Ratiunea si absurdul!

Distribuie

Free TimeBooksRatiunea si absurdul!

Mi-a atras atentia acest paragraf! Interesant este faptul ca, cel ce gandeste aceasta, este doar un copil. O carte recomandata celora ce iubesc a citi!

”…
Asadar, spiritualitatea umana e problematica, civilizatia si valorile ei stau sub semnul aventurii, ori al miracolului, omul traieste intr-o permanenta si iremediabila nesiguranta.
Lacom de cunoastere, am alergat la tomurile filozofiei. Aveam nevoie de putina randuiala in haosul gandurilor, ca sa realizez in mine acea unitate necesara pentru cunoasterea asa-numitului adevar obiectiv hegelian. Citeam, coplesit de deznadejde, in Eudemos al lui Aristotel, ca mai bine ar fi pentru om sa nu se nasca, iar daca s-a nascut, sa se intoarca in graba in imparatia noptii. Sau pe Blaise Pacal, care sustinea ca omul nu-i decat un fir de trestie, adica cea mai slaba faptura din cate a zamilslit natura. Dupa care adauga: daca fortele universului se coalizeaza pentru a-l nimici, totusi omul e mai intelept decat ucigasul sau, fiindca el stie ca moare si e constient ca marele calau, Universul, e mai puternic. In schimb, calaul habar n-are de acest lucru…
La intrebarile ce puneam oricarui mare ganditor,raspunsul lua infatisarea deznadejdii. E o nebunie si trista si goala sa traiesti o viata lipsita de sens, contradictorie, dominata de hazard, in care valoarea si nonvaloarea, binele si raul, ratiunea si absurdul au puteri deopotriva de mari.

Acumuland aceste date ale experientei umane, ar fi trebuit sa-mi fauresc o conceptie despre viata si lume mai pesimista decat cea elenica. Desi ele mi-au napadit fiinta de framantari metafizice, desi mi-au strecurat nelinisti paroxiste asa incat trairea mea interioara inregistra un taifun permanent, n-am acceptat resemnarea care e un prag al nefiintei, ci aprins de toate flacarile revoltei am pornit la lupta impotriva firii. Luciditatea imi soptea ca nimicul din mine nu va reusi sa modifice nici o litera din cartea destinelor umane si de altfel nici nu ma gandeam la o asemenea actiune a nebuniei.Voiam doar ameliorarea sentimentului tragic al omului pe care il naste incertitudinea absoluta in fata existentei, adica sa micsorez inspaimantatoare frica de moarte si in general suferinta umana,acest nor negru pe cerul nostru…”

”Cazul Magheru- Mihail Drumes”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole asemănătoare

Ultimele articole