8 Martie este sarbatoarea mamelor. A fost pentru ca acum sarbatorim ziua femeilor! Nu stiu cat este corect sau nu, dar cert este ca nu se mai tine cont de prejudecati. Nu este imoral sa serbezi ziua femeilor caci in principiu, o mama este tot o femeie.

Acu ceva timp, cand percepeam 8 Martie ca ziua mamei, ma dadeam in vant sa pot desena un martisor pe o bucata de hartie, care avea sa devina o felicitare. Simteam cu entuziasm bucuria din ochii ei si chiar eu eram entuziasmata. O bucata de hartie o poate face pe mama fericita, de fapt nu era hartia ci truda mea, munca mea de a reusi sa fac acea sarbatoare sa devina mai colorata, mai fericita.

Anii trec, putem continua cu ceea ce faceam cand eram mici, dar femei fiind, ne asteptam cadourile de martisor.

Una din legendele martisorului spune ca: Primavara a iesit la marginea padurii, si a observat intro poiata cum un ghiocel statea sa infloreasca. Insa iarna nu pleca de tot, si se napusti peste ghiocel cu plapuma-i rece de zapada si ger. Primavara nu a putut sa treaca peste acest lucru si era ingrijorata de soarta ghiocelului. Atunci sa apropiat de zona in care era ghiocelul, de asta data acoperit de zapada. A inceput sa dea la oparte zapada, ranidu-se astfel la degete. O picatura din sangele fierbinte cazu peste ghiocel, redandu-i viata. Primavara a invins iarna. Astfel se spune ca albul ghiocelului si sangele rosu al primaverii sau aliat, aducand primavara care avea sa cutreiere campuri si campii pana la apropierea verii. Albul puritatii si rosul dragostei, dau lunii Martie, o usoara paloare a sinceritatii.

Obiceiul martisorului este de fapt o secventa dintr-un scenariu ritual de innoire a timpului – primavara, la moartea si renasterea simbolica a Babei Dochia.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: