Superstiții și credințe populare de Dragobete
- În această zi de Dragobete fetele trebuiau să se întâlnească cu flăcăi căci altfel rămâneau singure tot anul și nu erau demne de iubit. Atingerea unui bărbat, dat fiind din alt sat, o făcea pe fată să fie drăgăstoasă tot timpul anului.
- Era obligatoriu ca flăcăii să fie în relații cordiale cu felete. Aceștia nu aveau voie să necăjească fetele, altfel aveau o primavară plină de ghinion și un an deloc prielnic.
- Atât fetele cât și flăcăii aveau obligația de a se veseli în această zi pentru a aveau un an întreg de iubire.
- Exista obiceiul ca fetele necăsătorite să strângă zăpada rămasă. Aceastea o numeau drept ”zăpada zânelor”. Apa rezultată din topirea zăpezii se credea că este magică iar fetele isi clateau fata pentru a deveni frumoase ca zanele. Se credea ca zapada era rezultatul din ”surasul zanelor”, avand de astfel si proprietati magice era folosita în iubire și se făceau cu ea descântece de iubire.
- În anumite zone ale țării, în sate uitate, oamenii scoteau rădăcini de spânz, care îi ajuta in vindecarea anumitor boli.
- Pentru ca iubirea dintre tineri să rămână veșnică, cei care se plăceau, trebuiau să se sărute în acea zi de Dragobete.
- Nu trebuia să se plângă de Dragobete. Se spune că lacrimile din această zi sunt aducătoare de necazuri și primejdii în lunile următoare.
- Lucrările câmpului, cusutul, țesutul și treburile grele ale gospodariei nu sunt permise în această zi. În schimb este permisă curățenia, aceasta fiind considerantă aducâtoare de prospețime și spor.
- Fetele tinere își puneau busuioc sfințit sub pernă având speranța că așa își va visa pețitorul.