O legenda a martisorului!

Distribuie

InspirationInspiratieO legenda a martisorului!

Inca din batrani exista obiceiul ca in prima zi de primavara sa se daruiasca martisorul, simbol al primaverii. Snurul – alb si rosu – reprezinta imbinarea dintre iarna si primavara, dintre frig si cald, dintre intuneric si lumina.

Alaturi de snur se mai poarta in general simboluri ale norocului, precum trifoi cu patru foi, potcoava, cosar sau inima.

Martisorul se poarta in piept sau in alta zona la vedere sau, pur si simplu, se leaga de mana acel simplu snurul. Se spune din batrani ca acesta se poarta pana apar primele semne ca primvara s-a incheiat, cum ar fi cantecul cucului, inflorirea ciresilor sau venirea berzelor.

Ziua mamei sau ziua femeilor, fetelor?

8 Martie este sarbatoarea mamelor. A fost pentru ca acum sarbatorim ziua femeilor! Nu stiu cat este corect sau nu, dar cert este ca nu se mai tine cont de prejudecati. Nu este imoral sa serbezi ziua femeilor caci in principiu, o mama este tot o femeie.

Acu ceva timp, cand percepeam 8 Martie ca ziua mamei, ma dadeam in vant sa pot desena un martisor pe o bucata de hartie, care avea sa devina o felicitare.

Simteam cu entuziasm bucuria din ochii ei si chiar eu eram entuziasmata.

O bucata de hartie o poate face pe mama fericita, de fapt nu era hartia ci truda mea, munca mea de a reusi sa fac acea sarbatoare sa devina mai colorata, mai fericita.

Anii trec, putem continua cu acea idee de cand eram mici, dar femei fiind, ne asteptam cadourile de martisor.

1 Martie martisor

Una din legendele martisorului spune ca:

Primavara a iesit la marginea padurii, si a observat intro poiata cum un ghiocel statea sa infloreasca. Insa iarna nu pleca de tot, si se napusti peste ghiocel cu plapuma-i rece de zapada si ger. Primavara nu a putut sa treaca peste acest lucru si era ingrijorata de soarta ghiocelului. Atunci sa apropiat de zona in care era ghiocelul, de asta data acoperit de zapada. A inceput sa dea la oparte zapada, ranidu-se astfel la degete. O picatura din sangele fierbinte cazu peste ghiocel, redandu-i viata. Primavara a invins iarna. Astfel se spune ca albul ghiocelului si sangele rosu al primaverii sau aliat, aducand primavara care avea sa cutreiere campuri si campii pana la apropierea verii. Albul puritatii si rosul dragostei, dau lunii Martie, o usoara paloare a sinceritatii.

Obiceiul martisorului este de fapt o secventa dintr-un scenariu ritual de innoire a timpului – primavara, la moartea si renasterea simbolica a Babei Dochia.

In anii trecuti, martisorul se daruia inainte ca soarele sa rasara si era oferit copiilor si tinerilor – fete si baieti. Acum, de cele mai multe ori, fetele primesc martisoare, desi in unele zone din tara, mai ales in Moldova, se ofera baietilor.

De asemenea, in Transilvania, martisorul se atarna la usi, la ferestre sau de coarnele animalelor pentru a speria duhurile rele. Oamenii din Bihor se spala cu apa de ploaie pe 1 martie, pentru a deveni mai frumosi si mai sanatosi, iar in Banat fetele tinere se spala cu zapada pentru a fi iubite.

In Dobrogea, martisoarele sunt purtate pana la sosirea cocorilor, apoi aruncate in aer pentru ca fericirea sa fie mare si inaripata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole asemănătoare

Ultimele articole