Cura de primăvară- dă startul la curățarea organismului.
Printre plantele primăverii care pot fi folosite ca aliment și ca medicament se numără: urzicile, leurda, năsturelul, măcrișul, păpădia, mărarul, pătrunjelul, usturoiul și ceapa verde. Astăzi vorbim despre urzică.
Urzica (urtica dioca) este utilizată din vechime ca remediu pentru numeroase afecțiuni, fiind recunoscută în special ca purificator al sângelui.
De asemenea este un depurativ si un remineralizant foarte valoros.
Conține o mare cantitate de vitamine:
- A, B2, C, K
- săruri minerale (calciu, magneziu, fier, potasiu siliciu, zinc),
- acid folic si flavonoide.
Are efect diuretic și stimulează capacitatea organismului de a elimina toxinele.
Cura cu urzici se face de obicei primăvara, cu planta proapătă sau preparată termic în diferite ciorbe sau alte mâncăruri. Cura trebuie să dureze aproximativ o lună de zile. Cea mai bună compoziție a plantei este primăvara, în restul anului urzica se poate administra sub forma de pulbere sau tinctură.
Urzica este recomandată si pentru probleme ale părului atât în uz intern cât și extern sub formă de ceai, utilizat la clătire după fiecare spălare a părului.
Afecțiunile în care poate fi folosită urzica ca remediu sunt urmatoarele:
- anemia feriprivă;
- hipertensiune arterială;
- tulburări ale circulației periferice;
- tahicardiile;
- boli reumatice;
- diabetul zaharat;
- sângerări gingivale și nazale.
Tinctura de urzică
- Se taie mărunt două mâini de rădăcini de urzică și se adaugă într-un borcan.
- Se toarnă până la umplere cu alcool alimentar de 60-70 de grade.
- Se lasă la macerat timp de 10 zile la loc răcoros, agitându-se zilnic.
- La final, se filtreaza produsul și se lasă la decantat 2-3 zile.
- Se pune în recipiente mici, de culoare închisă.
- Se ia apoi câte o linguriță cu tinctură de 3-4 ori pe zi, vreme de 1 lună.