Ca orice lucru de pe pământul acesta, soarele are partea lui de argumente pro și contra.
Îți oferă vitamina D, dar, în același timp, poate provoca arsuri solare sau cancer de piele, așa se zice. De aceea, crema de protecție solară este o necesitate, indiferent de nuanța pielii tale.
Deși, există mai multe de știut despre crema de protecție solară, în afară de capacitatea sa de a vă proteja pielea de soare, cum ar fi ce tip de protecție solară ar trebui să folosească persoanele cu piele sensibilă și cum să preveniți devenirea într-un turn alb atunci când se aplică protecție solară.
Așadar, pregătește-te pentru că iată 25 de fapte despre protecție solară care îți vor salva pielea!
- Diferența dintre protecție solară chimică și cea fizică este că prima are ingrediente care absorb razele UV înainte ca acestea să pătrundă în piele. Acesta din urmă, pe de altă parte, reflectă razele ultraviolete (UV) departe de pielea ta.
- Persoanele cu piele sensibilă ar trebui să folosească creme de protecție solară minerale. Acestea conțin fie oxid de zinc, fie dioxid de titan, deoarece cele chimice pot declanșa iritația pielii.
- O etichetă cu „spectru larg” indică faptul că crema de protecție solară pe care o cumpărați poate bloca atât radiațiile UVA, cât și UVB.
- Aplicarea suficientă a protecției solare este vitală pentru o protecție solară. Neaplicarea suficientă a protecției solare poate cauza un factor de protecție solară (SPF) mai scăzut.
- Razele UVB sunt tipul de raze UV responsabile de arsurile solare. Dermatologii sugerează în general să cumpărați protecție solară cu un SPF de 30, deoarece vă protejează pielea de 97% din razele UVB ale soarelui.
- Se crede că cremele de protecție solară blochează lumina UVB a soarelui (care provoacă producția de vitamina D). Însă numeroase studii au concluzionat că utilizarea lor nu va duce la o deficiență de vitamina D.
- Odată ce crema solară expiră, este efectiv doar o cremă hidratantă, deoarece nu mai are protecție UV. Cu alte cuvinte, utilizarea de protecție solară expirată poate duce în continuare la arsuri solare sau cancer de piele.
- Franz Geiter, inventatorul cremei solare, a creat-o în 1938, după ce s-a ars de soare în timp ce urca un munte de la granița cu Elveția și Austria.
- Una dintre zonele frecvent ratate pentru aplicarea cremei solare sunt buzele. Puteți proteja această parte a feței de soare folosind un balsam de buze sau un ruj cu un SPF de cel puțin 15.
- Nu este suficient să te bazezi doar pe protecție solară pentru a te proteja de efectele nocive ale soarelui. Dermatologii recomandă, de asemenea, purtarea îmbrăcămintei de protecție solară și evitarea expunerii directe la soare în timpul orelor de vârf UV (10:00 – 16:00).
- Ar trebui să purtați în continuare protecție solară chiar dacă sunteți în casă, deoarece razele UV pot trece prin geamul ferestrei .
- Chiar dacă afară nu este însorit, totuși trebuie să purtați protecție solară, deoarece 80% din razele UV ale soarelui vă pot afecta pielea în zilele înnorate.
- Cremele de protecție solară uleioase pot bloca porii, provocând erupții de acnee. Puteți preveni acest lucru verificând dacă o protecție solară conține ingrediente non-comedogenice, cum ar fi oxidul de zinc și dioxidul de titan.
- Indiferent dacă folosești o protecție solară fizică sau chimică, trebuie să o aplici cu aproximativ 20-30 de minute înainte de a ieși afară. Trebuie, pentru a-i lăsa timp să se usuce și să fie eficientă.
- Avobenzona este unul dintre motivele pentru care majoritatea cremelor solare vă irită ochii. Este un ingredient adăugat cremei solare care transformă razele UV în căldură, care este mai puțin dăunătoare pielii.
- Cremele de protecție solară care conțin retinol nu numai că îți protejează pielea de razele UV ale soarelui, dar previn și ridurile datorită efectelor anti-îmbătrânire ale retinolului.
- Puteți încă să vă bronzați după aplicarea protecției solare, deoarece nu vă protejează complet pielea de razele UV.
- Există un termen numit „regula paharului” atunci când se aplică protecție solară. Acesta afirmă că cantitatea de protecție solară pe care o puneți pe piele ar trebui să fie echivalentă cu un pahar plin sau aproximativ o uncie (29,6 mililitri).
- Crema de protecție solară ar trebui, în general, să fie reaplicată la fiecare două ore, deoarece dispare și devine mai puțin eficientă pe măsură ce trece timpul.
- Multe creme de protecție solară sunt rezistente la transpirație și la apă, deoarece transpirația sau înotul pot uza straturile protectoare ale cremelor de protecție solară, făcându-le mai puțin eficiente. Așa că nu uitați, când ajungeți la plajă , aplicați din nou cremă de protecție solară dacă transpirați sau după ce înot – chiar dacă este rezistentă la apă!
- Poate fi necesar să aplicați protecție solară sub haine, deoarece unele haine, cum ar fi bumbacul și inul, au un factor de protecție împotriva radiațiilor ultraviolete (UPF) slab. Câteva exemple de țesături care nu permit cu ușurință să treacă radiațiile UV prin ele sunt poliesterul și lâna.
- Există mai puține șanse de a obține o tentă albă pe piele dacă optați pentru protecție solară chimică – un turn alb este un reziduu alb pe care îl vedeți de obicei după aplicarea cremelor solare minerale. Dar dacă folosești unul, atingând sau mângâind cu cremă de protecție solară pe față și lăsând-o să se așeze un timp, tonul alb este mai puțin vizibil.
- Purtarea de protecție solară nu este recomandată copiilor sub șase luni, deoarece este mai bine să-i faceți să evite cu totul expunerea la soare. Acest lucru se datorează faptului că pielea lor este încă prea sensibilă în această etapă de dezvoltare.
- Când utilizați spray de protecție solară, ar trebui să o pulverizați pe mâini, mai degrabă decât direct pe față, pentru a preveni iritarea ochilor și plămânilor – puteți inhala accidental crema de protecție solară dacă o pulverizați pe față.
- Protecția solară chimică trebuie aplicată înaintea cremei hidratante, deoarece pielea trebuie să o absoarbă mai întâi pentru a fi eficientă. Cu toate acestea, dacă utilizați o protecție solară fizică, trebuie să o puneți după hidratare, deoarece trebuie să stea deasupra pielii pentru a obține protecție solară.
Și acum știi că simpla folosire a protecției solare nu este suficientă pentru a-ți proteja pielea de efectele nocive ale soarelui.
De asemenea, trebuie să fiți conștienți de cantitatea de protecție solară de care aveți nevoie, cum să o aplicați corect și când să o aplicați din nou.
Să te bazezi doar pe protecție solară pentru protecția solară este ca și cum ai crede că trebuie doar să faci mișcare pentru a trăi un stil de viață sănătos. Așadar, asigurați-vă că urmați aceste sfaturi despre cum să vă protejați pielea de soare.
Acum, cine e pregătit pentru plajă?