La controale oftalmologice regulate, in special pe fondul unor factori de risc cunoscuti si conditii preexistente, se pot descoperi din timp modificarile oculare si progresul lor poate fi incetinit.
Nutrienti pentru vedere puternica
In ce masura este benefic aportul regulat de fructe si legume, nu este inca foarte clar, dar cel mai probabil, acest beneficiu exista cel putin pentru unele dintre bolile oculare.
Influenta pozitiva a consumului de fructe si legume impotriva degenerarii maculare este considerata o certitudine in lumea medicala.
Numeroase studii au demonstrat ca substantele carotenoide, in special luteinna si zeexantina, dar si vitamina A protejeaza macula, zona cu cea mai clara viziune a retinei. Aceste substante se gasesc, in principal, in legume cu frunze verzi cum ar fi guliile, panacul dar si morcovii.
In plus, exista si alti antioxidanti, cum ar fi vitaminele C si E si zincul, care reduc riscul de a dezvolta degenerescenta maculara. Aportul regulat de fructe si legume are efecte benefice si impotriva opacizarii cristalinului (cataracta).
Pe langa produsele alimentare deja amintite, se recomanda si frcte citrice, uleiuri vegetale presate la rece, nuci, cereale integrale, carnea de pasare ecologica si produse lactate bio.
Cercetatorii nu au cazut inca de acord cu privire la efectele suplimentelor de vitamine si minerale. Pe baza cunostintelor actuale, consumul de fructe si legume nu pare sa aibe nici o influenta pozitiva impotriva aparitiei glaucomului.
Glaucomul este o afectiune a ochiului caracterizată printr-o creştere a presiunii intraoculare cu afectare a capului nervului optic şi cu deprecierea câmpului vizual (poate evolua spre orbire).
Tulburari de vedere
Problemele de vedere au cauze foarte diferite. Legumele si fructele par sa influenteze pozitiv unele dintre aceste boli. Cea mai frecventa cauza de orbire este dupa cum am mentionat mai sus, degenerarea maculara – conditionata semnificativ de varta.