16 lucruri pe care unghiile tale le pot spune despre sanatatea ta

Distribuie

LifestyleManicure16 lucruri pe care unghiile tale le pot spune despre sanatatea ta

Uite cum se poate ca culoarea, textura si alte caracteristici ale unghiilor tale pot reflecta problemele dumneavoastra interne de sanatate.

Culoarea unghiilor

culoarea-unghiilor

  1. În majoritatea cazurilor, unghiile galbene indică o infecție fungică. Dacă nu este tratată la timp, această afecțiune se poate agrava și unghiile pot obține chiar și o nuanță verzui și devin fărâmițate. Alte cauze posibile ale culorii galbene includ îmbătrânirea, problemele pulmonare cauzate de fumat și utilizarea frecventă a unghiilor acrilice de calitate inferioară.
  2. Unghiile albe cu o bandă de roz la partea superioară pot fi un semn de insuficiență cardiacă congestivă, insuficiență renală, diabet și unele afecțiuni hepatice, cum ar fi hepatita sau ciroza. Uneori, unghiile albe pot fi cauzate de îmbătrânire.
  3. Dacă unghiile sunt extrem de palide, probabil aveți o deficiență nutrițională sau o problemă de circulație care împiedică sângele să ajungă la vârful degetelor. În cazuri severe, aceasta poate duce chiar la anemie sau la un deficit de fier în sângele dumneavoastră.
  4. Unghiile roșii pot indica faptul că aveți boli de inimă. Dacă roșeața se extinde pe laturile unghiilor și cuticulei, acest lucru ar putea fi un semn al unei boli autoimune numită lupus.
  5. Albastru sau purpuriu pe unghii, de obicei, înseamnă că organismul dumneavoastră nu obține suficient oxigen. Printre alte cauze posibile sunt probleme cardiace și probleme pulmonare, cum ar fi emfizemul și bronșita cronică.
  6. Alte culori ale unghiilor pot fi un semn al diferitelor probleme de sănătate. De exemplu, dacă unghiile devin maro, acest lucru poate indica faptul că aveți o boală tiroidiană sau probleme nutriționale. Grasimile cuie sunt de obicei cauzate de luarea unor medicamente prescrise, cum ar fi pastilele antimalariene.

Textura unghiilor

textura-unghii

  1. Unghiile fragile, divizate, sunt de obicei legate de hipotiroidism, o afecțiune în care tiroida ta funcționează prea lent. Unghiile uscate și fărâmițate pot indica, de asemenea, o deficiență a vitaminelor A, C și a vitaminei B7, cunoscută și sub numele de biotină. Un alt motiv posibil pentru această problemă ale unghiilor este utilizarea excesivă a acetonei.
  2. Ridurile verticale sunt, de obicei, un semn normal de imbatranire, la fel ca ridurile pe fata. Dar dacă acestea devin mai proeminente la o vârstă fragedă, acest lucru poate însemna că aveți lipsă de vitamina B12 sau deficiența de magneziu.
  3. Ridurile orizontale (sau liniile lui Beau) sunt de obicei rezultatul unei traume directe asupra unghiei. Cu toate acestea, dacă le vedeți pe mai multe unghii la un moment dat, acestea pot fi, de asemenea, un semn al unei boli grave cu febră mare, cum ar fi scarlatina sau pneumonia.
  4. Perforarea unghiilor poate indica probleme ale pielii, cum ar fi psoriazis, eczeme și dermatită. Acesta poate fi, de asemenea, un semn precoce al tulburărilor de țesut conjunctiv, inclusiv artrita inflamatorie, o boală care afectează articulațiile.

Cresterea unghiilor

cresterea-unghiilor

  1. Unghiile lingura (sau koilonychia), un fenomen în care unghiile tale arată ca o lingură cu crestături înalte și o depresiune scoasă în afară, pot fi un semn de hemocromatoză, o tulburare care apare atunci când corpul tău produce prea mult fier. Acestea sunt, de asemenea, asociate cu anemie cu deficiență de fier, boli de inimă și circulație sanguină proastă.
  2. Lățirea unghiilor apare atunci când vârful degetelor se mărește și unghiile devin curbate în jos. Acest tip de creștere a unghiilor poate fi un semn al scăderii oxigenului din sânge, care este cauzat, de obicei, de afecțiuni pulmonare.Lățirea poate fi, de asemenea, legate de boli hepatice sau renale, probleme de inima, boala inflamatorie a intestinelor, și SIDA.
  3. Unghiile care sunt detașate de paturile lor indică de obicei hipertiroidismul, o condiție în care glanda tiroidă eliberează prea mult hormoni în corpul vostru. Unghiile libere pot indica, de asemenea, o infecție fungică, psoriazis, circulație sanguină slabă sau amiloidoză sau o cantitate în exces de amiloid de proteine din organele și țesuturile dumneavoastră.

Alte caracteristici ale unghiilor

caracteristici-unghii

  1. Liniile verticale întunecate care se extind de la cuticula până la vârful unghiei pot fi un semn al melanomului subungual, un tip foarte periculos de cancer de piele. Deci, chiar dacă aceste linii nu provoacă nici o durere în unghiile dvs., este mai bine să faceți o călătorie imediată la medicul dumneavoastră după ce le-ați observat.
  2. Deși majoritatea oamenilor cred că dungile albe (sau liniile Mees) înseamnă deficit de calciu, asta nu este de fapt adevărat. Aceste decolorări albe de pe unghiile tale indică de obicei o dietă dezechilibrată lipsită de proteine. În afară de aceasta, ele pot apărea după un episod de intoxicație cu metale grele ca urmare a insuficienței renale.
  3. Pielea roÈ™ie È™i pufoasă în jurul unghiei indică, de obicei, inflamaÈ›ia unghiului. Dacă inflamaÈ›ia este însoÈ›ită de umflături mari, acest lucru se poate datora unei infecÈ›ii numite paronichie. Alte motive posibile pentru ruperea unghiilor roÈ™iatice includ tulburări ale È›esutului conjunctiv – boala lupusului, în special.

LÄ‚SAÈšI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole asemănătoare

Ultimele articole