În mod normal ai nevoie de idei de jocuri când vremea este ploioasă și copiii nu se pot bucura de natură și de jocurile în aer liber.
Atunci părinților le este de cele mai multe ori dificil să găsească activități recreative și educative care să fie și în interesul copiilor.
Noi venim in sprijinul micutului tau cu cateva idei de jocuri educative, menite sa il ajute sa isi dezvolte creativitatea si sa cunoasca lumea din jur intr-un mod inedit.
“Vânătoarea de comori”
Jocul se poate juca cu monede, nasturi sau orice alte obiecte mici și identice. Cum ideal ar fi să folosim obiecte ceva mai curate, putem folosi o mână plină de nasturi din trusa de art&craft.
Cum se joacă?
Ascunde într-o cameră nasturii în locurile cele mai trăznite după care invită copiii să le găsească.
Stabilește un timp alocat jocului, dă-le copiilor câte un pahar de plastic pentru a aduna în el nasturii găsiți și cine găsește cei mai mulți câștigă!
“Desenele vorbitoare”
Cum se joacă?
Pentru această activitate veți avea nevoie de creioane sau markere și niște coli hârtie.
Atât părintele cât și copilul trebuie să creeze un desen (despre orice), iar apoi fiecare trebuie să îi spună celuilalt cât mai multe despre desenul respectiv, ca și cum desenul s-ar prezenta: ce culori a folosit, ce reprezintă fiecare formă desenată, etc.
Opțiuni: pentru a încuraja această activitate, lunar puteți alege unul din cele mai bune desene, și să le expuneți pe un panou.
Jucați-vă de-a “Detectivul”
”Reguli: O persoană din grup va fi detectivul și va părăsi camera la început, în timp ce se va alege o altă persoană din grup care va trebui să fie ghicită (găsită) de către detectiv.
Jocul devine amuzant pentru că atunci când detectivul se întoarce în cameră, persoana care trebuie ghicită de către el va face cu ochiul subtil spre o altă persoană din grup care se va ridica și va face ceva dramatic (orice). Iar jocul continuă astfel; detectivul are doar două șanse să ghicească persoană desemnată de grup la începutul jocului.
Ai nevoie de: mult spatiu și atitudinea potrivită.
Cine câștigă: Detectivul care prinde cel mai repede persoana desemnată de grup să fie prinsă.
“Picnic în interior”
Cum se joacă?
Luați un coșuleț, farfurii de hârtie, ustensile și cănite. Preparați câteva sandwich-uri, fructe proaspete, covrigei, un termos cu suc, iaurt şi ceva pentru deșert. Așezați o pătură pe podeaua camerei și puneți-va ochelarii de soare (atât dvs. cât și copilul)!
“Telefonul fără fir”
Telefonul fără fir este unul dintre cele mai amuzante jocuri pentru copii de 5 ani. Cu cât îl joacă mai mulți copii cu atât jocul este mai distractiv. Cum se joacă?
Copiii stau în șir unul lângă celălalt. Primul îi șopteste REPEDE la ureche următorului copil un cuvânt, pe care nu are voie să îl repete.
Acesta șoptește în acelasi mod mai departe cuvântul (sau ce a înțeles) următorului copil și așa mai departe. Ultimul jucător trebuie să spună cu voce tare ce cuvânt a înțeles. Câteodată cuvatul de la final seamănă atât de puțin cu cel spus inițal și de aceea copiii se pot amuza copios.
“Găsește perechea”
Pentru acest joc vei avea nevoie de două sau mai multe cofraje pentru ouă și de diferite jucării sau obiecte din casă, cel puțin câte 2 din aceeași categorie (2 animăluțe, 2 nasturi, 2 litere/cifre, 2 monede, 2 mașinuțe).
Cum se joacă?
Într-un cofrag vom pune 2, 4 sau 6 obiecte diverse (în funcție de vârstă copilului), în locuri separate.
Îi vom arăta copilului conținutul cofragului, după care îl închidem și vom aduce un altul gol. Misiunea sa va fi să caute obiecte identice sau asemănătoare cu cele văzute în primul cofrag și să le pună în cel de-al doilea, având grijă să respecte ordinea din primul.
“Farfuria cu bule de săpun”
Cum se joacă?
Tot ce aveți nevoie pentru această activitate distractivă este o farfurie mică, un pai de băut, detergent lichid de spălat vase şi apă de la robinet.
Cu grijă turnați 2 picături de detergent în farfurie apoi puțină apă (lăsați apă să curgă peste detergent pentru a se forma câteva spume)!
Așezați apoi farfuria pe o suprafață plană, solidă, cum ar fi masa din bucătărie. Pentru a creea bulele, suflati uşor şi încet în apa cu detergent, dar nu prea repede, pentru că nu va funcționa! Lent și constant!
După ce îi arătați copilului cum se procedează, lăsați-l să încerce însă aveți grijă să nu inspire aerul în loc să îl expire!
Jucați-vă jocul “Statuia”
Puneți muzică de dans și din când în când opriți muzică, copilul trebuie să stea că o statuie indiferent de poziție atunci când muzică s-a oprit. Cine s-a mișcat iese din joc, ultimul rămas e câștigătorul.
“Jucați-vă de-a doctorul și pacientul”
Copiii adoră jocul acesta și se simt responsabili să facă o treaba importantă. Lasă-ți copilul să-ți bandajeze piciorul (sfătuiește-l cum să se ferească de accidente și ce să facă în cazuri de urgență). Lasă-l să te ungă cu o crema “miraculoasă” și să îți dea pastile.
“Casa înainte și după”
Cum se joacă?
Dacă sunteți pe cale să faceți o curățenie generală în casă, de ce să nu surprindeți rezultatele pe camera video?
În primul rând, ajutorul dumneavoastră de încredere va trebui să filmeze în diferite camere și să surprindă provocările în materie de curățenie. Pe măsură ce copilul a terminat de filmat, el sau ea va trebui să va descrie cum arată încăperile, și ce ar mai fi de făcut.
Puneți temporar deoparte camera video, și ordonați împreună camerele. După ce ați terminat curățenia, copilul le va filma din nou, de preferință în aceeași ordine că mai înainte.