelor noastre, este un tesut viu, si oxigenul trebuie sa il penetreze prin acea placa numita unghie, sa ajunga la radacina. Cand unghia nu poate respira, ii este dificil sa poata lupta cu negii sau ciupercile ce pot aparea.

8. Ughiile sunt o fereastra pentru intregul corp.

Un dermatolog experimentat si bine instruit, iti poate spune problemele de sanatate doar examinandu-ti unghiile. Exista un munte de boli ce pot fi descoprite prin examinarea unghiilor si a varfurilor degetelor. Daca va apare ceva anormal pe unghii sau pe cuticule, unghiile vi se ingalbenesc, se invinetesc, sau orice altceva care devine suspicios, viziteaza un dermatolog pentru a putea afla la ce boli poti fi expus.

7. Unghiile cresc mai repede vara decat iarna.

Diferetele majore care se gasesc intre aceste doua anotimpuri, afecteaza cresterea unghiilor.

6. Aproximativ 10% din conditiile dermatologice sunt legate de unghii.

Aproximativ jumatate din tulburarile unghiilor sunt cauzate de infectii fungice. Alte afectiuni frecvente pot fi: petele albe, liniile verticale, infectii bacteriene si unghii incarnate. Persoanele in varsta tind sa aiba mai multe probleme cu unghiile decat persoanele mai tinere.

5. Stresul poate avea impact chiar si asupra unghiilor

Stim ca stresul poate provoca caderea parului si afecteaza corpul uman in diferite moduri. Este la fel de evident ca strsul poate inhiba cresterea unghiilor. Trebuie gasite modalitati prin care sa ne eliberam stresul pentru a duce un stil de viata cat mai sanatos.

4. De ce nu suportam zgomotul unghiilor facut pe o tabla de scris?

Unghii-creta-tabla

Conform unor studii din 2011, nu suportam zgomotul facut de unghii pe tabla de scris, deoarece acesta atinge o frecventa care este amplificata in mod natural de canalele urechilor noastre. Problema este psihologica: o parte din participanti au fost instiintati ca acest zgomot face parte dintr-o compozitie muzicala, atunci acest zgomot a fost tolerat mai bine.

3. Cuticulele au rolul lor.

Multi experti recomanda sa nu eliminati cuticulele in scopuri estetice. Aceasta are rolul de a sigila umezeala si germenii din mediu extern, ce pot intra in corp prin simplu fapt ca cuticula este eliminata. Trebuie tratata usor si lasata acolo unde ii este menirea.

2. Duritatea unghiilor este o problema ce o intampinam cu totii.

Nu se pot spune multe lucruri cu privire la forma unghiilor, sau cat de repede acestea cresc, dar unghiile care se rup in permanenta sau care se exfoliaza, pot semnala ca sunt uscate. Spalarea mainilor, spalatul vaselor, curatarea casei, lucrul cu hartie, manichiura obisnuita, folosirea produselor de igiena si curatare, toate acestea contribuie la uscarea unghiilor. Regulat atat mainile cat si unghiile trebuie hidratate. Foloseste crema zilnic.

1. Unghiile tale au nevoie de sange sa supravietuiasca.

Te-ai intrebat vreodata de ce unghia ta cade dupa un accident? Iata explicatia: Radacina unghiei si chiar placa pe care noi o vedem, are nevoie de fluxul sanguin, oxigenare si substante nutritive sa poata respira si sa creasca in mod normal. Atunci cand iti prinzi unghia intr-o usa, practic o lovesti si se intrerupe conexiunile microscopice delicate care frunizeaza nutritia, atunci unghia nu mai primeste suficienta hrana si nici oxigen pentru a avea putere sa isi revina. Poate sa cada complet, iar dupa un timp unghia creste din nou, perfect sanatoasa. Matreicea si unghia este acum refacuta. Daca dauna este facuta la radacina unghiei sub cuticula, atunci poti ramane cu o cicatrice definitiva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole asemănătoare

Ultimele articole