RULADA CU PORTOCALE
- NR PORTII: 8
- PREGATIRE: 30 min
- COACERE: 30 min
- DIFICULTATE: medie
INGREDIENTE PT BLAT:
- 5 oua
- 5 linguri de zahar
- 5 linguri de faina
- 1 esenta de portocale
- coaja de la o portocala
PENTRU UMPLUTURA:
- 250 ml frisca lichida
- 1 plic budinca de vanilie
- 1 esenta de vanilie
- 2 portocale
PENTRU DÉCOR:
- 4 linguri nuca de cocos
- coaja de portocala rasa
- 4 felii de portocala
- Bombonele decorative
Cum se prepara:
Se prepara albusurile de galbenusuri si se bat spuma, se adauga zaharul si se bate in continuare. Se pun galbenusurile unul cate unul, esenta, coaja de portocala si faina care incorporeaza cu o lingura de lemn de jos in sus. Se toarna compozitia intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si sa da la cuptor circa 30 de minute la foc potrivit. (Se verifica in functie de cuptorul fiecareia)
Se prepara budinca conform instructiunilor de pe ambalaj si sa da la racit. Frisca se bate bine si se da frigider pentru 30 de minute. Cand budinca este racita bine se amesteca cu frisca si cu esenta de vanilie. Se opresc cateva linguri pt a imbraca rulada . Feliile de portocala se curata bine de pielita.
Se uda un prosop de bucatarie si se aseaza blatul , se intinde crema , se pun feliile de portocala si se ruleaza. Se imbraca rulada cu crema, se presara cu nuca de cocos , cu coaja de portocala, cu bombonele decorative si se pun felii de portocala. Se lasa la rece pana la servire.
RULADA CU CIOCOLATA
- PREGATIRE: 30 min
- COACERE: 30 min
- DIFICULTATE: mica
INGREDIENTE PT BLAT:
- 5 oua
- 5 linguri de zahar
- 2 linguri de cacao
- 3 linguri de faina
- 1 esenta de rom
- 1 praf de sare
PENTRU CREMA
- 200 g unt
- 200 g zahar pudra
- 100 g ciocolata menaj
- 2 linguri ulei
- 1 esenta de rom
CUM SE PREPARA:
Se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma cu praful de sare, esenta de rom si zaharul. Se pun galbenusurile pe rand, se adauga cacaua si faina , amestecand usor. Se toarna compozitia intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si sa da la foc potrivit timp de 30 de minute.
Untul se freaca spuma cu zaharul si esenta de rom. Ciocolata se topeste cu uleiul pe baie de aburi si se lasa sa se raceasca. Cand este aproape rece se amesteca cu untul si se omogenizeaza foarte bine.
Se aseaza blatul pe un prosop umed se intinde crema si se ruleaza. Se lasa la rece vreo 2 ore , dupa care se orneaza cu aschii de ciocolata si gramajoase de gem.
RULADA CU NUCA
- PREGATIRE: 40 min
- COACERE: 15 min
- DIFICULTATE: mica
INGREDIENTE ALUAT:
- 4 oua
- 150 g zahar
- 50 g amidon alimentar
- 2 linguri nuca macinata
- 50 g faina
- 3 linguri apa fierbinte
- 1 praf de copt
PENTRU UMPLUTURA:
- 200 g nuci macinate
- 150 ml lapte dulce
- 100 g zahar pudra
- 100 g unt
- 3 linguri cacao
PENTRU GLAZURA:
- 100 g ciocolata neagra
- 1 lingura de unt
Cum se prepara:
Se mixeaza toate ingredientele pentru aluat pana se obtine o compozitie omogena. Se toarna compozitia intr-o tava dreptulghiulara unsa cu putin unt si tapetata cu hartie de copt si se coace circa 10-15 minute la foc potrivit. Se scoate blatul copt pe un prosop umed si se ruleaza cu tot cu folia de copt. Se lasa sa se raceasca.
Intre timp se fierba laptele cu zaharul, cacaua si nuca macinata pana se ingroasa. Se ia de pe foc si dupa ce se racoreste se amesteca cu untul.
Se intinde cu grija foaia de rulada si se indeparteaza folia de copt. Se intinde deasupra crema de nuci si se ruleaza la loc. Separat se topeste ciocolata in baie de aburi si se freaca cu untul si se toarna calda peste rulada.
Se lasa la rece 2-3 ore ca sa se intareasca glazura si poi se taie felii.