7 sfaturi pentru un scalp sănătos și un păr puternic și strălucitor

Distribuie

LifestyleHairStyle7 sfaturi pentru un scalp sănătos și un păr puternic și strălucitor

Mulți dintre noi consideră că sănătatea scalpului nostru este de la sine înțeleasă și nu acordă prea multă atenție pielii de pe cap. În schimb, atunci când alegem șamponul, balsamul și produsele pentru păr, avem tendința de a ne concentra pe modul în care acestea vor fi benefice pentru părul nostru.

Dar este diferit pentru cei cu probleme la nivelul scalpului. Pentru mulți, a simți în mod constant nevoia de a se scărpina poate fi o distragere a atenției, fulgii de mătreață care cad pe haine poate fi jenant, iar găsirea de umflături poate fi alarmantă.

Învățând cum să ai grijă de scalpul tău poți îmbunătăți sănătatea acestuia, îți poate oferi liniște sufletească și poate chiar îți poate crește încrederea în tine.

Ce definește un scalp sănătos?

Potrivit Dr. Sanusi Umar, director medical și dermatolog la Dr. U Hair & Skin Clinic, un scalp sănătos este lipsit de:

  • mâncărimi
  • roșeață
  • descuamare
  • iritație
  • durere
  • acnee
  • chisturi
  • daunele provocate de soare
  • căderea excesivă a părului

Umflăturile, crustele și roșeața semnalează inflamația„, explică Dr. Sharleen St. Surin-Lord, un dermatolog certificat în Washington, D.C. „Dacă nu este tratată, aceasta poate provoca pierderea părului care poate deveni permanentă.”

Avantajele unui scalp sănătos

Sănătatea scalpului dumneavoastră determină sănătatea părului dumneavoastră. „Scalpul tău este ca solul unei ferme. Un sol sărac va afecta în mod direct bunăstarea plantelor care cresc în el„, spune Umar. „În mod similar, tot ceea ce ar provoca inflamarea scalpului poate fi dăunător pentru existența și bunăstarea părului.”

Scalpul nostru conține aproximativ 100.000 de foliculi, potrivit Asociației Academiei Americane de Dermatologie. La fel ca o sămânță care încolțește un copac, fiecare folicul conține un singur fir de păr care crește. Foliculii produc, de asemenea, sebum, sau ulei, care ajută la menținerea hidratării scalpului și protejează pielea de infecții.

Un folicul de păr intră adânc în scalp și are propriul său microbiom. Scalpul are, de asemenea, un microbiom. Perturbarea echilibrului microbiomului scalpului a fost legată de mătreață, dermatită seboreică (o afecțiune care provoacă mătreață și pete solzoase) și dermatită atopică (eczeme).

Problemele scalpului, cum ar fi mătreața, dermatita seboreică, dermatita atopică și psoriazisul, sunt legate de părul aspru, ruperea părului și strălucirea redusă a acestuia. În plus, sănătatea precară a scalpului asociată cu aceste afecțiuni poate duce, de asemenea, la căderea prematură a părului.

Modalități de a avea un scalp sănătos

Câteva schimbări simple în regimul de îngrijire a părului pot face o mare diferență pentru sănătatea scalpului dumneavoastră. Uneori, este la fel de simplu ca și cum ai fi mai blândă în timpul șamponării sau ca și cum ți-ai îndrepta valurile doar ocazional. Dacă niciuna dintre următoarele opțiuni nu vă ajută, consultați un dermatolog pentru sfaturi.

Folosește produse delicate de îngrijire a părului

Evitarea produselor care conțin sulfați, alcooli sau parfumuri poate contribui la îmbunătățirea sănătății scalpului. „Sulfații îndepărtează uleiurile naturale din părul tău și îndepărtează celulele moarte ale pielii, ceea ce face ca scalpul să fie uscat și predispus la iritații„, explică Umar.

Și cum pielea și scalpul tău sunt deja sensibile, folosirea produselor care conțin alcool și parfumuri aspiră umiditatea din părul tău. Astfel, părul tău se va simți creț, uscat și deteriorat și va avea ca rezultat o inflamație care te lasă cu un scalp uscat, cu mâncărimi și iritat.”

De asemenea, evitați orice produse de îngrijire a părului care conțin substanțe chimice dure și tratamente pentru păr, cum ar fi vopseaua și decolorantul. Acestea pot provoca deteriorarea firului de păr și a pielii scalpului.

Șamponează delicat

În loc să vă frecați scalpul atunci când vă spălați părul cu șampon, masați-l. „Acest lucru va crește circulația și va evita provocarea de abraziuni pe scalp„, spune St. Surin-Lord.

Spală-te mai rar

Este firesc să credem că, pentru a evita părul gras, ar trebui să vă spălați mai des părul. Cu toate acestea, acest lucru se poate dovedi contraproductiv. Șamponarea prea frecventă a părului vă îndepărtează uleiurile naturale. La rândul său, scalpul tău poate produce mai multe uleiuri pentru a-l menține hidratat, ceea ce duce la un păr cu aspect gras, spune Umar.

