Simți că răbdarea ta este în criză în ultima vreme? Nu sunteți singurul. Aceste sfaturi vă pot ajuta.
Cuprins
Ignorați comportamentul iritant
„Tehnica mea preferată pentru a rămâne calm și, în același timp, pentru a îmbunătăți comportamentul este să o ignori„, spune Catherine Pearlman, PhD, LCSW, fondator al The Family Coach și autoare a cărții „Ignoră-l!”.
Ignorați orice comportament care este enervant, care caută atenție sau care apare după ce ați refuzat deja o solicitare – și oferiți-le copiilor dvs. atenție atunci când au comportamente dezirabile, spune ea.
Schimbați dinamica
Deoarece copiii noștri sunt probabil și ei stresați și anxioși, comportamentul lor iritant poate fi, de fapt, o căutare de reasigurare. Ei vor să știe că, în ciuda tulburărilor, totul va fi bine, că veți fi în continuare acolo și că îi veți iubi și proteja, spune Shelley Davidow, profesoară cu vechime și autoare a cărții „Raising Stress-Proof Kids”.
Răspunsul la această nevoie mai profundă, spune ea, va diminua probabil acțiunile lor enervante.
Davidow sugerează să vă rezervați 20 de minute pentru a juca un joc de societate, a juca tag, a desena împreună sau a face orice altă activitate care vă scoate pe amândoi „din dinamica de creare a stresului„.
Faceți o verificare emoțională
„Când ești mai conectat la emoțiile tale, poți face alegeri mai bune în ceea ce privește modul în care răspunzi copiilor tăi„, spune Tracy L. Daniel, doctor în psihologie și autor al cărții „Mindfulness for Children”.
Pentru a vă conecta, luați pur și simplu câteva minute pe parcursul zilei pentru a face următoarele:
- Închideți ochii.
- Așezați o mână pe burtă și cealaltă pe inimă.
- Observați-vă bătăile inimii, inspirațiile și expirațiile.
- Scrutați-vă corpul pentru orice senzație.
- În cele din urmă, deschideți ochii și observați cum vă simțiți.
Comunică în siguranță – cu tine
Deoarece sistemul nostru nervos percepe o amenințare sau un obstacol atunci când suntem pe cale să ne pierdem, este important să „lăsați corpul și mintea să știe că sunteți în siguranță în acest moment„, spune Hunter Clarke-Fields, antrenor de mindfulness și autor al cărții „Raising Good Humans”.
Faceți acest lucru îndepărtându-vă pentru câteva momente sau spunându-vă: „Aceasta nu este o urgență. Mă pot descurca” sau „Îmi ajut copilul„, spune ea.
Așează-te
Numiți ceea ce simțiți, apoi așezați-vă pe podea, numărați de la 50 până la 3 sau respirați adânc de câteva ori, spune Devon Kuntzman, ACC, un antrenor de parenting pentru copii mici și de design de viață.
Cheia, spune ea, este să găsești o strategie care funcționează bine pentru tine.
Scutură-te
Pentru a contracara răspunsul organismului la stres (creșterea tensiunii arteriale, mușchi încordați) și excesul de energie alimentat de frustrare, scuturați-vă mâinile, brațele și picioarele, spune Clarke-Fields.
Interesant este că „se știe că multe animale se scutură de zeci de ori pe zi pentru a îndepărta efectele stresului„, spune ea.
Folosiți „tehnica coerenței rapide”.
„Dacă ne aducem într-o stare de calm, cercetările de la Institutul HeartMath arată că inimile copiilor noștri vor răspunde fizic la starea noastră de inimă„, spune Davidow.
Încercați această tehnică dezvoltată de HeartMath Institute:
- Concentrează-ți atenția asupra inimii tale.
- Inspiră timp de 6 secunde și expiră timp de 6 secunde, puțin mai lent și mai adânc decât de obicei.
- Încercați să simțiți în mod activ grijă sau recunoștință pentru ceva sau cineva.
Faceți acest lucru timp de 2 minute (vă puteți ruga copiii să vi se alăture).
Stai cu susul în jos (la propriu)
A fi cu capul în jos ajută la calmarea sistemului nervos, crește fluxul sanguin către creier și îți oferă o nouă perspectivă, spune Daniel.
Ea sugerează să faci poziții simple de yoga, cum ar fi Downward Dog, Forward Fold, Child’s Pose sau picioarele pe perete. Pentru a spori beneficiile calmante, respirați adânc de 5 până la 10 ori, adaugă Daniel.
Relaxează-te cu copiii tăi
Acest lucru creează o oportunitate de a vă conecta cu copiii și de a le oferi un model de gestionare a stresului, spune Willard, care este și autorul cărții „Raising Resilience”.
De exemplu, spune el, ați putea face o activitate simplă de mindfulness: Întindeți-vă în hamac, explorați grădina, faceți o plimbare în timpul prânzului sau faceți exerciții de întindere seara.
