Legendele Babei Dochia

Distribuie

InspirationInspiratieLegendele Babei Dochia

Baba Dochia are un rol important in mitologia romaneasca. Se spune ca numele acesteia provine de la Sfanta Martira Evdochia sarbatorita pe 1 Martie, dupa calendarul vechi.

O legenda spune ca Dochia a fost fiica regelui dac Decebal. Traian cuceritorul Daciei se indragosteste de Dochia. Aceasta insa refuza sa il accepte si se refugiaza in munte pe Ceahlau, urmata de o turma de oi. Desi sa refugiat, Dochia nu a putut scapa de patima lui Traian si ii cere ajutorul suprem zeului Zalmoxes, iar acesta a prefacut-o in stana de piatra.

O alta legenda spune ca Baba Dochia avea un fiu pe nume Dragobete si acesta s-a indragostit de o fata frumoasa si alba ca primavara. Acestia aveau de gand sa se casatoreasca fara stirea Dochiei. Mama soacra pentru a se razbuna a trimis fata la parau in timpul iernii cu un ghem de lana neagra spunandu-i sa nu se intoarca pana ce lana nu se albeste. Cu mainile zdrobite si inghetate, fata nu inceta in a spala lana, iar atunci un tanar, aparut in cale-i ii dadu o floare rosie si ii spuse sa spele lana cu ea. Aceasta ispravii si cand a ajuns a povestit intamplarea. Baba Dochia auzind acestea isi lua turma si noua cojoace si a pornit pe munte, crezand ca primavara e aproape din pricina florii rosii. Cu cat urca muntele devenea din ce in ce mai cald si Baba scapa de cate un cojoc. Apoi vremea sa rasturnat si a dat inghetul. Dochia a inghetat cu tot cu oile sale si sau transformat in stana de piatra.

Despre stanca Dochiei, unii spun ca ia ramas numele dupa ce Dochia, o fata tanara care a crescut in schitul Ceahlaului s-a aruncat in prapastie. Toate acestea din pricina unui print care ia jurat iubire apoi s-a casatorit cu alta fata.

Folclorul popular romanesc asociaza cele noua zile de pe 1 Martie pana pe 9 Martie cu povestea Babei Dochia nascandu-se astfel mitul Babelor.

Dupa ultima zi a babei, se crede ca frigul nu mai are putere, iar oamenii nu mai au nevoie de foc. De aceea oamenii, in acea zi, curatesc curtile, strang tot gunoiul la un loc si ii dau foc, iar apoi sar peste el ca sa se afume si sa fie feriti de orice spurcaciune, caci toate spurcaciunile ard odata cu gunoiul.

Se aleg si Babele chiar inainte de 1 Martie si se spune ca, la fel cum va fi Baba pe care ti-ai ales-o, adica ziua aleasa de tine intre 1 si 9 asa va fi tot anul. Daca ziua e senina si frumoasa vei avea parte de belsug si bucurii, iar daca ziua este mohorata, asa vei si tu tot anul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole asemănătoare

Ultimele articole