Cei care se luptă deja cu un scalp uscat sau cu mâncărimi ar beneficia de creșterea timpului dintre spălări pentru a echilibra producția de ulei„, adaugă el. Ca regulă generală, Umar recomandă să vă spălați părul de trei până la patru ori pe săptămână, maximum.

Încearcă un supliment omega-3

Deși dovezile științifice nu sunt substanțiale, mulți cred că administrarea unui supliment de ulei de pește poate ajuta la promovarea creșterii părului și la prevenirea căderii acestuia.

Într-un studiu din 2015, femeile cu părul subțiat autoperceput au luat un supliment de ulei de pește (care conținea și alți nutrienți) sau un placebo. Cele care au luat uleiul de pește timp de 90 de zile au raportat o creștere și o rezistență sporită a părului.

Într-un alt studiu din 2015, femeile cu căderea părului de tip feminin care au luat un supliment care conținea omega-3, omega-6 și antioxidanți timp de 6 luni au înregistrat o creștere a densității părului și o scădere a căderii părului.

Omega-3 și uleiurile de pește hrănesc părul prin stimularea circulației la nivelul scalpului. De asemenea, acestea reduc inflamația care ar putea fi asociată cu pierderea părului„, spune Umar. Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a fi siguri că un supliment este potrivit pentru dumneavoastră și pentru a vă ajuta să îl găsiți pe cel mai bun.

Consumă mai mulți antioxidanți

Stresul oxidativ apare atunci când numărul de radicali liberi dăunători din organism depășește numărul de antioxidanți benefici. Nu numai că stresul oxidativ poate duce la afecțiuni precum diabetul, bolile de inimă și cancerul, dar se crede că poate afecta și sănătatea scalpului și poate provoca căderea părului.

Bine de știut

Cele mai bune surse de antioxidanți sunt fructele și legumele.

Încercați să consumați o varietate de produse pentru a obține o mare varietate de antioxidanți care se găsesc în natură. Fiecare are beneficii diferite, iar aceste beneficii se extind dincolo de părul dumneavoastră.

Încearcă probioticele

Luarea unui probiotic poate ajuta la îmbunătățirea sănătății intestinale și la echilibrarea microbiomului intestinal„, spune St. Surin-Lord. Și, deoarece sănătatea intestinelor noastre este legată de sănătatea pielii noastre – iar scalpul nostru este piele – administrarea unui probiotic poate îmbunătăți microbiomul pielii și, de asemenea, poate promova un scalp sănătos, spune ea.

Ea recomandă un probiotic care să conțină cel puțin două tulpini de bacterii, cum ar fi Lactobacillus și Bifidobacterium. S-a demonstrat că Lactobacillus reuteri, în special, ajută la îngroșarea părului la șoareci.

Folosește un exfoliant pentru scalp

La fel ca un exfoliant pe care l-ai folosi pe față, un exfoliant pentru scalp este o modalitate de a exfolia pielea de pe cap. Exfolianții conțin exfolianți fizici sau chimici și ajută la îndepărtarea celulelor pielii în exces, a uleiului și a mătreții și pot dilata vasele de sânge de sub piele, ceea ce poate stimula creșterea părului. (De asemenea, pot fi pur și simplu foarte relaxante și vă pot ajuta să vă detensionați).

Puteți să vă faceți un scrub pentru scalp acasă cu ingrediente obișnuite sau să cumpărați exfolianți în magazine sau online.

Simptome ale unui scalp nesănătos

Scalpul nostru ne anunță adesea dacă ceva nu este în regulă. Simptomele comune ale unui scalp nesănătos includ:

  • mâncărimi
  • arsură
  • umflături pe scalp
  • unduiri extreme
  • mătreață extremă
  • căderea părului

Dacă observați oricare dintre cele de mai sus și problema vă deranjează, consultați un dermatolog. „Este posibil ca produsul de păr pe care îl folosești sau un medicament pe care îl consumi să fie cauza problemei„, spune Umar. „Un dermatolog este în măsură să determine ce măsuri trebuie luate„.

Dacă părul tău cade în mod constant în cantități mari, este posibil să existe o problemă de sănătate subiacentă pe care dermatologul sau furnizorul de servicii medicale poate ajuta să o trateze, adaugă el.

Notă de final

Un scalp sănătos duce la un păr sănătos, așa că este important să acordați atenție scalpului dumneavoastră. Dacă observați mâncărimi, roșeață, descuamare, iritație, durere sau căderea excesivă a părului și dacă aceste simptome vă deranjează, consultați un dermatolog. Aceștia vă pot ajuta să determinați dacă există o problemă de sănătate subiacentă sau dacă ar trebui să vă schimbați rutina de îngrijire a părului.

De asemenea, puteți susține un scalp sănătos prin obiceiurile de zi cu zi. Acest lucru include folosirea unor produse delicate și să fiți amabil cu părul dumneavoastră. Nu vă spălați părul în fiecare zi, dacă puteți. Atunci când îl spălați, masați-vă ușor scalpul, mai degrabă decât să-l frecați. O dietă bogată în legume și fructe sprijină, de asemenea, un scalp sănătos. Administrarea unui supliment de ulei de pește și a unui probiotic poate fi, de asemenea, benefică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole asemănătoare

Ultimele articole