Regândește situația
„Perspectiva este unul dintre cele mai puternice instrumente parentale„, spune Kuntzman.
Psihologul Eileen Kennedy-Moore, doctor în psihologie, este de acord, menționând că poveștile pe care ni le spunem despre comportamentul nepotrivit al copiilor noștri pot fie să ne alimenteze furia, fie să ne determine să răspundem în moduri utile. Poveștile pe care ni le spunem despre propriile noastre capacități sunt, de asemenea, critice.
Încercați aceste schimbări de perspectivă, potrivit lui Kuntzman și Kennedy-Moore (respectiv):
- Schimbați „Ea este atât de rea” cu „Ea trece prin momente dificile„.
- „Nu mai suport” în „Pot să fac lucruri grele. De ce am nevoie în acest moment pentru a merge mai departe?„.
- „Îmi dezamăgesc copiii ca părinte” în „Învăț în fiecare zi și la fel și copiii mei„.
- „Este atât de manipulator” în „Încearcă să își satisfacă nevoile„.
- „Face asta pentru că nu mă respectă!” la „Își testează limitele„.
- „Încearcă să mă enerveze!” la „Este flămând și prea obosit„.
- „Nu le pasă de nimeni în afară de ei înșiși!” la „Sunt frustrați și plictisiți pentru că nu și-au mai văzut prietenii de mult timp„.
Găsește umorul
Când copilul tău vrea să poarte doar pijamale și varsă tot castronul de pepene verde pe podea, primul tău instinct ar putea fi să plângi, să țipi sau să te pierzi, spune Pearlman.
Încearcă să râzi în schimb. „Dacă putem râde de unele dintre ridicolitățile situației sau chiar de unele dintre eșecurile părinților, poate face viața mai acceptabilă” – și ne poate reduce stresul.
Rezolvarea problemelor
Pentru situațiile dificile de rutină, implică-ți copilul în rezolvarea problemelor atunci când toată lumea este calmă, spune Kennedy-Moore, autoarea cărții „Kid Confidence”. Nu numai că acest lucru poate duce la idei utile, dar este mai probabil ca copilul dumneavoastră să coopereze cu soluțiile propuse de ei, spune ea.
Descrieți pur și simplu situația și întrebați copilul: „Ce putem face pentru a rezolva această problemă?” sau „Ce idei ai pentru a ajuta ca lucrurile să meargă mai bine?”.
Consecințe clare
Stabiliți așteptări – care să includă abilități de învățare – și consecințe pentru a elimina folosirea amenințărilor, spune Christine Fonseca, psiholog educațional și autor al cărții „The Caring Child”.
De exemplu, ea și familia ei aveau regula „dacă lovești, stai jos„. „Așteptarea era ca tu să folosești cuvintele atunci când ești frustrat sau furios, și nu să lovești sau să arunci cu lucruri” – ceva ce ei exersau în mod regulat cu propoziții simple precum „sunt supărat„.
Dacă un copil lovea, trebuia să stea jos pentru o anumită perioadă de timp, să respire adânc și să-și folosească cuvintele.
Compătimește-te cu alții
Pentru a nu mai avea sentimentul că ești „părinte într-un vid”, găsește cel puțin un prieten cu care să scrii în mod regulat despre cum te simți și cu ce te lupți, spune Pearlman.
Să te compătimești, să glumești despre o situație și să te simți ascultat poate fi extrem de vindecător.
Consumă alimente bogate în magneziu
Potrivit lui Daniel, în perioadele de stres, acest mineral vital se epuizează, adică exact atunci când avem cea mai mare nevoie de el. „Când magneziul este scăzut, este dificil să rămânem calmi și să nu reacționăm„, explică el.
Mănâncă plante cu frunze de culoare verde închis, precum spanacul și varza kale, sau prepară un smoothie cu o banană, avocado și ciocolată neagră, spune Daniel.
Solicită suport
Dacă aveți un partener, sprijiniți-vă reciproc pentru a vă păstra calmul, cum ar fi un semnal secret.
Kennedy-Moore a lucrat cu părinți care se ofereau să își aducă unul altuia un pahar cu apă atunci când unul dintre ei se agita. „Această mică distragere a fost adesea suficientă pentru ca ei să respire și să se regrupeze.”
Fă-o cum trebuie
Din moment ce ești om și îți vei pierde inevitabil calmul, asigură-te că îți ceri scuze, ceri și accepți iertarea, repari și mergi mai departe, spune Willard. Aceasta este o lecție valoroasă pentru copilul dumneavoastră în ceea ce privește confruntarea cu conflictul și repararea greșelilor.
Notă de final
Nu uitați că nu sunteți singurul care se simte la limită și, din fericire, există multe strategii eficiente pe care le puteți folosi. În cele din urmă, încercați să vă lăsați mai ușor – și pe copiii dvs. Amândoi faceți tot ce puteți în circumstanțe dificile.