Dacă vedeți mereu paharul pe jumătate gol și vă este greu să vedeți aspectele pozitive din viața de zi cu zi, este posibil ca pesimismul să vă împiedice să realizați tot ceea ce vă doriți.
O mentalitate negativă poate fi dăunătoare nu numai pentru sănătatea ta mentală, ci și pentru deciziile pe care le iei cu privire la viitorul tău. Cu toate acestea, îmbrățișarea unei perspective mai pozitive este adesea mai ușor de spus decât de făcut.
Pentru a vă ajuta, explorați metodele inteligente și „hack-urile” pe care le puteți folosi pentru a deveni o persoană inerent mai optimistă.
13
Scrieți-vă realizările
Luați o foaie de hârtie și setați un cronometru pentru cinci minute. Notați cât mai multe realizări personale și profesionale pe care le puteți nota în acest timp.
Când cele cinci minute s-au scurs, revedeți lista și bucurați-vă de victorii. Vă veți simți mai bine aproape imediat. Profitați de aceste sentimente pentru a vă gândi cum să vă continuați succesul.
12
Dă-i creierului tău o întrebare la care să reflecteze
Creierul nostru este o mașinărie care caută răspunsuri. Așadar, dați-i creierului dumneavoastră o întrebare la care să reflecteze.
Câteva exemple includ: *Care este un alt mod de a privi această situație? *Ce altceva ar putea fi adevărat? *Care este cel mai bun lucru pe care îl văd în această situație?
Distrați-vă cu întrebările! Și un alt lucru ușor de făcut este să enumerați trei lucruri pentru care sunteți recunoscător. În cele din urmă, creierul tău se va antrena să caute mai des partea bună a lucrurilor
11
Înconjurați-vă cu oameni optimiști
Petrecerea timpului în preajma oamenilor optimiști, necitirea știrilor și citirea cărților de auto-ajutorare vă vor da puterea de a prelua din nou controlul asupra vieții dumneavoastră.
Dacă cercul tău de prieteni este pesimist, acest lucru trebuie să se schimbe, altfel te vor ține mereu captiv în realitatea lor. Este o chestiune de încredere în sine, educație și determinare.
10
Începeți ziua cu o practică de recunoștință
Atunci când trăiești în recunoștință, îți antrenezi mintea să caute pozitivitatea din jurul tău, ceea ce creează un efect de undă în lumea ta. Este greu să trăiești în negativitate și penurie atunci când te concentrezi pe căutarea lucrurilor pozitive și a abundenței în viață.
Recunoștința este simplă și gratuită. Pur și simplu începeți-vă și încheiați-vă zilele identificând trei lucruri pentru care să fiți recunoscător.
9
Dezvoltă-ți o mantră zilnică
Dezvoltă o mantră zilnică în jurul celei mai bune versiuni a ta, apoi spune-o ca și cum ai fi deja acea persoană, folosind afirmații de tipul „Eu sunt”, cum ar fi: „Sunt o persoană optimistă”. Creierul este cel mai lipicios la 20 de minute după trezire, așa că spuneți această mantră în fiecare dimineață cu voce tare în oglinda din baie, implicându-vă simțurile auditive și vizuale. Cu o repetare frecventă, veți deveni în mod organic acea persoană în timp.
8
Reîncadrați gândurile negative în oportunități pozitive
Construiți un nou obicei de „reîncadrare”. După ce aveți un gând negativ, faceți o pauză și întrebați-vă: „Cum pot să îl întorc în ceva pozitiv?”. De exemplu, să spunem că un membru al echipei dvs. vă critică prima schiță a unui raport. După ce vă gândiți: „Mi-au numit raportul și pe mine un eșec”, opriți-vă și spuneți-vă: „Am ocazia de a îmbunătăți raportul meu și modul în care această persoană mă vede atât pe mine, cât și pe el”.
7
Analizați-vă așteptările
Amintiți-vă că ceea ce așteptăm devine o profeție care se împlinește de la sine. Atunci când ne așteptăm să se întâmple lucruri rele, obiectivul nostru filtrează lucrurile bune și le găsește pe cele rele. Când ne așteptăm la lucruri bune, se întâmplă opusul. Faptul că știți că vă creați propria realitate poate fi un stimulent puternic. În cuvintele lui Henry Ford, „Fie că crezi că poți, fie că crezi că nu poți – ai dreptate.”
6
Schimbă-ți limbajul în jurul gândurilor negative
În loc să spui: „Voi eșua”, spune: „Așa va fi”. Scrieți în fiecare zi trei lucruri care au mers bine; acest lucru creează un impuls pozitiv în timp. Practicați recunoștința, scriind în fiecare zi cinci lucruri pentru care sunteți recunoscător în viața dumneavoastră. Nu poți fi recunoscător și plin de ură în același timp. Ele nu coexistă
5
Apreciați lucrurile mărunte
Aprecierea „lucrurilor mărunte” este secretul pentru a crea o perspectivă optimistă. La urma urmei, sărbătorirea micilor triumfuri, de la a pune o întrebare provocatoare în timpul unui apel cu un client, la a purta o conversație interesantă la o cină în familie sau la atingerea obiectivului de a mânca sănătos pentru ziua respectivă, vă va spori rezervorul de energie spirituală. Și este imposibil din punct de vedere neurochimic să fii pesimist atunci când te afli într-o stare de recunoștință.
4
Comparați previziunile negative cu rezultatele reale
O strategie este să vă gândiți la un moment în care ați prezis că se va întâmpla ceva negativ: de exemplu, când ați crezut că veți avea o performanță slabă la o sarcină sau că nu veți obține acea promovare. Apoi, gândiți-vă la ceea ce s-a întâmplat de fapt. De cele mai multe ori, rezultatele negative pe care le prezicem nu se adeveresc. Reamintiți-vă că prezicerea celui mai rău nu vă va proteja de dezamăgire; aceasta duce doar la mai multă suferință.
3
Studiați Optimismul și dezvoltarea mentalității
Deveniți un student al optimismului și al spiritului de creștere. Citiți despre ele, exersați-le și, în cele din urmă, învățați-i și pe alții cum să facă acest lucru. Prin crearea de noi obiceiuri și prin asumarea responsabilității pentru schimbare, veți putea face schimbări lente și constante în comportamentul dumneavoastră. Acestea vor avea un impact pozitiv și de durată asupra vieții profesionale, a vieții personale și a stării generale de bine.
2
Fiți complet prezent
Fiți complet prezent în acest moment actual și concentrați-vă asupra respirației pentru a vă relaxa. Observați că vă simțiți bine în acest moment. Acum, amintiți-vă un moment în care v-ați confruntat cu o provocare, un obstacol sau o situație dificilă, pe care ați crezut că nu o veți depăși. Identificați ce ați făcut sau cum ați fost sprijinit pentru a depăși acea situație. Ce învățătură puteți aplica pentru a vă ajuta să vă simțiți mai pozitiv?
1
Explorați ceea ce este posibil
În loc să împărtășiți toate motivele pentru care o idee nu va funcționa, explorați posibilitățile care ar putea fi posibile. Puneți întrebări pentru a înțelege perspectivele celorlalți. Împărtășiți-vă gândurile pe care le aliniați și arătați-vă aprecierea pentru ceea ce au de spus și veți părea o persoană mult mai pozitivă. – Rochelle Cooper, Lideri de succes