De ce este cerul albastru?

Distribuie

InspirationInspiratieDe ce este cerul albastru?

Pentru a înțelege de ce cerul este albastru, mai întâi trebuie să înțelegem puțin despre lumină. Deși lumina de la Soare pare albă, este într-adevăr formată dintr-un spectru de multe culori diferite, așa cum putem vedea atunci când sunt răspândite într-un curcubeu.

Ne putem gândi la lumină ca fiind o undă de energie, iar diferitele culori au toate o lungime de undă diferită. La un capăt al spectrului se află lumina roșie care are cea mai mare lungime de undă și la celălalt se află luminile albastre și violete care au o lungime de undă mult mai scurtă.

De ce este cerul albastru?

De ce este cerul albastru?

Când lumina Soarelui ajunge în atmosfera Pământului, este împrăștiată sau deviată de moleculele minuscule de gaz (în mare parte azot și oxigen) din aer. Deoarece aceste molecule sunt mult mai mici decât lungimea de undă a luminii vizibile, cantitatea de împrăștiere depinde de lungimea de undă. Acest efect se numește împrăștiere Rayleigh, numit după Lordul Rayleigh care l-a descoperit primul.

Lungimile de undă mai scurte (violete și albastre) sunt împrăștiate cel mai puternic, așa că mai mult din lumina albastră este împrăștiată către ochi decât celelalte culori. S-ar putea să vă întrebați de ce cerul nu arată de fapt violet, deoarece lumina violetă este împrăștiată și mai puternic decât albastrul. Acest lucru se datorează faptului că nu există atât de mult violet în lumina soarelui, iar ochii noștri sunt mult mai sensibili la albastru.

Lumina albastră care dă culoarea cerului este suficient de strălucitoare pentru a face să dispară toate stelele pe care le vedem noaptea, deoarece lumina pe care o emit este mult mai slabă.

De ce se estompează albastrul spre orizont?

De ce este cerul albastru?

De asemenea, s-ar putea să observați că cerul tinde să fie cel mai vibrant deasupra capului și devine palid pe măsură ce ajunge la orizont. Acest lucru se datorează faptului că lumina de la orizont a trebuit să călătorească mai mult prin aer și astfel a fost împrăștiată și salvată. Suprafața Pământului joacă, de asemenea, un rol în împrăștierea și reflectarea acestei lumini. Ca urmare a acestei cantități crescute de împrăștiere, dominanța luminii albastre este scăzută și astfel vedem o cantitate crescută de lumină albă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole asemănătoare

Ultimele articole